Događanja u svibnju
Datum:
svibanj 2021.
Sve lokacije

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka donio je Odluku o privremenoj organizaciji rada Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka prema propisanim mjerama u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19.
Muzej je uključen u akciju Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice te je dobio oznaku “Safe stay in Croatia“ koja ga ističe kao muzej u kojem se, u vrijeme pandemije bolesti COVID-19, primjenjuju svi zdravstveni i sigurnosni protokoli, što ga čini sigurnom i poželjnom destinacijom. Iako su, zahvaljujući dobivenoj oznaci “Safe stay in Croatia“ Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i njegove dislocirane zbirke Muzejska zbirka Kastavštine i Memorijalni centar Lipa pamti sigurna mjesta za posjet, posjeti su, odlukom Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, do daljnjeg onemogućeni.
Muzej je i ponosni partner Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Republike Hrvatske u programu informacijskog sustava e-Dječja kartica i mobilne aplikacije Mudrica koji uključuju pogodnosti za roditelje i djecu prilikom posjeta Muzeju. Aplikacija je besplatna, a korisnicima omogućuje brojne pogodnosti poput besplatnog ulaza za djecu iz jedne obitelji uz kupljene ulaznice za roditelje, jedinstvene ulaznice za sve tri muzejske lokacije, besplatan ulaz za roditelje čija djeca sudjeluju na edukativnim radionicama te 50 % popusta na kupnju publikacija namijenjenih djeci.
Radno vrijeme i dopušten broj posjetitelja u Muzeju na svim njegovim lokacijama korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.
LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.
http://ppmhp.hr/
IZLOŽBA
FRANKOPANSKI GRADOVI I UTVRDE S PODRUČJA PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE NA POVIJESNIM FOTOGRAFIJAMA I RAZGLEDNICAMA
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorice izložbe: Margita Cvijetinović, Tamara Mataija, Tea Perinčić, Antonella Vlaše
autorice edukativnih programa: Denis Nepokoj, Andrea Zubović
Izložba ostaje otvorena do 28. lipnja 2021.
online postav izložbe putem platforme Wix: Margita Cvijetinović
U sklopu programa obilježavanja 350. godišnjice pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana smaknutih 1671. u Bečkom Novom Mjestu, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka otvara izložbu, stvarnu i virtualnu, Frankopanski gradovi i utvrde s područja Primorsko-goranske županije na povijesnim fotografijama i razglednicama.
Frankopani (Frankapani) su kao jedna od najznačajnijih i najstarijih hrvatskih plemićkih obitelji ostavili mnogobrojna svjedočanstva svojega djelovanja, pokretna i nepokretna kulturna dobra. Najvidljiviji su znak njihove vlasti mnogobrojni gradovi i utvrde koje su izgradili.
Zahvaljujući projektu “Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana”, povezujemo povijest dvadesetak dobro znanih mjesta, osobito na području otoka Krka, Vinodola i Gorskoga kotara uz tu slavnu obitelj, iako se može se reći kako gotovo da nema mjesta istočno od Rječine, južno od Kupe i zapadno od Cetine, a da na neki način ne govori o Frankopanima.
Prije stotinu godina Gjuro Szabo, jedan od prvih hrvatskih muzeologa i konzervatora, napisao je da „i nijemi kamen može mnogo pričati, ali će to razumjeti samo onaj, koji se potrudi, da taj govor i razumije, dok će svakomu drugom ostati kamen tek kamenom, a razvalina bit će mu pusta hrpa kamenja“. Stoga, vizualnom građom iz fundusa Muzeja – zemljopisnim kartama, nacrtima, knjigama, razglednicama, povijesnim fotografijama i grafikama predstavljamo frankopanske posjede s područja Primorsko-goranske županije i podsjećamo na njihove mijene posljednjih stotinjak godina zabilježene objektivom fotoaparata i sačuvane u brojnim reprodukcijama.
Iako je virtualno predstavljanje muzejske građe postalo posljednjih godina jedan od imperativa muzejske djelatnosti i komunikacije s posjetiteljima, originalni muzejski predmet nikad nije mogao biti u potpunosti zamijenjen. Stoga smo, u iščekivanju popuštanja pandemijskih mjera i ponovnog otvaranja Muzeja, puni nade, još jednom u naš velebni atrij postavili muzejske predmete koji željno iščekuju posjetitelje. Izložba je u virtualnoj inačici dostupna na poveznici http://frankopani.ppmhp.hr.
Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.
ONLINE EDUKATIVNI PROGRAM UZ IZLOŽBU FRANKOPANSKI GRADOVI I UTVRDE S PODRUČJA PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE NA POVIJESNIM FOTOGRAFIJAMA I RAZGLEDNICAMA
Edukativni program namijenjen je učenicima osnovnih škola. Online edukativnim igrama učenici će upoznati obitelj Frankopan, lokalnu povijest i povijesne običaje. Teme igara su:
1. Zemljovid
2. Dvorci
3. Grbovi
4. Ratnici
5. Moda
6. Umjetnost
Edukativne igre objavljivat ćemo tjedno na web i FB stranicama Muzeja.
PREDSTAVLJANJE DIJELA DIGITALNOG FUNDUSA POMORSKOG I POVIJESNOG MUZEJA HRVATSKOG PRIMORJA RIJEKA
18. svibnja 2021.
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka prikuplja, čuva, istražuje i izlaže muzejsku građu s područja Primorsko-goranske županije. U 128 godina postojanja, prikupili smo oko 60 000 predmeta koje čuvamo u 47 zbirki.
Obilježavajući Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja 2021., Muzej će prvi put predstaviti svoj Digitalni fundus, mrežno mjesto na kojem će bogatstvo građe koju čuva učiniti dostupnim široj javnosti. Digitalnim fundusom Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, korištenjem suvremene tehnologije i medija te inovativnom interpretacijom digitalizirane muzejske građe i dokumentacije, nastoji doprijeti do što većeg broja korisnika i zaljubljenika u muzejskih teme i sadržaje. Također, na ovaj način nastojimo prevladati trenutna ograničenja koja nameće proglašena epidemija bolesti COVID-19, kao i umanjiti udaljenost između muzeja i njegovih korisnika. Tako će svi zainteresirani u jednom pregledu doživjeti bogatstvo i ljepotu predmeta koji se čuvaju u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka neovisno o tome jesu li izloženi u stalnom postavu ili pohranjeni u muzejskim čuvaonicama. Zasad predstavljamo samo jedan dio našeg bogata fundusa s ciljem da stalnim obogaćivanjem novim sadržajima i kontinuiranim radom na obradi građe koja ga čini, predstavimo sve bogatstvo o kojem naš muzej skrbi.
IZLOŽBA
GRANICE – IZMEĐU REDA I KAOSA
Kao svojevrsni putokaz na online izložbu “Granice – između reda i kaosa”, u atriju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka postavljena je info točka koja predmetima iz fundusa Muzeja predstavlja deset glavnih tema koje problematizira izložba. Koncept “jedan predmet – jedna tema” poslužio je kao okvir za prezentaciju kompleksne izložbe o granicama ostvarene u sklopu programskog pravca EPK “Doba moći”.
ONLINE IZLOŽBA
GRANICE – IZMEĐU REDA I KAOSA
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autori izložbe: Marko Badurina, Margita Cvijetinović, Ana Golja, Vana Gović, Tamara Mataija, Nikša Mendeš, Ivo Mileusnić, Tea Perinčić, Ivana Šarić Žic, Jasna Ujčić Grudenić
dizajn izložbe: Sanjin Kunić, Nikolina Radić Štivić
poveznica: http://granice.ppmhp.hr/.
U sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka predstavio je online izložbu Granice – između reda i kaosa koja problematizira granice – one stvarne, one koje sami sebi namećemo ili one koje nam nameće okolina, način života, tradicija… Iako postoje i onda kad na njih ne obraćamo pozornost vjerujemo da je “novo normalno“ uzrokovano pandemijom bolesti COVID – 19 mnogima osvijestilo i neke granice o kojima dosad nismo razmišljali.
Izložba je financirana sredstvima Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.
IZLOŽBA
VIOLINOM IZNAD GRANICA / STRADIVARI U RIJECI – KRESNIK I CREMONA
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
suorganizatori: Generalni konzulat Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, Rijeka, Glazbeni Festival Kvarner d.o.o., Opatija
partneri: Museo del violino, Cremona, Italija
autori izložbe: Tamara Mataija, Fausto Cacciatori, Tea Perinčić
Izložba ostaje otvorena do 30. lipnja 2021.
Izložbom se obilježilo 150 godina od rođenja dr. Franje Kresnika (1869. –1943.), jednog od najvećih poznavatelja kremonske liuterije svoga vremena. Franjo Kresnik više je od 40 godina posvetio izučavanju gudačkih instrumenata, posebice onih nastalih u radionicama Antonia Stradivarija i Giuseppea Guarnerija del Gesú.
Uz izložbu Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona, snimljen je film. Antonio Stradivari, Giuseppe Guarneri del Gesù i Franjo Kresnik ostavili su djela koja i danas izazivaju divljenje, a u glazbi koja proizlazi iz njihovih instrumenata uživaju naraštaji. I zato pozivamo na uživanje u glazbi i filmu koji je podsjetio na ovog našeg znamenitog sugrađanina.
FILM
VIOLINOM IZNAD GRANICA / STRADIVARI U RIJECI – KRESNIK I CREMONA
snimatelji: Igor Paulić, Robert Kalčić
režija i montaža: Helena Traub
produkcija: Udruga Žmergo
poveznica: https://ppmhp.hr/violinom-iznad-granica/
YoouTube kanal muzeja: https://www.youtube.com/watch?v=NETD2NchLlA
IZLOŽBA
D’ANNUNZIJEVA MUČENICA – L’OLOCAUSTA DI D’ANNUNZIO
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorice izložbe: Tea Perinčić i Ana-Maria Milčić
autori dizajna izložbe: Sanjin Kunić i Nikolina Radić Štivić
izložba ostaje otvorena do 30. lipnja 2021.
Izložba je otvorena je 12. rujna 2019. uz obilježavanje stote godišnjice od D’Annunzijeva dolaska u Rijeku. Postavljena je u sklopu stalnog postava na I. katu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Na njoj je šesnaest mjeseci diktature Gabriela D’Annunzija, talijanskog pjesnika, vojnika i nacionaliste, u Rijeci prikazano kroz prizmu žene – u prenesenom i doslovnom smislu, kroz presjek nekih povijesnih događanja i svjedočenja te predstavljanjem nekoliko radova talijanskih futurista koji odražavaju duh toga doba.
Uz izložbu u muzeju, našim smo posjetiteljima omogućili i virtualno vodstvo po izložbi.
VIRTUALNO VODSTVO
D’ANNUNZIJEVA MUČENICA – L’OLOCAUSTA DI D’ANNUNZIO
autorica: Tea Perinčić
snimatelj: Kristijan Rajačić
produkcija: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
poveznica na facebook stranicu: https://www.facebook.com/ppmhp/
YouTube kanal muzeja: https://www.youtube.com/watch?v=Indxvfu9is
IZLOŽBA
ONLINE IZLOŽBA
PROTOCI (Fluxes)
organizatori: Consiglio nazionale delle ricerche (Nacionalni savjet za istraživanja), Università di Bologna (Sveučilište u Bologni), Grad Solin, Razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije RERA, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
poveznica: http://myportheritage.eu
U okviru međunarodnog projekta TEMPUS koji se provodi na tri pilot područja u Italiji i Hrvatskoj, na web platformi projekta, postavljena je virtualna izložba Protoci (Fluxes) posvećena povijesti luka Rijeke, Ravenne i Solina.
Izložba ističe povijesni aspekt razvoja ovih luka i – kroz razne epohe – njihov utjecaj na neposredno okruženje, gradove kojih su dio.
ČUDOTVORNICA
U skladu s uputama Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije koje se odnose na epidemiju bolesti COVID-19, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka sve je edukativne programe i programe Čudotvornice te edukativne programe vezane uz dislocirane zbirke Muzeja – Muzejsku zbirku Kastavštine i Memorijalni centar Lipa pamti do poboljšanja epidemiološke situacije “prebacio“ u virtualni svijet.
Ukoliko dođe do promjena mjera zaštite od bolesti uzrokovane koronavirusom koje će utjecati na rad Muzeja i odvijanje edukativnih programa, bit će objavljeno na mrežnim stranicama Muzeja.
ONLINE PROGRAM
KUĆNA ČUDOTVORNICA
autorica: Andrea Zubović
Na web i Facebook stranici Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Čudotvornice objavljivat će se online edukativna videa i radionice za djecu i mlade s temama iz muzejskog fundusa, stalnog postava i izložbi.
FESTIVAL ZNANOSTI
tema: Kultura znanosti
Kao i svake, i ove se godine Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, uključio u obilježavanje Festivala znanosti – u novim okolnostima – online radionicama.
ONLINE RADIONICA
MALI NUMIZNATIČARI
Radionica je namijenjena učenicima od 5. do 8. razreda osnovne škole, a tema je numizmatika, pomoćna povijesna znanost koja se bavi proučavanjem kovanog novca kao predmetima od povijesnog, kulturnog i umjetničkog značenja. Učenici će na radionici sudjelovati u niz aktivnosti kojima će istraživati kovanice, njihovu povijest, funkciju, izgled i važnost.
voditelji radionice: Ivo Mileusnić, kustos Numizmatičke zbirke i Andrea Zubović, muzejska pedagoginja
trajanje radionice: 40 minuta
mjesto: platforma Zoom
datum: radionica se održava prema najavi grupa u razdoblju trajanja Festivala znanosti, u tjednu od 10. do 14. svibnja 2021.
Potrebna je prethodna najava nastavnika na e-mail: cudotvornica[at]ppmhp.hr ili na tel. 051/213-578.
JUTRO U MUZEJU
MALI NUMIZMATIČARI
Vrijeme održavanja: 15. svibnja 2021.
Radionica je namijenjena djeci od 6 do 12 godina
Radionica će se održati samo u slučaju povoljne epidemiološke situacije, a obavijest o njezinu održavanju
bit će objavljena na mrežnim stranicama Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.
MEĐUNARODNI DAN MUZEJA
26. EDUKATIVNA MUZEJSKA AKCIJA „Iz/Van/Red/No!“
Vrijeme održavanja programa: 30. travnja – 30. lipnja 2021.
U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja svake se godine organizira i edukativna akcija. Ovogodišnju Edukativnu muzejsku akciju u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka obilježit ćemo ciklusom izvanrednih virtualnih šetnja muzejom. Kao što je neobično vrijeme i okolnosti u kojima živimo, ovim ćemo programom djeci i mladima približiti neobične predmete i priče iz muzeja koje nemaju prilike vidjeti i čuti tijekom uobičajenih posjeta muzeju.
U sklopu programa održavat će se i kreativne radionice koje će, ovisno o epidemiološkoj situaciji, biti održane uživo ili online.
MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
http://mzk.ppmhp.hr/
Radno vrijeme i dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.
IZLOŽBA I OBILJEŽAVANJE 150 GODINA OD PRVOG TABORA HRVATA ISTRE I KVARNERSKIH OTOKA
organizatori: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Grad Kastav
Izložba će biti postavljena u Muzejskoj zbirci Kastavštine i pod Volticom
Na brijegu sv. Mihovila pokraj Kastva 21. svibnja 1871., održan je Prvi tabor Hrvata Istre i kvarnerskih otoka. Tabori su u Istri bili organizirani u sklopu prodora ideja Hrvatskog narodnog preporoda i Ilirskog pokreta koji su jačali od 1860-ih. Tada su istarski Hrvati, kroz organizirani pokret, započeli ostvarivati svoje nacionalne ideje. Na Prvom istarskom taboru trebalo se raspravljati protiv udruženja Istre, Goričke i Trsta u jednu pokrajinu. Rasprava u taboru trebala je biti “sudruženje Jugoslavljanja“, uvođenje narodnog jezika u škole i javne ustanove, te pomorska orijentacija primorskih krajeva. No vlast je zabranila rasprave o tim temama pa se moglo raspravljati samo o gospodarskim i razvojnim temama. Tabor su priredile istaknute osobe iz političkog i društvenog života Kastavštine: F. Steidle, A. Rubeša, F. Marotti, E. Jelušić, F. Kraljić, F. Sever i J. Velikonja. Istarski tabor jedan je u nizu preporodnih skupova naroda na otvorenom koji su se održavali u Sloveniji i Istri 1870-ih. Organizirani su, po uzoru na Češke tabore, a poznata krilatica tabora je bila “Složimo se!“ po uzoru na češku krilaticu “Združme se!“
IZLOŽBA
KASTAVSKI SLIKOPISNI LAPIDARIJ
autori izložbe: Branko Jani Kukurin, Marko Badurina
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Izložba će u Muzejskoj zbirci Kastavštine biti otvorena do 1. veljače 2022.
Na izložbi su predstavljeni fotografijom dokumentirani zapisi u kamenu na području Kastva i Kastavštine koji svjedoče o Kastavskoj povijest i identitetu.
MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
http://lipapamti.ppmhp.hr/,
ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Radno vrijeme i dopušten broj posjetitelja na ovim lokacijama korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.
MUZEJ VIRTUALNO
Muzej je i ostalim svojim sadržajima prisutan u virtualnom svijetu.
Na web stranicama http://ppmhp.hr/, http://mzk.ppmhp.hr/ i http://lipapamti.ppmhp.hr/, na FB stranici Muzeja https://www.facebook.com/ppmhp/ na kojoj dnevno objavljujemo zanimljivosti iz rada muzeja, tekstovima i kratkim video pričama predstavljamo Muzej, nekadašnju Guvernerovu palaču u kojoj je smješten, bogati muzejski fundus, ali i zanimljivosti rada „iza scene“.
Prisutni smo i na YouTube kanalu https://www.youtube.com/channel/UC10rJeHJHvmD2CvfYv2FZRw, i aplikaciji TikTok https://www.tiktok.com/@ppmhp.

Ostale objave

Događanja u studenom

Događanja u studenom

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ IZLOŽBA SLAVIMO ARHEOLOŠKU BAŠTINU IRSKE organizatori:...

Pročitajte više
Cvrčak i mravi

Cvrčak i mravi

15. studenog 2023. u 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja Predstava je namijenjena djeci od 3 do 10 godina U sklopu projekta Brdo kulture, kao posljednji program ove sezone, u Mramornoj dvorani Muzeja bit će održana predstava Cvrčak i mravi organizirana suradnjom Muzeja...

Pročitajte više
Skip to content