Vodstvo za slijepe po Rijeci i Muzeju
28. siječnja, 2020.

U sklopu projekta Claustra+ PPMHP je u suradnji s Udrugom slijepih PGŽ 27. siječnja 2020. organizirao Vodstvo za slijepe po Rijeci i Muzeju. Vodstvo je za prijavljene sudionike bio besplatan te je uključivao vođenu pješačku turu po Rijeci, sa stajanjem u Principiju, te u Muzeju – Info točki Claustre pod vodstvom kustosica – arheologinja Jasne Ujčić Grudenić te Ane Golja.
Cilj vodstva za slijepe – po prvi put organiziranog na Claustri – bio je na obostrano zadovoljstvo ponuditi slijepim osobama zanimljivo i kvalitetno vodstvo, a s druge omogućiti kustosima da steknu znanja kako slijepoj osobi omogućiti kvalitetno upoznavanje s temom i muzejskim predmetima.
U vodstvu je sudjelovalo 8 slijepih i slabovidnih osoba i njihovih vodiča, 2 dodatna vodiča za slijepe bile su i same kustosice.
Vodstvo je započelo u sjedištu Udruge slijepih PGŽ, odakle se krenulo po Rijeci, do lokaliteta Principij. Tamo im je prezentirana arheološka ostavština antičke Rijeke – Tarsatike, njen razvoj, sam Principij kao vojničko središte i njegova uloga u sustavu obrane Claustre Alpium Iuliarum. Tu su sudionici mogli proći kroz monumentalna vrata, prošetati po unutrašnjem dvorištu Principija, osjetiti gdje se nalaze stepenice koje su vodile do bazilike, te obići pomoćne prostorije i dotaknuti zidove kako bi osjetili način gradnje – opus mixtum. Od Principija krenulo se prema Muzeju, gdje su se dalje družili u didaktičkoj Info točki Claustra. Tamo su im uz priču o Claustri i kasno antičkoj vojsci bili pokazani 3D maketa Claustre, strategija izbora prostora i postavljanja zidova, kula i utvrda. Zatim im je putem replika bio pokazan arheološki materijal koji je nađen na Claustri, ali i druga oprema koju su vojnici toga doba nosili. Replike su sudionici imali prilike opipati, a odjevne predmete, mačeve i kacige isprobati.
Nakon Claustre sudionici su posjetili i izložbu (Ne)vidljive granice koju je postavilo Građansko muzejsko vijeće u čijem je sastavu i njihov predstavnik.
 

Ostale objave

Akcija čišćenja Claustre u Studeni!

Akcija čišćenja Claustre u Studeni!

Pridružite nam se u četvrtak, 12.12.2019. na volonterskoj akciji čišćenja grmljem obraslog kasnoantičkog obrambenog zida i kule. Akcija će se održati na lokaciji u Studeni, Vranjeno i Za presikom. Nakon akcije organizirano je stručno vodstvo arheologa. GDJE: Studena,...

Pročitajte više
Akcija čišćenja Claustre na Jelenju

Akcija čišćenja Claustre na Jelenju

Pozivamo vas da nam se pridružite na AKCIJI ČIŠĆENJA RIMSKIH ZIDINA I KULA CLAUSTRE NA JELENJU subota 16.11. od 10 do 13h Pridružite nam se u subotu, 16.11.2019. na volonterskoj akciji čišćenja grmljem obraslog kasnoantičkog obrambenog zida i kule. Akcija će se...

Pročitajte više
Rimska noć na Claustri oduševila

Rimska noć na Claustri oduševila

U subotu 31. kolovoza 2019. održana je Rimska noć na Claustri koju su organizirali Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka te Prirodoslovni muzej Rijeka u sklopu prekograničnog projekta Claustra+ Interreg SI-HR. Dok je Prirodoslovni muzej Rijeka bio...

Pročitajte više
Skip to content