DREAM

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka partner je na projektu DREAM (Digital Reality and Educational Activities in Museams) koji se provodi kroz EU program Erasmus+, KA2 – suradnja za inovacije i razmjena dobre prakse, KA201 – strateško partnerstvo za školsko obrazovanje. Prijavitelj i vodeći partner na projektu je M9 District S.r.l., a ostali partneri su Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, CTK Rijeka (Centar tehničke kulture Rijeka), Mapa das Ideias, Camara Municipal de Peiras, Postimuseossaation SR te Stati Generali dell’Innovazione di Promozione Sociale.
Kako bi se uspješno realizirao projekt, potrebno je:
• Definirati metodologiju koja detaljno propisuje kako ostvariti suradničku praksu s muzejima (od pokretanja suradnje do postavljanja izvedbe, pisanja scenarija, izrade digitalne scenografije do korištenja mogućnosti proširene realnosti)
• Razviti digitalnu platformu koja će podupirati sve procese koji će biti opisani u razvijenoj metodologiji. Na njoj će se nalaziti repozitorij kulturnih otvorenih edukacijskih resursa, koje će omogućiti muzeji partneri u projektu a pomoći će učiteljima uključenim u DREAM projekt da razviju i obogate svoje digitalne scenografije.
• Razviti kombinirani tečaj za učitelje koji koristi primjere scenografija i vodi ih korak po korak u postavljanju njihove prve muzejske predstave.

U projekt je uključeno 45 učitelja iz Italije, Hrvatske i Portugala te 900 učenika. Na kraju projekta, svaka prijavljena država će uprizoriti svoju vlastitu muzejsku predstavu u partnerskom muzeju. Najbolji će biti nagrađeni na završnim javnim događanjima u svim državama sudionicama projekta. Na posebnom međunarodnom događaju u Postimuseu iz Tampere u Finskoj, svi partnerski muzeji izvest će koproduciranu transkulturnu muzejsku predstavu, koristeći materijale koje su škole razvile tijekom projekta. Ovom prigodom bit će proglašena i apsolutno najbolja muzejska predstava.

Trajanje projekta: 24 mjeseca, 1. prosinca 2020 – 30. studenog 2022.

Budžet:

Ukupni proračun projekta iznosi 300.000,00 €.
Predviđeni projektni proračun za Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka iznosi 23.651,00 € odnosno 177.382,50 HRK.
Projekt je sufinanciran od strane EU u cjelokupnom iznosu (100%).

Kontakt osoba:
Matija Vurušić, cudotvornica[at]ppmhp.hr

Poveznica: https://dream-project.eu/

 

Skip to content