Događanja u veljači
Datum:
veljača 2024.
Sve lokacije muzeja

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.

IZLOŽBA
O’BLOG NA BLOG
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorica: Denis Nepokoj
dizajn: Vesna Rožman
edukativni programi: Iva Volović
tehnički postav: Dino Marković, Darko Takalić
izložba je otvorena od 26. siječnja do 31. ožujka 2024.

Na izložbi O’ blog na blog predstavljen je izbor tekstova koji su tijekom 2023. godine objavljivani na muzejskim FB stranicama i na muzejskom Blogu te predmeti vezani uz teme FB objava i blogova. Riječ je o tekstovima koji predmete iz fundusa Muzeja i muzejsku djelatnost predstavljaju na drugačiji, ležerniji način, prilagođen publici koja nije nužno muzejska publika, ali je korisnik društvenih mreža. Osim tzv. muzejskih priča, tekstovi su povezani i s važnim datumima hrvatske povijesti, s aktualnostima u svijetu koje se mogu predstaviti i kroz prizmu muzejske prakse i očuvanja baštine, ali uvijek uz predmete koji su dio muzejskoga fundusa. Jedan blog – jedan predmet predstavlja bogatstvo građe koja se u muzeju čuva, zanimljive muzejske priče i muzejski rad „iza scene“.

IZLOŽBA
ONE DISTRICT ONE PRODUCT / JEDAN OKRUG JEDAN PROIZVOD
organizator: Veleposlanstvo Indije u Zagrebu
suorganizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
kustosica izložbe: Antonella Vlaše
izložba ostaje otvorena do 29. veljače 2024.

Izložbom Veleposlanstva Indije u Zagrebu predstavljen je projekt kojim vlada Republike Indije nastoji očuvati tradicijske obrte od kojih su mnogi bili pred nestajanjem, ali i poboljšati društveni i ekonomski položaj obrtnika. Na izložbi su predstavljene rukotvorine od metala, papira, mramora, terakote i sl. koje prikazuju raznolikost brojnih Indijskih regija, a sve s obzirom na dostupnost prirodnih materijala od kojih se izrađuju.

IZLOŽBA
HRVATSKI ŠKOLSKI BROD “JADRAN” – MATIČNA LUKA SPLIT 1933.–2023.
organizatori: Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Rijeka, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Hrvatski pomorski muzej Split, Muzej Domovinskog rata u Splitu, Organizacijski odbor “Hrvatski Jadran”
autori: Ljubomir Radić, Matej Gabrilo
tehnički postav: Leo Garbin
otvorenje izložbe: 8. veljače 2024. u 17.30 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka

Izložbom se obilježava 90 godina od uplovljavanja jedrenjaka „Jadran“ u splitsku luku. Jedrenjak, barkantin „Jadran“ djelo je hrvatskog brodograđevnog znanja i tradicije, a sagrađen je inicijativom „Jadranske straže“ iz Splita, jedne od najznačajnijih organizacija u hrvatskoj pomorskoj povijesti. Od 1933. do 1990. godine brod je bio vezan isključivo uz pomorska učilišta na hrvatskoj obali: Dubrovnik, Šibenik, Pula, Divulje i Split. Od jeseni 1991. brod prisilno ostaje u crnogorskim rukama, jer je u Hrvatskoj započeo rat i srpsko-crnogorska agresija. Od tada do danas traju napori Republike Hrvatske da se brod vrati u Split, njegovu matičnu luku.
Na izložbi će biti predstavljene fotografije jedrenjaka „Jadran“ iz 1930-ih godina, od početka gradnje u Hamburgu preko prve plovidbe do Splita 1933. godine do putovanja svijetom zaključno s 1939. godinom.
Na izložbi će biti izložena i maketa školskog broda „Jadran“ iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

ČUDOTVORNICA
Radionice za male kreativce održavaju se u prostoru Čudotvornice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i perivoju Muzeja, a edukativni programi održavaju se i u dislociranim zbirkama.

PRAZNICI U MUZEJU
RADIONICA SMJEHULJAC
vrijeme održavanja: 19. – 23. veljače 2023. od 11 – 12.30 u Muzeju
voditeljica: Iva Volović
Radionica je namijenjena djeci od 6 do 12 godina
Cijena: 6.64 €
Prijave: porukom na Facebook stranici Čudotvornice, e-mail cudotvornica@ppmhp.hr ili broj telefona 051/213-578.

Drugi dio školskih praznika u Čudotvornici će proći, kao i uvijek, uz dobru zabavu i puno smijeha. Na petodnevnoj radionici bavit ćemo se stripom, animiranim filmom, različitim likovnim tehnikama, zanimljivim stanovnicima Muzeja, a tu je i Valentinovo! Obilje iznenađenja za najmlađe!
Veselimo se druženju u šarenoj Čudotvornici!

PROGRAM
ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom.
Program se odvija u prostoru Muzeja. Potrebna je najava.

ČUDOTVORNICA NA PUTU
Čudotvornica na putu namijenjena je djeci iz udaljenijih škola kojima se na taj način olakšava sudjelovanje u edukativno-kreativnim programima povezanim sa sadržajem i fundusom muzeja, ali i segmentima lokalne kulturno-povijesne baštine.

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
zimsko radno vrijeme – od 1. listopada 2023. do 1. lipnja 2024.
utorak i četvrtak: 10 – 12 sati
srijeda: 18 – 20 sati
ostale dane prema dogovoru

U stalnom je postavu povijest Kastva i Kastavštine predstavljena trima temama – Kako je nastao Kastav, Kulturno-prosvjetni život Kastavštine i Život na granici.

Postavljena je i izložba fotografija „Iz muzejskog vremeplova“ na kojoj je predstavljeno prvo otvorenje Zbirke 1981. godine.

MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: utorak, četvrtak, petak od 10 do 14 h
srijeda od 12 do 19 h
subota od 10 do 18 h
nedjelja, ponedjeljak, blagdani i državni praznici zatvoreno

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.

Ostale objave

Brdo kulture

Brdo kulture

Japanska avantura, radionica za djecu 27. lipnja od 10 do 12 sati radionica je namijenjena djeci od 6 do 12 godina najava na mail: cudotvornica@ppmhp.hr i Rajka Jurdana Šepić: Sakuramichi – Japan u 100 slika 27. lipnja u 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja U sklopu...

Pročitajte više
Reci lutka

Reci lutka

kreativno-likovna radionica za djecu i obitelj 25. lipnja 2024. u 18 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka U ovogodišnji program Brda kulture Gradsko kazalište lutaka Rijeka uključilo se reciklažnom...

Pročitajte više
Reci lutka

Korezin od besed

glazbeno-poetski čakavski recital 19. lipnja 2024. u 20 sati u Mramornoj dvorani Muzeja organizator: Ustanova Ivan Matetić Ronjgov Za sve ljubitelje čakavskog govornog i glazbenog izričaja, za one koji znaju, a osobito one koji ne znaju što je korezin, Ustanova Ivan...

Pročitajte više
Skip to content