Rimska noć na Claustri oduševila

U subotu 31. kolovoza 2019. održana je Rimska noć na Claustri koju su organizirali Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka te Prirodoslovni muzej Rijeka u sklopu prekograničnog projekta Claustra+ Interreg SI-HR.

Dok je Prirodoslovni muzej Rijeka bio zadužen za prirodoslovni dio aktivnosti kojih se većina održavala na Gumancu, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka je bio zadužen za onaj povijesno- arheološki na samoj lokaciji Claustre Alpium Iuliarum Za presikom u Studeni. Unatoč lošoj makadamskoj cesti koja vodi do samog lokaliteta usred šume, zadovoljnih posjetitelja koji su došli na manifestaciju bilo je puno.
Na proplanku ispred kasnoantičkog obrambenog zida bio je postavljen rimski vojnički tabor, šatori i logorske vatre, a posjetitelje su na ulazu dočekivala dva stražara KD Vespesjan te Legio I Italica. Stolovi pored šatora bili su prepuni raznih replika rimskih predmeta, vojničke opreme i igara, čiju su namjenu posjetitelji mogli doznati te isprobati tunike i kacige uz pomoć kustosica Ane Golja i Jasne Ujčić Grudenić. Posebno oduševljenje izazvale su radionice izrade fibula od bakrene žice  te rimske igre za najmlađe koje je vodila Andrea Samaržija. Arheološko vodstvo arheologa i kustosa Ranka Starca bilo je jako dobro popraćeno. Marta Blažević iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka otkrila nam je koje sve biljke ovdje rastu i koje od njih su koristili Rimljani i za što. Rimska hrana oduševila je posjetitelje i većina je tražila “pjat više”. Rimska noć završila je prikazivanjem filma o Claustri Udruge Žmergo.
 


 
 
 
 
 
 

Ostale objave

Vespa i Kvarner

Vespa i Kvarner

organizator: Vespa Klub Rijeka autori: Igor Pavić, Danijel Teslak fotografije: Dorian Bogut, VK Rijeka, AMD Matulji, Igor Puž 6. rujna do 12. rujna 2023.  U sklopu manifestacije Crovespa 2023. u našem je perivoju postavljena izložba na kojoj je predstavljeno...

Pročitajte više
Događanja u rujnu

Događanja u rujnu

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. IZLOŽBA SJETI SE MENE organizatori: Hrvatski restauratorski zavod, Pomorski i...

Pročitajte više
Skip to content