Violinom iznad granica
Datum:

#ostanidoma i pogledaj film o jednoj izložbi i divnoj suradnji!
U vrijeme pandemije kad vas ne možemo pozvati da posjetite Muzej i razgledate izložbe koje smo pripremili, donosimo vam film o jednoj. Dana 6. prosinca 2019. otvorili smo izložbu Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona koja je dio pretprograma Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 te druga u okviru našeg projekta Granice, kojom Muzej pridonosi realizaciji programskog pravca Doba moći. Izložbom je obilježena 150. obljetnica rođenja našeg sugrađana dr. Franje Kresnika (Beč, 1869. – Rijeka, 1943.), liječnika, graditelja violina i jednog od najvećih autoriteta na području kremonskeliuterije u vremenu u kojem je živio. Svojim životom i radom Franjo Kresnik je pokazao kako umjetnošću i kulturom prevladati političke granice koje se nameću, bio je ispred svog vremena i predstavljao je vrijednosti koje danas čine građanine Europe.
Kako bismo valorizirali njegov rad i smjestili ga u kontekst kojem pripada, izložbu smo realizirali u partnerstvu s Museo del Violino iz Cremone koji nam je za ovu prigodu posudio osam instrumenata među kojima treba istaknuti dvije violine iznimne vrijednosti, violinu Lam Antonija Stradivarija i violinu Principe DoriaGiuseppeaGuarnerija del Gesú. Kremonski instrumenti mogli su se razgledati do 8. ožujka 2020., a izložba će se, u nešto izmijenjenom obliku, moći razgledati u izložbenom prostoru Muzeja čim se za to stvore uvjeti.
Projekt su financijski podržali Ministarstvo turizma i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Generalni konzulat Republike Italije u Rijeci, Rijeka 2020, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Infobip, Prostoria te im ovom prigodom još jednom zahvaljujemo!
 

Ostale objave

Predstavljanje knjige Nadje Terčon “Sava i Jolanda”

Predstavljanje knjige Nadje Terčon “Sava i Jolanda”

PREDSTAVLJANJE KNJIGE knjiga: „Sava i Jolanda“ autorica: Nadja Terčon nakladnik: Pomorski muzeju „Sergej Mašera“ Piran predstavljanje knjige: 16. rujna 2022. u 18 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka U Pomorskom muzeju...

Pročitajte više
Skip to content