O MZK

Muzejska zbirka Kastavštine rodila se iz želje samih Kastavaca da osnuju svoj muzej. U prvotnom planu zamisao je bila memorijalna zbirka posvećena Vladimiru Nazoru, književniku i ravnatelju kastavske Učiteljske škole od 1908. do 1918. godine, no kako je sam obim prikupljene građe nadilazio već spomenuti kontekst odlučeno je da će se osnovati prvo odbor MZK 1961. godine, a potom opći muzej koji ne obuhvaća samo grad Kastav već cijelu Kastavštinu.

3051
Od samog početka na postavu se radilo vrlo profesionalno tako da su tada angažirani stručni djelatnici Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeke kako bi izradili prvotni postav. Građa za prvi stalni postav Muzejske zbirke Kastavštine prikupljala se dvadesetak godina, te je Muzej otvoren na dan Grada Kastva 6. lipnja 1981. godine.
Prvi članovi stručnog tima na postavu Muzejske zbirke Kastavštine bili su kustosi iz PPMHP-a: Radmila Matejčić-za arheologiju i kulturnu povijest, Željko Barbalić- za etnografiju, dok su građu prikupljali kustosi Goroslav Oštrić i Milan Galić. Ivan Cuculić tada je bio zadužen za dio postava o NOB-u. Za uređenje interijera bio je zadužen Projektni zavod iz Rijeke na čelu sa inžinjerom Darkom Turatom.

scan0002

Sa svečanosti otvorenja MZK, 1981.

Za smještaj muzeja odabran je prostor iznad kastavske srednjovjekovne Volte u bivšim prostorima kastavske općine, gdje Muzejska zbirka Kastavštine i danas djeluje.
Prvotni postav sastojao se od pet cjelina: Geografski položaj Kastva i Kastavštine, Kastav i Kastavština od prahistorije do srednjeg vijeka, Novi Vijek (obrti, trgovina, društva, prometnice, prosvjetiteljstvo, školstvo, znamenite ličnosti), radnički pokret, NOB i etnografija.
Muzejsku zbirku Kastavštine obuhvaća oko 2000 predmeta kulturno-povijesne građe. Fundus se sastoji od rukopisnih materijala, fotografija i razglednica, školskih uradaka i crteža, tekstilnih predmeta, simbola kulturno – prosvjetnih udruženja, narodnog preporoda u Istri, radničkog pokreta, te oružja iz razdoblja Narodno oslobodilačke borbe.
Muzejska zbirka Kastavštine osim što promiče područje grada Kastva i Kastavštine ima osim kulturno-povijesnog i etnografski karakter promicanja života, običaja i rada mještana Kastavštine.

Događaji

Događanja u veljači

Događanja u veljači

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. IZLOŽBA O'BLOG NA BLOG organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog...

Pročitajte više
19. noć muzeja

19. noć muzeja

tema: Muzeji i nova publika petak, 26. siječnja 2024. u Pomorskom i povijesnom muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Muzejskoj zbirci Kastavštine i Memorijalnom centru „Lipa pamti“ Ovogodišnji bogat program posvećen je temi „Muzeji i nova publika“, a naglasak je na novim...

Pročitajte više
Događanja u veljači

Događanja u prosincu

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ PROGRAM USUSRET BOŽIĆU KREATIVNO-HUMANITARNI PROJEKT „MUZEJI...

Pročitajte više

Arhiva »

Skip to content