Događanja u veljači
Datum:
veljača 2021.
Sve lokacije

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u dogovoru s Primorsko-goranskom županijom, osnivačem Muzeja, donio je Odluku o privremenoj organizaciji rada Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka prema propisanim mjerama u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19 koja je stupila na snagu 9. studenog 2020.
LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.
http://ppmhp.hr/
Maksimalan broj posjetitelja u Muzeju istovremeno je petnaestero.
ČUDOTVORNICA
PROJEKT
ČUDOTVORNICA ZA 5!
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorice projekta: Andrea Samaržija, Denis Nepokoj
suradnica: Nina Licul
U istočnom dijelu perivoja nekadašnje Guvernerove palače mađarski arhitekt Alajos Hauszmann osmislio je vrtni paviljon u kojem je danas smještena Čudotvornica – muzejska radionica koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj djece koja sudjeluju u programima koji se u njoj organiziraju. Neka od njih u Čudotvornici se prvi put susreću s temama baštine, s muzejom, prostorom drugačijim od onog u kojem se obično kreću, sa svojom i prošlošću njihovih roditelja, baka i djedova i rade prve korake u bogat i čaroban svijet baštine.
Nove okolnosti koje nam je nametnula pandemija bolesti COVID – 19 promijenile su i način djelovanja Čudotvornice i njezine programe prebacile u virtualni svijet, ali to ne znači da ne možete, poštujući sva epidemiološka pravila doći u muzej i posjetiti izložbu čiji su autori mali kreativci Muzejskog malog ateljea – MuMA-e koja ostaje otvorena do druge polovice veljače.
IZLOŽBA
LIKOVNI RADOVA POLAZNIKA MUZEJSKOG MALOG ATELJEA – MuMA-E
autorice izložbe: Denis Nepokoj, Andrea Samaržija
suradnica: Nina Licul
tehnički postav: Dino Marković
Izložba – kroz četiri tematske cjeline: Palača i Muzej, Izložbe, Fundus, Rijeka – predstavlja likovne radove nastajale tijekom 5 godina djelovanja Muzejskog malog ateljea MuMA-e pod vodstvom Nine Licul te dijelove scenografije predstava Dramaca iz Guvera pod vodstvom Zorana Josića.
Budući da je program MuMA-e i Dramaca usko vezan uz muzejski fundus i povremene izložbe izložen je i dio građe Muzeja koja je i polaznicima MuMA-e i Dramcima inspiracija za njihovo kreativno stvaralaštvo.
Izložba ostaje otvorena do 18. veljače 2021.
ON-LINE PROGRAM
KUĆNA ČUDOTVORNICA
autorica: Andrea Samaržija
Na web i Facebook stranici Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Čudotvornice objavljivat će se on-line edukativna videa i radionice za djecu i mlade s temama iz muzejskog fundusa, stalnog postava i izložbi.
IZLOŽBA
ON-LINE IZLOŽBA
PROTOCI (Fluxes)
organizatori: Consiglio nazionale delle ricerche (Nacionalni savjet za istraživanja), Università di Bologna (Sveučilište u Bologni), Grad Solin, Razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije RERA, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
U okviru međunarodnog projekta TEMPUS koji se provodi na tri pilot područja u Italiji i Hrvatskoj, na web platformi projekta, postavljena je virtualna izložba Protoci (Fluxes) posvećena povijesti luka Rijeke, Ravenne i Solina.
Izložba ističe povijesni aspekt razvoja ovih luka i – kroz razne epohe – njihov utjecaj na neposredno okruženje, gradove kojih su dio. Posjetitelji će stjecati znanja o komercijalnim, produktivnim i slobodnim aktivnostima koje su karakterizirale život luka.
Ova virtualna izložba služi kao podloga za poduzetnike koji će, povezujući prošlost i sadašnjost, prepoznati gospodarski potencijal luka i pokušati ostvariti svoje poduzetničke ideje temeljene na baštini.
Projekt TEMPUS – TEMporary USes as start-up actions to enhance port (in)tangible heritage okuplja devet partnera iz Hrvatske i Italije s ciljem regeneracije napuštenih urbanih lučkih područja kroz korištenje zanemarene kulturne baštine. Projekt je usmjeren na povezivanje partnerskih gradova s njihovim lukama i stvaranje novog prostora društvenog života koji će poticati kreativno poduzetništvo, kao i poduzetničke inicijative u kulturi i turizmu.
Dugoročno, projektom se želi potaknuti gospodarski razvoj na temelju valorizacije skrivene materijalne i nematerijalne baštine luka, uključujući arheološku pozadinu i prirodni kontekst, počevši kroz aktivnosti privremene uporabe.
Vrijednost projekta iznosi 2.706.920,00 eura od čega 85 % bespovratnih sredstava sufinancira Europska unija kroz prekogranični program suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014 – 2020. Projekt se realizira u razdoblju od 1. siječnja 2019. do lipnja 2022. godine.
ON-LINE IZLOŽBA
GRANICE – IZMEĐU REDA I KAOSA
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autori izložbe: Marko Badurina, Margita Cvijetinović, Ana Golja, Vana Gović, Tamara Mataija, Nikša Mendeš, Ivo Mileusnić, Tea Perinčić, Ivana Šarić Žic, Jasna Ujčić Grudenić
autorice edukativnih programa: Denis Nepokoj, Andrea Samaržija
dizajn izložbe: Sanjin Kunić, Nikolina Radić Štivić
U sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka predstavio je on-line izložbu Granice – između reda i kaosa koja problematizira granice – one stvarne, one koje sami sebi namećemo ili one koje nam nameće okolina, način života, tradicija… Iako postoje i onda kad na njih ne obraćamo pozornost vjerujemo da je “novo normalno“ uzrokovano pandemijom bolesti COVID – 19 mnogima osvijestilo i neke granice o kojima dosad nismo razmišljali.
Iako isprva zamišljena na tri lokacije – u Guvernerovoj palači te dislociranim zbirkama u Kastvu i Lipi, izložba Granice – između reda i kaosa naišla je na “granice“ koje je nametnula pandemija te je predstavljena u virtualnom obliku na http://granice.ppmhp.hr/.
Izložba je financirana sredstvima Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.
IZLOŽBA
VIOLINOM IZNAD GRANICA / STRADIVARI U RIJECI – KRESNIK I CREMONA
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
suorganizatori: Generalni konzulat Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, Rijeka, Glazbeni Festival Kvarner d.o.o., Opatija
partneri: Museo del violino, Cremona, Italija
autori izložbe: Tamara Mataija, Fausto Cacciatori, Tea Perinčić
Izložba ostaje otvorena do 30. travnja 2021.
U sklopu predprograma izložbe Granice – između reda i kaosa obilježilo se 150 godina od rođenja dr. Franje Kresnika (1869. –1943.), jednog od najvećih poznavatelja kremonske liuterije svoga vremena. Franjo Kresnik više je od 40 godina posvetio izučavanju gudačkih instrumenata, posebice onih nastalih u radionicama Antonia Stradivarija i Giuseppea Guarnerija del Gesú.
Uz izložbu Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona, snimljen je film koji su zajedno priredili Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Museo del violino. Antonio Stradivari, Giuseppe Guarneri del Gesù i Franjo Kresnik ostavili su djela koja i danas izazivaju divljenje, a u glazbi koja proizlazi iz njihovih instrumenata uživaju naraštaji. I zato pozivamo na uživanje u glazbi i filmu koji je podsjetio na ovog našeg znamenitog sugrađanina.
FILM
VIOLINOM IZNAD GRANICA / STRADIVARI U RIJECI – KRESNIK I CREMONA
snimatelji: Igor Paulić, Robert Kalčić
režija i montaža: Helena Traub
produkcija: Udruga Žmergo
poveznica: https://ppmhp.hr/violinom-iznad-granica/
YoouTube kanal muzeja: https://www.youtube.com/watch?v=NETD2NchLlA
IZLOŽBA
D’ANNUNZIJEVA MUČENICA – L’OLOCAUSTA DI D’ANNUNZIO
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorice izložbe: Tea Perinčić i Ana-Maria Milčić
autori dizajna izložbe: Sanjin Kunić i Nikolina Radić Štivić
izložba ostaje otvorena do 30. travnja 2021.
Izložba je dio programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 – Doba moći, a otvorena je 12. rujna 2019. uz obilježavanje stote godišnjice od D’Annunzijeva dolaska u Rijeku. Izložba je postavljena u sklopu stalnog postava na I. katu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Na njoj je šesnaest mjeseci diktature Gabriela D’Annunzija, talijanskog pjesnika, vojnika i nacionaliste, u Rijeci prikazano kroz prizmu žene – u prenesenom i doslovnom smislu, kroz presjek nekih povijesnih događanja i svjedočenja te predstavljanjem nekoliko radova talijanskih futurista koji odražavaju duh toga doba.
Uz izložbu u muzeju, našim smo posjetiteljima omogućili i virtualno vodstvo po izložbi.
VIRTUALNO VODSTVO
D’ANNUNZIJEVA MUČENICA – L’OLOCAUSTA DI D’ANNUNZIO
autorica: Tea Perinčić
snimatelj: Kristijan Rajačić
produkcija: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
poveznica na facebook stranicu: https://www.facebook.com/ppmhp/
YouTube kanal muzeja: https://www.youtube.com/watch?v=Indxvfu9is
MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
radno vrijeme: utorak i četvrtak od 10 do 12; srijeda, petak, subota, nedjelja od 17 do 21 h
http://mzk.ppmhp.hr/
Broj posjetitelja u Muzejskoj zbirci Kastavštine ograničava se na dvoje, odnosno troje ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.
IZLOŽBA
KASTAVSKI SLIKOPISNI LAPIDARIJ
autori izložbe: Branko Jani Kukurin, Marko Badurina
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Izložba će u Muzejskoj zbirci Kastavštine biti otvorena do 1. veljače 2022.
Na izložbi će biti predstavljeni fotografijom dokumentirani zapisi u kamenu na području Kastva i Kastavštine koji svjedoče o Kastavskoj povijest i identitetu.
MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: utorak – subota od 10 do 17 h
http://lipapamti.ppmhp.hr/,
U Memorijalnom centru Lipa pamti broj posjetitelja ograničava se na troje, odnosno četvero ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.
ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.
Broj posjetitelja ograničava se na troje, odnosno četvero ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.
ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.
Broj posjetitelja ograničava se na dvoje, odnosno troje ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.
MUZEJ VIRTUALNO
Muzej je i ostalim svojim sadržajima prisutan u virtualnom svijetu.
Na web stranicama http://ppmhp.hr/, http://mzk.ppmhp.hr/ i http://lipapamti.ppmhp.hr/, na FB stranici Muzeja https://www.facebook.com/ppmhp/ na kojoj dnevno objavljujemo zanimljivosti iz rada muzeja, tekstovima i kratkim video pričama predstavljamo Muzej, nekadašnju Guvernerovu palaču u kojoj je smješten, bogati muzejski fundus, ali i zanimljivosti rada „iza scene“.
Prisutni smo i na YouTube kanalu https://www.youtube.com/channel/UC10rJeHJHvmD2CvfYv2FZRw, i aplikaciji TikTok https://www.tiktok.com/@ppmhp.

Ostale objave

Događanja u studenom

Događanja u studenom

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ IZLOŽBA SLAVIMO ARHEOLOŠKU BAŠTINU IRSKE organizatori:...

Pročitajte više
Cvrčak i mravi

Cvrčak i mravi

15. studenog 2023. u 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja Predstava je namijenjena djeci od 3 do 10 godina U sklopu projekta Brdo kulture, kao posljednji program ove sezone, u Mramornoj dvorani Muzeja bit će održana predstava Cvrčak i mravi organizirana suradnjom Muzeja...

Pročitajte više
Skip to content