Događanja u lipnju
Datum:
lipanj 2021.
Sve lokacije

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka donio je Odluku o privremenoj organizaciji rada Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka prema propisanim mjerama u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19.
Muzej je uključen u akciju Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice te je dobio oznaku “Safe Stay in Croatia“ koja ga ističe kao muzej u kojem se, u vrijeme pandemije bolesti COVID-19, primjenjuju svi zdravstveni i sigurnosni protokoli, što ga čini sigurnom i poželjnom destinacijom. Tako su, zahvaljujući dobivenoj oznaci “Safe Stay in Croatia“ Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i njegove dislocirane zbirke – Muzejska zbirka Kastavštine i Memorijalni centar Lipa pamti sigurna mjesta za posjet.
Muzej je i partner Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Republike Hrvatske u programu informacijskog sustava e-Dječja kartica i mobilne aplikacije Mudrica koji uključuju pogodnosti za roditelje i djecu prilikom posjeta Muzeju. Aplikacija je besplatna, a korisnicima omogućuje brojne pogodnosti poput besplatnog ulaza za djecu iz jedne obitelji uz kupljene ulaznice za roditelje, jedinstvene ulaznice za sve tri muzejske lokacije, besplatan ulaz za roditelje čija djeca sudjeluju na edukativnim radionicama te 50 % popusta na kupnju publikacija namijenjenih djeci.
LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.
http://ppmhp.hr/
Maksimalan broj posjetitelja u Muzeju istovremeno je petnaestero.
IZLOŽBA
RIJEČKA ZAVIČAJNOST ILI KAKO POSTATI GRAĐANIN RIJEKE
autori: Tea Perinčić, PPMHP i Markus Leideck, DARi
autor dizajna izložbe: Željko Maletić
izložba će biti otvorena 9. lipnja 2021.
izložba ostaje otvorena do 24. srpnja 2021.
Na izložbi “Riječka zavičajnost ili kako postati građanin Rijeke“ bit će predstavljene diplome iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Državnog arhiva u Rijeci koje je izdavalo Gradsko vijeće Rijeke u razdoblju od 17. do 19. stoljeća. Diplomama su se dodjeljivala građanska prava rođenima u Rijeci ili onima koji su u Rijeku doselili i pravo su punopravnog građanstva zaslužili svojim radom, doprinosom gradu i građanima kao i svojom financijskom moći.
IZLOŽBA
FRANKOPANSKI GRADOVI I UTVRDE S PODRUČJA PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE NA POVIJESNIM FOTOGRAFIJAMA I RAZGLEDNICAMA
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorice izložbe: Margita Cvijetinović, Tamara Mataija, Tea Perinčić, Antonella Vlaše
Izložba ostaje otvorena do 28. lipnja 2021.
online postav izložbe putem platforme Wix: Margita Cvijetinović
U sklopu programa obilježavanja 350. godišnjice pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana smaknutih 1671. u Bečkom Novom Mjestu, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka postavljena je izložba Frankopanski gradovi i utvrde s područja Primorsko-goranske županije na povijesnim fotografijama i razglednicama.
Frankopani (Frankapani) su kao jedna od najznačajnijih i najstarijih hrvatskih plemićkih obitelji ostavili mnogobrojna svjedočanstva svojega djelovanja, pokretna i nepokretna kulturna dobra. Najvidljiviji su znak njihove vlasti mnogobrojni gradovi i utvrde koje su izgradili.
Vizualnom građom iz fundusa Muzeja – zemljopisnim kartama, nacrtima, knjigama, razglednicama, povijesnim fotografijama i grafikama predstavljamo frankopanske posjede s područja Primorsko-goranske županije podsjećamo na njihove mijene posljednjih stotinjak godina zabilježene objektivom fotoaparata i sačuvane u brojnim reprodukcijama.
Osim u Muzeju izložba je u virtualnoj inačici dostupna na poveznici http://frankopani.ppmhp.hr
Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.
ONLINE EDUKATIVNI PROGRAM UZ IZLOŽBU FRANKOPANSKI GRADOVI I UTVRDE S PODRUČJA PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE NA POVIJESNIM FOTOGRAFIJAMA I RAZGLEDNICAMA
Edukativni program namijenjen je učenicima osnovnih škola. Online edukativnim igrama učenici će upoznati obitelj Frankopan, lokalnu povijest i povijesne običaje. Teme igara su:
1. Zemljovid
2. Dvorci
3. Grbovi
4. Ratnici
5. Moda
6. Umjetnost
Edukativne igre objavljivat ćemo tjedno na web i FB stranicama Muzeja.
ONLINE IZLOŽBA
GRANICE – IZMEĐU REDA I KAOSA
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autori izložbe: Marko Badurina, Margita Cvijetinović, Ana Golja, Vana Gović, Tamara Mataija, Nikša Mendeš, Ivo Mileusnić, Tea Perinčić, Ivana Šarić Žic, Jasna Ujčić Grudenić
dizajn izložbe: Sanjin Kunić, Nikolina Radić Štivić
poveznica: http://granice.ppmhp.hr/.
Online izložba Granice – između reda i kaosa problematizira granice – one stvarne, one koje sami sebi namećemo ili one koje nam nameće okolina, način života, tradicija… Iako postoje i onda kad na njih ne obraćamo pozornost vjerujemo da je “novo normalno“ uzrokovano pandemijom bolesti COVID – 19 mnogima osvijestilo i neke granice o kojima dosad nismo razmišljali.
Izložba je financirana sredstvima Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.
IZLOŽBA
VIOLINOM IZNAD GRANICA / STRADIVARI U RIJECI – KRESNIK I CREMONA
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
suorganizatori: Generalni konzulat Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, Rijeka, Glazbeni Festival Kvarner d.o.o., Opatija
partneri: Museo del violino, Cremona, Italija
autori izložbe: Tamara Mataija, Fausto Cacciatori, Tea Perinčić
Izložba ostaje otvorena do 28. lipnja 2021.
Izložbom se obilježilo 150 godina od rođenja dr. Franje Kresnika (1869. –1943.), jednog od najvećih poznavatelja kremonske liuterije svoga vremena. Franjo Kresnik više je od 40 godina posvetio izučavanju gudačkih instrumenata, posebice onih nastalih u radionicama Antonia Stradivarija i Giuseppea Guarnerija del Gesú.
Uz izložbu Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona, snimljen je film. Antonio Stradivari, Giuseppe Guarneri del Gesù i Franjo Kresnik ostavili su djela koja i danas izazivaju divljenje, a u glazbi koja proizlazi iz njihovih instrumenata uživaju naraštaji. I zato pozivamo na uživanje u glazbi i filmu koji je podsjetio na ovog našeg znamenitog sugrađanina.
FILM
VIOLINOM IZNAD GRANICA / STRADIVARI U RIJECI – KRESNIK I CREMONA
snimatelji: Igor Paulić, Robert Kalčić
režija i montaža: Helena Traub
produkcija: Udruga Žmergo
poveznica: https://ppmhp.hr/violinom-iznad-granica/
YoouTube kanal muzeja: https://www.youtube.com/watch?v=NETD2NchLlA
IZLOŽBA
D’ANNUNZIJEVA MUČENICA – L’OLOCAUSTA DI D’ANNUNZIO
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorice izložbe: Tea Perinčić i Ana-Maria Milčić
autori dizajna izložbe: Sanjin Kunić i Nikolina Radić Štivić
izložba ostaje otvorena do 28. lipnja 2021.
Izložba je otvorena je 12. rujna 2019. uz obilježavanje stote godišnjice od D’Annunzijeva dolaska u Rijeku. Postavljena je u sklopu stalnog postava na I. katu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Na njoj je šesnaest mjeseci diktature Gabriela D’Annunzija, talijanskog pjesnika, vojnika i nacionaliste, u Rijeci prikazano kroz prizmu žene – u prenesenom i doslovnom smislu, kroz presjek nekih povijesnih događanja i svjedočenja te predstavljanjem nekoliko radova talijanskih futurista koji odražavaju duh toga doba.
Uz izložbu u muzeju, našim smo posjetiteljima omogućili i virtualno vodstvo po izložbi.
VIRTUALNO VODSTVO
D’ANNUNZIJEVA MUČENICA – L’OLOCAUSTA DI D’ANNUNZIO
autorica: Tea Perinčić
snimatelj: Kristijan Rajačić
produkcija: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
poveznica na facebook stranicu: https://www.facebook.com/ppmhp/
YouTube kanal muzeja: https://youtu.be/2lndxvfu9is
IZLOŽBA
ONLINE IZLOŽBA
PROTOCI (Fluxes)
organizatori: Consiglio nazionale delle ricerche (Nacionalni savjet za istraživanja), Università di Bologna (Sveučilište u Bologni), Grad Solin, Razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije RERA, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
poveznica: http://myportheritage.eu
U okviru međunarodnog projekta TEMPUS koji se provodi na tri pilot područja u Italiji i Hrvatskoj, na web platformi projekta, postavljena je virtualna izložba Protoci (Fluxes) posvećena povijesti luka Rijeke, Ravenne i Solina.
Izložba ističe povijesni aspekt razvoja ovih luka i – kroz razne epohe – njihov utjecaj na neposredno okruženje, gradove kojih su dio.
FIUMANKA 2021.
5. – 13. lipnja 2021.
I ove će se godine Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka uključiti u program Međunarodne jedriličarske manifestacije Fiumanka u sklopu festivala Placa pod zvjezdanim riječkim nebom.
organizacija: Galerija Poneštrica
RADIONICA
RIBA RIBI GRIZE REP
vrijeme održavanja: 12. lipnja 2021. od 10 do 11 sati
mjesto održavanja: Trg 128. brigade HV
Radionica je namijenjena djeci predškolske dobi i učenicima razredne nastave, a na njoj djeca uče o običajima primorskog kraja poput izrade tradicijskih plovila, upoznaju ribarnicu – peškariju i uče o specifičnostima primorske kuhinje.
BRDO KULTURE
Pod nazivom Brdo kulture osmišljen je zanimljiv i raznolik program koji povezuje ustanove u kulturi s privatnim sektorom kojem je kultura područje djelovanja. Svi su dionici i kreatori kulturnih događanja u zajednici u kojoj djeluju s ciljem stvaranja sadržaja za naše građane unutar urbanog prostora središta Rijeke. Cilj je povezati publiku različitih uzrasta sa sadržajima koje nude muzeji, ali i s plesom i glazbom i to s ustanovama koje se nalaze u našem neposrednom okruženju i baštine iste vrijednosti i nastojanja. Program je koncipiran tako da prostorno i programski poveže dijelove grada Rijeke u kojima djeluju kreatori kulturnog života unutar mikro prostora zelenog poteza urbanog tkiva grada, a u kojem se Muzej i njemu susjedne ustanove nalaze. Formirajući program unutar zelene oaze grada i povezujući se i udružujući se s drugima, Muzej želi i na ovaj način aktivirati prostor oko sebe i privući još više posjetitelja kreirajući programe koje posjetitelji žele. U sklopu programa Muzej će organizirati besplatna stručna vodstva, radionice, predavanja i ostale programe u prostoru Muzeja i perivoja koji ga okružuje. Zona koja se programom uključuje definirana je zelenim potezom na koti Muzej. Zajedničkom realizacijom programa i udruživanjem pridonosimo aktivnijoj percepciji kulture i njene važnosti u određenju pojedinih urbanih područja grada. Prve godine realizacije, kao one obilježene pandemijom, ranije zamišljen obuhvat kako brojem kreatora programa tako i sadržajno, na žalost morao je biti smanjen pa ove godine u njemu osim Pomorskog i povijesnog muzeja Rijeka sudjeluju Državni arhiva Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka, Hrvatski kulturni dom te Galerija Poneštica i Muzej PEEK & POKE.
organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Državni arhiv Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka, Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Galerija Poneštrica, Muzej PEEK & POKE
vrijeme održavanja: tijekom lipnja i srpnja 2021.
Programi u sklopu projekta Brdo kulture
POMORSKI I POVIJESNI MUZEJ HRVATSKOG PRIMORJA RIJEKA
IZLOŽBA
RIJEČKA ZAVIČAJNOST ILI KAKO POSTATI GRAĐANIN RIJEKE
organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Državni arhiv Rijeka
autori: Tea Perinčić i Markus Leideck
autor dizajna izložbe: Željko Maletić
izložba će biti otvorena 9. lipnja 2021.
izložba ostaje otvorena do 24. srpnja 2021.
Na izložbi “Riječka zavičajnost ili kako postati građanin Rijeke“ bit će predstavljene diplome iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Državnog arhiva u Rijeci koje je izdavalo Gradsko vijeće Rijeke u razdoblju od 17. do 19. stoljeća. Diplomama su se dodjeljivala građanska prava rođenima u Rijeci ili onima koji su u Rijeku doselili i pravo su punopravnog građanstva zaslužili svojim radom, doprinosom gradu i građanima kao i svojom financijskom moći.
PREDSTAVLJANJE KATALOGA
KERAMIKA NAŠA SVAGDAŠNJA
autorica: Margita Cvijetinović
izdavač: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
za izdavača: Nikolina Radić Štivić
recenzija: Tatjana Bradara
lektura: Ivana Marinčić
fotografije: arhiva PPMHP, Petar Fabijan, Rino Gropuzzo, Željko Stojanović, Srećko Ulrich
tisak: Kerschoffset, Zagreb
Katalog će biti predstavljen 11. lipnja 2021. u 11.30 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka
Vjekovna potreba čovjeka za oblikovanjem materijala koje je pronalazio u prirodi ishodište je izrade predmeta bez kojih danas ne bismo mogli zamisliti svakodnevicu. Jedna od najstarijih ljudskih vještina i prva kojom je čovjek svjesno, trajno promijenio svojstva materijala je izrada keramike zbog čega predmeti od keramike imaju iznimno važnu ulogu u razumijevanju načina života, stupnja razvoja i kulturnih postignuća od prapovijesti do danas. Upravo zbog toga i sa željom da se javnosti predoči još jedna vrijedna i bogata, a dosad neobjavljena, muzejska zbirka, Zbirka keramičkog i staklenog posuđa, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, nakon iznimno posjećene izložbe Keramika naša svagdašnja, na kojoj je predstavljeno više od četiri stotine uporabnih i dekorativnih predmeta različitih keramičkih vrsta.
Autorica izložbe i kataloga Margita Cvijetinović pozornost javnosti usmjerila je na povijesnu, kulturološku, tipološku i likovnostilsku dimenziju zbirke čije začetke datiramo u osamdesete godine 19. stoljeća zahvaljujući zapisima dnevnika La Bilancia koji ažurno popisuje darovatelje predmeta za budući Gradski muzej – Museo Civico.
Ovaj informativan, bogato ilustriran katalog odvest će vas na put keramike, upoznati s keramikom kao dijelom bogata muzejskog fundusa, ali i sa središtima keramičke proizvodnje diljem svijeta, a muzej će ostvariti jedan od svojih primarnih zadataka – učiniti ovu vrijednu zbirku dostupnom široj i stručnoj javnosti.
Katalog Keramika naša svagdašnja ostvaren je sredstvima Primorsko-goranske županije.
PRIRODOSLOVNI MUZEJ RIJEKA
ZVUČNO-SCENSKO DOGAĐANJE
DIVLJA NOĆ
autori i voditelji: djelatnici Prirodoslovnog muzeja RIjeka
vrijeme održavanja: 11. lipnja 2021. u 20 sati u Parku Nikole Hosta, ispred Prirodoslovnog muzeja Rijeka
„Divlja noć“ je zvučno-scenska noćna, vođena šetnja Parkom Nikole Hosta na kojoj će sudionici upoznati divlje životinje aktivne noću. Neke od njih „posjećuju“ područje grada, a neke dolaze iz daljih krajeva ili vremena.
Program je namijenjen svim dobnim skupinama, a više informacija može se potražiti na FB stranici Muzeja
HRVATSKI KULTURNI DOM NA SUŠAKU
SITE SPECIFIC PREZENTACIJA PLESNE RADIONICE INKUBATORI
koreografkinja: Jenna Jalonen
plesačice: Matea Brnčić, Dora Lenac, Eleonora Ećimović, Petra Velepič i Lea Čaval
vrijeme održavanja: 12. lipnja 2021. u 13 sati u perivoju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka
Hrvatski kulturni dom na Sušaku radi na projektu s mladim plesačima u dobi od 14 do 22 godine s iskustvom raznih plesnih tehnika, koji su otvoreni za stjecanje znanja i vještina potrebnih za rad na profesionalnoj plesnoj produkciji. Projekt vodi finska koreografkinja Jenna Jalonen, a finalna produkcija održat će se u sezoni 2021/2022. na sceni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.
Radionica se održava od 11. do 22. svibnja 2021. godine.
Projekt pod radnim nazivom inkubatoRI podržala je i Primorsko-goranske županija.
POMORSKI I POVIJESNI MUZEJ HRVATSKOG PRIMORJA RIJEKA
RADIONICA
RIBA RIBI GRIZE REP
organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka
vrijeme održavanja: 13. lipnja 2021. od 10 do 12 sati u parku Nikole Hosta, ispred Prirodoslovnog muzeja Rijeka
Radionica je namijenjena djeci predškolske dobi i učenicima razredne nastave i na njoj djeca uče o običajima primorskog kraja poput izrade tradicijskih plovila, upoznaju ribarnicu – peškariju i uče o specifičnostima primorske kuhinje.
STRUČNO VODSTVO PO LAPIDARIJU I PERIVOJU
vrijeme održavanja: 13. lipnja 2021. od 12 do 13 sati u perivoju Palače
Posjetitelje će perivojem Guvernerove palače provesti Ranko Starac, kustos Muzeja i upoznati s poviješću grada Rijeke kroz kamene spomenike sačuvane na ovom prostoru.
Za vrijeme održavanja programa Brdo kulture, od 9. do 14. lipnja, ulaz u Muzej bit će slobodan.
EUROPSKI DANI ARHEOLOGIJE
organizatori: Ministarstvo kulture Republike Francuske (Ministère de la culture) i Inrap (Institut national de recherches archéologiques préventives)
hrvatski partner: Arheološki muzej u Zagrebu
vrijeme održavanja: 18. do 20. lipnja 2021.
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka uključio se u manifestaciju Europski dani arheologije programom vezanim uz arheološke teme. Program će se održati u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama i vremenskim prilikama.
STRUČNO VODSTVO
ANTIČKA TARSATICA
vrijeme održavanja: 18. lipnja 2021. od 10 do 10.45 sati
Povijesnim središtem grada Rijeke, riječkim Starim gradom odnosno dijelovima areala antičke – kasnoantičke Tarsatike sve će zainteresirane građane provesti Ranko Starac, kustos Muzeja.
Okupljanje je na trgu ispred crkve Svetog Jeronima, odakle se kreće put središta kasnoantičke Tarsatike – Principija, potom do Koblerova trga i Užarskom ulicom do Trga Pul Vele Crikve.
JUTRO U MUZEJU
RADIONICA
UPOZNAJMO OPREMU KASNOANTIČKOG VOJNIKA NA CLAUSTRI
vrijeme održavanja: 19. lipnja 2021. od 9 do 13 sati
mjesto održavanja: perivoj Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka
radionica je namijenjena: učenicima osnovne škole
Sudjelovanje na radionici je besplatno.
Sudionici će se upoznati sa zaboravljenim kasnoantičkim obrambenim sistemom Claustra Alpium Iuliarum, koji je 4. stoljeću bio najveći rimski arhitekturni doseg na području današnje Slovenije i Hrvatske. Sagrađen na prostoru od Rijeke u Hrvatskoj do Posočja u Sloveniji, na području koje su Rimljani nazivali Julijske Alpe, a sastojao se od zidova, kula, utvrda i utvrđenih gradova te s njima povezanim zgradama u zaleđu. Radionica kroz replike upoznaje sudionike sa životom jednog kasnoantičkog vojnika. Replike odjeće, oružja, zaštitne opreme, svakodnevnih predmeta kao što su torba, set za jelo i pisanje, toaletni pribor, lucerna omogućavaju nam bolje upoznavanje života vojnika koji je bio stalno u pokretu.
STRUČNO VODSTVO
GRADINA SOLIN
vrijeme održavanja: 20. lipnja 2021. od 10 do 12 sati
Uz stručno vodstvo arheologa Ranka Starca, kustosa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, zainteresirani će građani posjetiti pretpovijesnu i kasnoantičku gradinu Solin iznad Glavani na zapadnom rubu općine Kostrena. Ondje se uz obilazak dijelova kasnoantičkog fortifikacijskog sklopa na Solinu predstavlja i povijest te sudbina kasnoantičkog obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarium, čije je ishodište i glavni logističko-upravni centar bila upravo Tarsatika.
Za obilazak Solina potrebna je lagana, ali čvrsta obuća zbog krševitog terena, a potrebno je ponijeti i osvježenje.
Okupljanje je u 10 sati na parkiralištu ispred Plodina u Kostreni, odakle se automobilima ide do podnožja brijega, a potom se makadamskim putem, laganim usponom dolazi do lokaliteta. Nakon obilaska lokaliteta vraća se pješice istim putem do automobila.
ČUDOTVORNICA
U skladu s uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite koje se odnose na epidemiju COVID-19, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka započeo je s radom Čudotvornice. Edukativni programi do daljnjeg se održavaju online i na otvorenom prostoru i to na terasi istočnog aneksa Guvernerove palače, ispred Čudotvornice i u perivoju ukoliko to dozvole vremenski uvjeti. Održavanje radionica u zatvorenom moguće je u Mramornoj dvorani, a maksimalan broj sudionika je 35-ero.
Edukativni programi vezani uz dislocirane zbirke Muzeja – Muzejsku zbirku Kastavštine i Memorijalni centar Lipa pamti – također se održavaju sukladno propisanim epidemiološkim mjerama.
Ukoliko dođe do promjena mjera zaštite od bolesti uzrokovane koronavirusom koje će utjecati na rad Muzeja i odvijanje edukativnih programa, bit će objavljeno na mrežnim stranicama Muzeja.
ONLINE PROGRAM
KUĆNA ČUDOTVORNICA
autorica: Andrea Zubović
Na web i Facebook stranici Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Čudotvornice objavljivat će se online edukativna videa i radionice za djecu i mlade s temama iz muzejskog fundusa, stalnog postava i izložbi.
MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
radno vrijeme: utorak i četvrtak od 9 do 12; srijeda, petak, subota, nedjelja od 17 do 21 h
http://mzk.ppmhp.hr/
Broj posjetitelja u Muzejskoj zbirci Kastavštine ograničava se na dvoje, odnosno troje ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.
Radno vrijeme i dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.
IZLOŽBA
150 GODINA OD PRVOG TABORA HRVATA ISTRE I KVARNERSKIH OTOKA
autor izložbe: Marko Badurina
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Na brijegu sv. Mihovila pokraj Kastva 21. svibnja 1871., održan je Prvi tabor Hrvata Istre i kvarnerskih otoka. Tabori su u Istri bili organizirani u sklopu prodora ideja Hrvatskog narodnog preporoda i Ilirskog pokreta koji su jačali od 1860-ih. Tada su istarski Hrvati, kroz organizirani pokret, započeli ostvarivati svoje nacionalne ideje. Na Prvom istarskom taboru trebalo se raspravljati protiv udruženja Istre, Goričke i Trsta u jednu pokrajinu. Rasprava u taboru trebala je biti “sudruženje Jugoslavljanja“, uvođenje narodnog jezika u škole i javne ustanove, te pomorska orijentacija primorskih krajeva. No vlast je zabranila rasprave o tim temama pa se moglo raspravljati samo o gospodarskim i razvojnim temama. Tabor su priredile istaknute osobe iz političkog i društvenog života Kastavštine: F. Steidle, A. Rubeša, F. Marotti, E. Jelušić, F. Kraljić, F. Sever i J. Velikonja. Istarski tabor jedan je u nizu preporodnih skupova naroda na otvorenom koji su se održavali u Sloveniji i Istri 1870-ih. Organizirani su, po uzoru na Češke tabore, a poznata krilatica tabora je bila “Složimo se!“ po uzoru na češku krilaticu “Združme se!“
IZLOŽBA
KASTAVSKI SLIKOPISNI LAPIDARIJ
autori izložbe: Branko Jani Kukurin, Marko Badurina
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Izložba će u Muzejskoj zbirci Kastavštine biti otvorena do 1. veljače 2022.
Na izložbi su predstavljeni fotografijom dokumentirani zapisi u kamenu na području Kastva i Kastavštine koji svjedoče o Kastavskoj povijest i identitetu.
MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: utorak – subota od 10 do 17 h
http://lipapamti.ppmhp.hr/,
U Memorijalnom centru Lipa pamti broj posjetitelja ograničava se na troje, odnosno četvero ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.
Radno vrijeme i dopušten broj posjetitelja na ovim lokacijama korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.
ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.
Broj posjetitelja ograničava se na troje, odnosno četvero ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.
ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.
Broj posjetitelja ograničava se na dvoje, odnosno troje ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.
Radno vrijeme i dopušten broj posjetitelja na ovim lokacijama korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.
MUZEJ VIRTUALNO
Muzej je i ostalim svojim sadržajima prisutan u virtualnom svijetu.
Na web stranicama http://ppmhp.hr/, http://mzk.ppmhp.hr/ i http://lipapamti.ppmhp.hr/, na FB stranici Muzeja https://www.facebook.com/ppmhp/ na kojoj dnevno objavljujemo zanimljivosti iz rada muzeja, tekstovima i kratkim video pričama predstavljamo Muzej, nekadašnju Guvernerovu palaču u kojoj je smješten, bogati muzejski fundus, ali i zanimljivosti rada „iza scene“.
Prisutni smo i na YouTube kanalu https://www.youtube.com/channel/UC10rJeHJHvmD2CvfYv2FZRw, i aplikaciji TikTok https://www.tiktok.com/@ppmhp. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka donio je Odluku o privremenoj organizaciji rada Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka prema propisanim mjerama u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Ostale objave

Brdo kulture

Brdo kulture

Japanska avantura, radionica za djecu 27. lipnja od 10 do 12 sati radionica je namijenjena djeci od 6 do 12 godina najava na mail: cudotvornica@ppmhp.hr i Rajka Jurdana Šepić: Sakuramichi – Japan u 100 slika 27. lipnja u 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja U sklopu...

Pročitajte više
Reci lutka

Reci lutka

kreativno-likovna radionica za djecu i obitelj 25. lipnja 2024. u 18 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka U ovogodišnji program Brda kulture Gradsko kazalište lutaka Rijeka uključilo se reciklažnom...

Pročitajte više
Reci lutka

Korezin od besed

glazbeno-poetski čakavski recital 19. lipnja 2024. u 20 sati u Mramornoj dvorani Muzeja organizator: Ustanova Ivan Matetić Ronjgov Za sve ljubitelje čakavskog govornog i glazbenog izričaja, za one koji znaju, a osobito one koji ne znaju što je korezin, Ustanova Ivan...

Pročitajte više
Skip to content