Događanja u travnju
Datum:
travanj 2021.
Sve lokacije

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka donio je Odluku o privremenoj organizaciji rada Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka prema mjerama propisanim u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19 koje su na snazi od 29. ožujka 32021.
Muzej se uključio i u akciju Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice te dobio oznaku “Safe stay in Croatia” koja ga ističe kao muzej u kojem se, u vrijeme pandemije bolesti COVID-19, primjenjuju svi zdravstveni i sigurnosni protokoli, što ga čini sigurnom i poželjnom destinacijom. Tako su Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i njegove dislocirane zbirke Muzejska zbirka Kastavštine i Memorijalni centar Lipa pamti sigurna mjesta za posjet.
Muzej je i ponosni partner Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Republike Hrvatske u programu informacijskog sustava e-Dječja kartica i mobilne aplikacije Mudrica koji uključuju pogodnosti za roditelje i djecu prilikom posjeta Muzeju. Aplikacija je besplatna, a korisnicima omogućuje brojne pogodnosti poput besplatnog ulaza za djecu iz jedne obitelji uz kupljene ulaznice za roditelje, jedinstvene ulaznice za sve tri muzejske lokacije, besplatan ulaz za roditelje čija djeca sudjeluju na edukativnim radionicama te 50 % popusta na kupnju publikacija namijenjenih djeci.
LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.
http://ppmhp.hr/
Maksimalan broj posjetitelja u Muzeju istovremeno je petnaestero.

DANI OTVORENIH VRATA
6. – 18. travnja 2021.
Dani otvorenih vrata Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka organiziraju se u sklopu zatvaranja programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u kojoj je svojim projektima sudjelovao i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka.
Dani otvorenih vrata omogućit će posjetiteljima da, uz besplatan ulaz, razgledaju stalni postav Muzeja i izložbe “D’Annunzijeva mučenica”, “Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona” te info točku online izložbe “Granice – između reda i kaosa”. Sve su izložbe ostvarene u sklopu programskog pravca “Doba moći”.
Uz besplatan ulaz posjetitelji će moći razgledati i stalni postav Muzejske zbirke Kastavštine te izložbu Kastavski slikopisni lapidarij i stalni postav Memorijalnog centra Lipa pamti u Lipi.
U vremenu odvijanja programa Dani otvorenih vrata muzejska izdanja i suveniri prodavat će se po prigodnim cijenama.
Program se odvija sukladno važećim epidemiološkim mjerama.
Korisni linkovi
https://ppmhp.hr/otvorenje-izlozbe-dannunzijeva-mucenica-lolocausta-di-dannunzio/
https://ppmhp.hr/izlozba-violinom-iznad-granica/
http://granice.ppmhp.hr/
http://mzk.ppmhp.hr/
http://lipapamti.ppmhp.hr/
IZLOŽBA
GRANICE – IZMEĐU REDA I KAOSA
Kao svojevrsni putokaz na online izložbu “Granice – između reda i kaosa”, u atriju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka postavljena je info točka koja predmetima iz fundusa Muzeja predstavlja deset glavnih tema koje problematizira izložba. Koncept “jedan predmet – jedna tema” poslužio je kao okvir za prezentaciju kompleksne izložbe o granicama ostvarene u sklopu programskog pravca EPK “Doba moći”.
IZLOŽBA
ONLINE IZLOŽBA
GRANICE – IZMEĐU REDA I KAOSA
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autori izložbe: Marko Badurina, Margita Cvijetinović, Ana Golja, Vana Gović, Tamara Mataija, Nikša Mendeš, Ivo Mileusnić, Tea Perinčić, Ivana Šarić Žic, Jasna Ujčić Grudenić
dizajn izložbe: Sanjin Kunić, Nikolina Radić Štivić
poveznica: http://granice.ppmhp.hr/.
U sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka predstavio je online izložbu Granice – između reda i kaosa koja problematizira granice – one stvarne, one koje sami sebi namećemo ili one koje nam nameće okolina, način života, tradicija… Iako postoje i onda kad na njih ne obraćamo pozornost vjerujemo da je “novo normalno“ uzrokovano pandemijom bolesti COVID – 19 mnogima osvijestilo i neke granice o kojima dosad nismo razmišljali.
Izložba je financirana sredstvima Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, 350. godišnjicu smaknuća Frankopana obilježit će izložbom fotografija i razglednica iz fundusa Muzeja s prikazima frankopanskih gradova na području Primorsko-goranske županije i predstavljanjem vodiča po njihovim posjedima u Hrvatskoj s ciljem jedinstvenog predstavljanja frankopanske graditeljske baštine i promicanja svijesti o značenju Frankopana u hrvatskoj povijesti i kulturi.
IZLOŽBA
FRANKOPANSKI GRADOVI I UTVRDE S PODRUČJA PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE NA POVIJESNIM FOTOGRAFIJAMA I RAZGLEDNICAMA
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorica izložbenog koncepta: Margita Cvijetinović
autorice izložbe: Margita Cvijetinović, Tamara Mataija, Tea Perinčić, Antonella Vlaše
Izložba će biti otvorena od travnja do lipnja 2021.
Izložba će građom iz fundusa Muzeja – zemljopisnim kartama, nacrtima, knjigama, razglednicama, povijesnim fotografijama – predstaviti frankopanske gradove i utvrde sačuvane na području Primorsko-goranske županije. Vizualna građa je značajan izvor u proučavanju ostataka nepokretne kulturne baštine tako da osim kulturno-povijesnog i umjetničkog ima i nemjerljivo dokumentarno značenje. Buđenjem nacionalne svijesti i sve jačim otporom prema centralističkoj vlasti, Frankopani krajem 19. stoljeća dobivaju kultni status u hrvatskoj povijesti što se manifestira popularnim izdanjima brojnih reprodukcija i razglednica. Najbrojnija vizualna građa su razglednice koje pridonose stvaranju selektivne memorije jer predstavljaju prvenstveno motive atraktivne širokoj populaciji. Tako su u mnogim varijantama produciranim od kraja 19. do sredine 20. stoljeća zastupljeni romantični motivi srednjovjekovnih kaštela i razrušenih gradova među kojima su najzastupljeniji prikazi Krka, Trsata, Kraljevice i Crikvenice.
Izložba je dostupna korisnicima i u virtualnom obliku.
PREDSTAVLJANJE VODIČA
100 FRANKOPANSKIH GRADOVA I UTVRDA U HRVATSKOJ
izdavači: Primorsko-goranska županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorica teksta i urednica: Margita Cvijetinović
lektura: Mihaela Matešić
dizajn: Vesna Rožman
Vodič je nastao u okviru obilježavanja uspješnog završetka projekta Primorsko-goranske županije “Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana” sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Frankopani su plemićka obitelj koja je ostavila neizbrisivi trag u hrvatskoj povijesti od pojave 1118. do smaknuća posljednjeg Frankopana, Frana Krste, 1671. godine. Frankopani potječu s otoka Krka, odakle su svoj utjecaj proširili najprije na Modruš i Vinodol, ali su posjede imali gotovo po cijeloj Hrvatskoj i u brojnim državama u inozemstvu (Italija, Austrija, Češka, Poljska, Švedska Mađarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina). Jedno su vrijeme bili vlasnici trećine današnje Hrvatske s imanjima od otoka Krka do slavnog Knina. Do posjeda su dolazili kupovinom, vojnom službom za mletačke, ugarske, habsburške i druge vladare te ženidbama kojima su se orodili s najznačajnijim europskim i hrvatskim plemićkim obiteljima.
Vodič donosi kratak opis 100 lokaliteta u Hrvatskoj uz spomen još njih 36 izvan granica Hrvatske. Publikacija je zamišljena kao tematski turistički vodič za ljubitelje povijesti, starih gradova i utvrda Frankopana. Njime se prvi put skupno predstavljaju svi frankopanski posjedi u Hrvatskoj što otvara mogućnost suradnje lokalnih i regionalnih jedinica i turističkih zajednica te zajedničku prezentaciju jedinstvenog kulturnog sadržaja. Iako se dio lokaliteta nalazi na lako pristupačnim mjestima i u urbanim cjelinama, dio njih je teže pristupačan i namijenjen je turistima avanturističkog duha. Radi lakšega snalaženja priložene su pregledne karte užih zemljopisnih područja i GPS pozicije lokaliteta.
IZLOŽBA
VIOLINOM IZNAD GRANICA / STRADIVARI U RIJECI – KRESNIK I CREMONA
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
suorganizatori: Generalni konzulat Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, Rijeka, Glazbeni Festival Kvarner d.o.o., Opatija
partneri: Museo del violino, Cremona, Italija
autori izložbe: Tamara Mataija, Fausto Cacciatori, Tea Perinčić
Izložba ostaje otvorena do 30. travnja 2021.
Izložbom se obilježilo 150 godina od rođenja dr. Franje Kresnika (1869. –1943.), jednog od najvećih poznavatelja kremonske liuterije svoga vremena. Franjo Kresnik više je od 40 godina posvetio izučavanju gudačkih instrumenata, posebice onih nastalih u radionicama Antonia Stradivarija i Giuseppea Guarnerija del Gesú.
Uz izložbu Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona, snimljen je film. Antonio Stradivari, Giuseppe Guarneri del Gesù i Franjo Kresnik ostavili su djela koja i danas izazivaju divljenje, a u glazbi koja proizlazi iz njihovih instrumenata uživaju naraštaji. I zato pozivamo na uživanje u glazbi i filmu koji je podsjetio na ovog našeg znamenitog sugrađanina.
FILM
VIOLINOM IZNAD GRANICA / STRADIVARI U RIJECI – KRESNIK I CREMONA
snimatelji: Igor Paulić, Robert Kalčić
režija i montaža: Helena Traub
produkcija: Udruga Žmergo
poveznica: https://ppmhp.hr/violinom-iznad-granica/
YoouTube kanal muzeja: https://www.youtube.com/watch?v=NETD2NchLlA
IZLOŽBA
D’ANNUNZIJEVA MUČENICA – L’OLOCAUSTA DI D’ANNUNZIO
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorice izložbe: Tea Perinčić i Ana-Maria Milčić
autori dizajna izložbe: Sanjin Kunić i Nikolina Radić Štivić
izložba ostaje otvorena do 30. travnja 2021.
Izložba je otvorena je 12. rujna 2019. uz obilježavanje stote godišnjice od D’Annunzijeva dolaska u Rijeku. Postavljena je u sklopu stalnog postava na I. katu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Na njoj je šesnaest mjeseci diktature Gabriela D’Annunzija, talijanskog pjesnika, vojnika i nacionaliste, u Rijeci prikazano kroz prizmu žene – u prenesenom i doslovnom smislu, kroz presjek nekih povijesnih događanja i svjedočenja te predstavljanjem nekoliko radova talijanskih futurista koji odražavaju duh toga doba.
Uz izložbu u muzeju, našim smo posjetiteljima omogućili i virtualno vodstvo po izložbi.
VIRTUALNO VODSTVO
D’ANNUNZIJEVA MUČENICA – L’OLOCAUSTA DI D’ANNUNZIO
autorica: Tea Perinčić
snimatelj: Kristijan Rajačić
produkcija: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
poveznica na facebook stranicu: https://www.facebook.com/ppmhp/
YouTube kanal muzeja: https://www.youtube.com/watch?v=Indxvfu9is
IZLOŽBA
ONLINE IZLOŽBA
PROTOCI (Fluxes)
organizatori: Consiglio nazionale delle ricerche (Nacionalni savjet za istraživanja), Università di Bologna (Sveučilište u Bologni), Grad Solin, Razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije RERA, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
poveznica: http://myportheritage.eu
U okviru međunarodnog projekta TEMPUS koji se provodi na tri pilot područja u Italiji i Hrvatskoj, na web platformi projekta, postavljena je virtualna izložba Protoci (Fluxes) posvećena povijesti luka Rijeke, Ravenne i Solina.
Izložba ističe povijesni aspekt razvoja ovih luka i – kroz razne epohe – njihov utjecaj na neposredno okruženje, gradove kojih su dio.
ČUDOTVORNICA
U skladu s uputama Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije koje se odnose na epidemiju COVID-19, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka programe namijenjene djeci koji se odvijaju u sklopu programa Čudotvornice prebacuje u virtualni svijet. Mali će čudotvorci moći pratiti online program Kućne Čudotvornice na web i Facebook stranici Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Čudotvornice na kojim će se objavljivati edukativna videa i radionice za djecu i mlade s temama iz muzejskog fundusa, stalnog postava i izložbi.
Predavanja vezana uz program Spomenici pričaju održavat će se putem aplikacije Zoom.
Ako se epidemiološke mjere koje su na snazi do 12. travnja 2021. ne produže, održat će se radionica
JUTRO U MUZEJU
(PREKO) GRANICE
vrijeme održavanja: 17. travnja 2021. od 9 do 13 sati
Radionica je namijenjena djeci od 5 do 10 godina
Radionica je besplatna
Na radionici će se kroz kreativne i maštovite zadatke učiti o sličnostima i razlikama, o toleranciji i brizi za drugoga.
Radionica će se odvijati u prilagođenim uvjetima prema preporukama za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom. Pri dolasku će roditelji/pratitelji upisati sudionike u evidenciju te će im se izmjeriti tjelesna temperatura. Na radionici sudjeluju djeca bez pratnje roditelja/pratitelja, a zbog dužeg trajanja programa savjetujemo da svako dijete donese svoju marendu.
Zbog ograničenog broja sudionika potrebna je najava:
porukom na Facebook, na e-mail cudotvornica@ppmhp.hr ili broj telefona 051/213-578
MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
radno vrijeme: utorak i četvrtak od 10 do 12; srijeda, petak, subota, nedjelja od 17 do 21 h
http://mzk.ppmhp.hr/
Broj posjetitelja u Muzejskoj zbirci Kastavštine ograničava se na dvoje, odnosno troje ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.
IZLOŽBA
KASTAVSKI SLIKOPISNI LAPIDARIJ
autori izložbe: Branko Jani Kukurin, Marko Badurina
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Izložba će u Muzejskoj zbirci Kastavštine biti otvorena do 1. veljače 2022.
Na izložbi su predstavljeni fotografijom dokumentirani zapisi u kamenu na području Kastva i Kastavštine koji svjedoče o Kastavskoj povijest i identitetu.
MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: utorak – subota od 10 do 17 h
http://lipapamti.ppmhp.hr/,
U Memorijalnom centru Lipa pamti broj posjetitelja ograničava se na troje, odnosno četvero ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.
ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.
Broj posjetitelja ograničava se na troje, odnosno četvero ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.
ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.
Broj posjetitelja ograničava se na dvoje, odnosno troje ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.
MUZEJ VIRTUALNO
Muzej je i ostalim svojim sadržajima prisutan u virtualnom svijetu.
Na web stranicama http://ppmhp.hr/, http://mzk.ppmhp.hr/ i http://lipapamti.ppmhp.hr/, na FB stranici Muzeja https://www.facebook.com/ppmhp/ na kojoj dnevno objavljujemo zanimljivosti iz rada muzeja, tekstovima i kratkim video pričama predstavljamo Muzej, nekadašnju Guvernerovu palaču u kojoj je smješten, bogati muzejski fundus, ali i zanimljivosti rada „iza scene“.
Prisutni smo i na YouTube kanalu https://www.youtube.com/channel/UC10rJeHJHvmD2CvfYv2FZRw, i aplikaciji TikTok https://www.tiktok.com/@ppmhp.

Ostale objave

Događanja u studenom

Događanja u studenom

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ IZLOŽBA SLAVIMO ARHEOLOŠKU BAŠTINU IRSKE organizatori:...

Pročitajte više
Cvrčak i mravi

Cvrčak i mravi

15. studenog 2023. u 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja Predstava je namijenjena djeci od 3 do 10 godina U sklopu projekta Brdo kulture, kao posljednji program ove sezone, u Mramornoj dvorani Muzeja bit će održana predstava Cvrčak i mravi organizirana suradnjom Muzeja...

Pročitajte više
Skip to content