Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Čudotvornica

Čudotvornica – Muzejska radionica

Na dan sv. Lucije, 13. prosinca 2013., kada se sije pšenica – da bismo vidjeli koliko će nam uspjeha donijeti iduća godina – kada se počinju zapisivati vremenske prilike – da bismo znali kakvo nas vrijeme očekuje svaki pojedini mjesec u nadolazećoj godini – i kada djevojke ispisuju imena potencijalnih partnera na papiriće – pa onda svaki dan po jedan odbacuju da bi na Božić otkrile onog pravog … Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka otvorit će vrata Čudotvornice.

cudotvornica-2-1Muzejska radionica – Čudotvornica novi je prostor Muzeja namijenjen pedagoškoj djelatnosti i stalnom postavu Zbirke igračaka i igara, a dio je projekta Park znanja i sanja koji obuhvaća revitalizaciju parka nekadašnje Guvernerove palače.  Park je zamišljen kao mjesto u kojem će posjetitelji opuštenoj atmosferi moći paralelno spoznavati podneblje, povijest i mitologiju ovoga kraja.

Prvi korak u realizaciji Parka znanja i sanja obuhvatio je građevinsku sanaciju i uređenje vrtnog paviljona Palače koji se nalazi u njezinom istočnom krilu. U svojoj originalnoj funkciji vrtni paviljon bio je mjesto razonode i dodira s prirodom, boravak u njemu trebao je pružati ugodu, opuštanje, ležerno druženje, zabavu.

Izvorne funkcije zadržane su i projektom revitalizacije.

Revitalizacija podrazumijeva jasno formuliranje ciljeva i, u skladu s njima, dodavanje novih sadržaja u stare prostore kako bi se osigurala njihova održivost. Osnovni cilj revitalizacije vrtnog paviljona je omogućiti djeci posjet muzeju prihvatljiv njihovom uzrastu. Na taj način oni će imati šansu postupno se formirati u muzejsku publiku s određenim kulturnim potrebama i kriterijima. Ako im boravak u muzeju bude ugodan uklonit će stigmu elitizma koja se vrlo često vezuje uz muzejske ustanove. To ćemo nastojati realizirati ponudom atraktivnih sadržaja koji će zadržati autentičnost tj. biti utemeljeni u povijesnim činjenicama. To su prije svega tematske muzejske radionice bazirane na iskustvenom učenju, na kojima će djeca kroz igru i praktičan rad osvještavati segmente lokalne baštine.

Uređenjem interijera vrtnog paviljona nastojali smo stvoriti privlačno okružje za boravak, druženje i igru. U dizajn koji potpisuje Vesna Rožman, uklopljena je instalacija dvoje mladih umjetnika Ivane Postić i Mateja Vočaneca. Razigrana kompozicija projicira njihovo viđenje biljnog i životinjskog svijeta koji nas (sve manje!) okružuje. U takav okvir uklopljen je stalni postav muzejske Zbirke igračaka i igara predstavljenih kroz nekoliko tematskih cjelina koje daju uvid u segmente djetinjstva i odrastanja u prošlosti, na prostoru djelovanja Muzeja. Tematske cjeline vezane su na građu u zbirci: Moja omiljena igračka,  Kad narastem veliki bit ću…,  Društvene igre i Igre bez granica

Predmeti su izloženi u vitrinama iza drvenih vrata koja je potrebno otvoriti da bi se predmet vidio, a fotografije i razglednice skrivene su iza otvora za oko. Razgledavanje će tako predstavljati svojevrsno istraživanje i omogućiti jedan oblik interakcije. Ovakvim načinom izlaganja predmeti će ujedno biti zaštićeni od nepovoljnih mikroklimatskih uvjeta koju stvara velika količina svjetlosti koja prodire kroz prozor na južnoj strani (IR i toplina; UV filteri postavljeni su na stakla). Izlaganjem malog broja predmeta osiguran je prazan središnji prostor u kojemu će se odvijati tematske muzejske radionice.

Za proslave dječjih rođendana organizirat će se posebna vrsta tematskih radionica koncipiranih tako da njezini produkti ujedno čine dar slavljeniku. Radionice će poticati pozitivne društvene vrijednosti, kreativnost i slobodu izražavanja, a programi radionica usklađivat će se s kvalitativnim procjenama i evaluacijama, te će biti moguće njihovo stalno proširivanje i nadograđivanje.

Skip to content