Memorijalna baština

Raspadom Austro-ugarske monarhije područje Liburnijskog krasa 1919. potpada pod Kraljevinu Italiju u čijem sastavu dočekuje i početak Drugog svjetskog rata. Kapituacijom Italije u rujnu 1943., Nijemci uspostavljaju kontrolu nad terenom te provode akcije njegova čišćenja od partizana. General 97. njemačkog korpusa Ludwig Kubler 24.02.1944. donosi naredbu s Deset zapovjedi u kojima, među ostalim, navodi sljedeće: U borbi je ispravno i nužno sve ono što dovodi do uspjeha. Pokriti ću vlastitom odgovornošću svaki postupak koji je poduzet u skladu s ovim načelom. Tko dragovoljno potpomaže partizane, zaslužuje smrt i mora biti eliminiran. Naredba je u cijelost izložena u stalnom postavu Centra. Svrstavši se na stranu partizana, Lipa te čitav prostor Liburnijskog krasa, starci, žene i djeca, postaju metom okupatora.

krađa svinjeTijekom pohoda na Lipu, zločinci fotografskim aparatom dokumentiraju svoje postupke: ubojstva civilnog stanovništva, krađu stoke i imovine te palež čitavog sela. Fotografije su sačuvane slučajno. Jedan od njemačkih vojnika odnio je film na razvijanje u fotografsku radnju Maraž u Ilirskoj Bistrici. Sestra vlasnika radnje kradomice je razvila duplikate te ih, po završetku rata, izložila u izlog ne bi li tko od prolaznika prepoznao mjesto stradanja. Ubrzo je na fotografijama prepoznata Lipa. Fotografije, koje su trebale predstavljati ratne trofeje zločinaca, u stalnom se postavu Centra koriste kao materijalna osnova za dokaz i trajnu osudu čina nečovječnosti.

Preživjeli Lipjani, njih stotinjak, koji su 30. travnja 1944. bili u partizanima, internirani u logorima, sa stokom na ispaši ili odsutni poslom, počinju s obnovom svojih obitelji i domova. Godine 1945. u bivšoj talijanskoj kasarni, tada jedinom objektu pod krovom, rodio se Branko Afrić, prvo poslijeratno dijete. Intenzivnija obnova mjesta započinje 1965. godine prošlog stoljeća osnivanjem Fonda za obnovu Lipe. Godinu dana nakon, Lipa je zaštićena kao kulturno dobro u kategoriji memorijalnog mjesta. Svake se godine, na dan stradanja, u Lipi održava manifestacija Lipa pamti.

380

 

360° šetnja:

Događaji

Predstava “Na šterne” u Lipi

Predstava “Na šterne” u Lipi

Ovu će se subotu, 8. lipnja 2024., u 20.00 sati ispred Memorijalnog centra Lipa pamti održati predstava "Na šterne" u izvedbi MPZ Štorija, dramske sekcije Lisinski vetar i izv. prof. sc. dr. Vjekoslave Jurdana. Predstava se održava povodom 120 godišnjice rođenja Drage...

Pročitajte više
Događanja u lipnju

Događanja u lipnju

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. PROJEKT „BRDO KULTURE“ autorica projekta: Denis Nepokoj organizator: Pomorski...

Pročitajte više

Arhiva »

Skip to content