Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u dogovoru s Primorsko-goranskom županijom, osnivačem Muzeja, donio je Odluku o privremenoj organizaciji rada Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka prema propisanim mjerama u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19 koja je stupila na snagu 15. lipnja 2020.

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA,
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h
https://ppmhp.hr/
Maksimalan broj posjetitelja u Muzeju istovremeno je petnaestero.

IZLOŽBA
PRVIH PET PREDMETA PRVE CIVILNE MUZEJSKE ZBIRKE U HRVATSKOJ
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autori izložbe: članovi 1. saziva Građanskog muzejskog vijeća
otvorenje izložbe: 4. rujna 2020.
izložba ostaje otvorena do 5. listopada 2020.
Vrijeme i način otvorenja izložbe najavit će se naknadno i bit će usklađeni s epidemiološkim mjerama koje će biti na snazi na dan otvorenja.

Izložbom Prvih pet predmeta prve Civilne muzejske zbirke u Hrvatskoj Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka predstavlja akvizicije novoosnovane Civilne muzejske zbirke koje su dijelom fundusa Muzeja postale temeljem prijedloga i odabira građana.
Osnivanjem Građanskog muzejskog vijeća (GMV) u siječnju 2019. godine, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka prvi je u Hrvatskoj implementirao praksu sudioničkog upravljanja u muzejima. Osnivanjem GMV-a započeo je s procesom demokratizacije, intenzivirao je prilagodbu potrebama zajednice pa je i prikupljačkoj djelatnosti počeo pristupati na drugačiji način. Javnim pozivom građanima Kako želimo da nas buduće generacije pamte? Muzej je odlučio s građanima podijeliti odgovornost za odabir baštine vrijedne čuvanja u muzejima.
Predmeti koje su građani bili pozvani predlagati među UNESCO-ovim su i ICOM-ovim preporukama o potrebi zaštite, materijalne i nematerijalne baštine u muzejima. Zamolili smo naše sugrađane da fotografijom, video/audio snimkom ili zapisom, dokumentiraju neki fragment nematerijalne baštine iz vlastitog okruženja – običaj, vještinu, pjesmu, ples, ritual, pojavu, vjerovanje, znanje ili sjećanje. Tako su se građani aktivno uključili u proces pretvorbe svekolike pojavnosti duhovnog stvaralaštva u nove muzejske predmete koji se čuvaju za budućnost.
Putem digitalne platforme Muzeja građani su predložili ukupno 11 predmeta koje su podržali s ukupno 166 glasova. Pet prijedloga s najviše glasova je odabrano.
Muzej će svake godine ponoviti Javni poziv te zajedno s građanima nastaviti stvarati prvu Civilnu muzejsku zbirku u Hrvatskoj.
Program se provodi u okviru projekta Europskog socijalnog fonda“Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja” (UP.04.2.1.04.0182) u suradnji s petero partnera – Udrugom Žmergo, Kreativnim kolektivom Kombinat, Centrom za poticanje darovitosti, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije te Maticom umirovljenika Grada Rijeke.

RADIONICE
U sklopu projekta Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka tijekom rujna i listopada bit će održane edukativne radionice o radu ustanova u kulturi s različitim skupinama korisnika.
Radionicu Specifičnosti rada s osjetljivim skupinama u kulturnim ustanovama održat će Emil Mandarić iz Udruge slijepih Primorsko-goranske županije, radionicu Darovitost – kako prepoznati, podržavati i razvijati? vodit će psihologinja Jasna Borbelj iz Centra za poticanje darovitosti Rijeka, a radionicu Rad s mladima i volonterima u kulturnim ustanovama održat će psihologinja Gorana Mišćenić iz Udruge Žmergo.
Provedbu radionica sufinancirala je Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.
Vrijeme i način održavana radionica najavit će se naknadno i bit će usklađeni s epidemiološkim mjerama koje će biti na snazi na dan otvorenja.

IZLOŽBA
VIOLINOM IZNAD GRANICA / STRADIVARI U RIJECI – KRESNIK I CREMONA
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
suorganizatori: Generalni konzulat Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, Rijeka, Glazbeni Festival Kvarner d.o.o., Opatija
partneri: Museo del violino, Cremona, Italija
autori izložbe: Tamara Mataija, Fausto Cacciatori, Tea Perinčić
izložba ostaje otvorena do veljače 2021.

U sklopu predprograma izložbe Granice – između reda i kaosa obilježilo se 150 godina od rođenja dr. Franje Kresnika (1869. –1943.), jednog od najvećih poznavatelja kremonske liuterije svoga vremena. Franjo Kresnik više je od 40 godina posvetio izučavanju gudačkih instrumenata, posebice onih nastalih u radionicama Antonia Stradivarija i Giuseppea Guarnerija del Gesú. U njegovu čast instrumenti ove dvojice velikana liuterije bili su izloženi u Muzeju od otvorenja do 8 ožujka 2020. nakon čega su, vraćeni u Cremonu. No izložba je i dalje otvorena za posjetitelje, koncepcijski neizmijenjena, a postav je obogaćen građom iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Uz izložbu Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona, snimljen je film koji su zajedno priredili Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Museo del violino. Antonio Stradivari, Giuseppe Guarneri del Gesù i Franjo Kresnik ostavili su djela koja i danas izazivaju divljenje, a u glazbi koja proizlazi iz njihovih instrumenata uživaju naraštaji. I zato pozivamo na uživanje u glazbi i filmu koji je podsjetio na ovog našeg znamenitog sugrađanina.

FILM
VIOLINOM IZNAD GRANICA / STRADIVARI U RIJECI – KRESNIK I CREMONA
snimatelji: Igor Paulić, Robert Kalčić
režija i montaža: Helena Traub
produkcija: Udruga Žmergo
poveznica: https://ppmhp.hr/violinom-iznad-granica/
YoouTube kanal muzeja: https://www.youtube.com/watch?v=NETD2NchLlA

IZLOŽBA
D’ANNUNZIJEVA MUČENICA – L’OLOCAUSTA DI D’ANNUNZIO
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorice izložbe: Tea Perinčić i Ana-Maria Milčić
autori dizajna izložbe: Sanjin Kunić i Nikolina Radić Štivić
izložba ostaje otvorena do 31. siječnja 2021.

Izložba je dio programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020 – Doba moći, a otvorena je 12. rujna 2019. uz obilježavanje stote godišnjice od D’Annunzijeva dolaska u Rijeku. Izložba je postavljena u sklopu stalnog postava na I. katu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Autorice izložbe odlučile su šesnaest mjeseci diktature Gabriela D’Annunzija, talijanskog pjesnika, vojnika i nacionaliste, u Rijeci prikazati kroz prizmu žene – u prenesenom i doslovnom smislu, kroz presjek nekih povijesnih događanja i svjedočenja te predstavljanjem nekoliko radova talijanskih futurista koji odražavaju duh toga doba.
Uz izložbu u muzeju, našim smo posjetiteljima omogućili i virtualno vodstvo po izložbi.

VIRTUALNO VODSTVO
D’ANNUNZIJEVA MUČENICA – L’OLOCAUSTA DI D’ANNUNZIO
autorica: Tea Perinčić
snimatelj: Kristijan Rajačić
produkcija: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
poveznica na facebook stranicu: https://www.facebook.com/ppmhp/
YouTube kanal muzeja: https://www.youtube.com/watch?v=Indxvfu9is

ČUDOTVORNICA
Trg Riccarda Zanelle 1
cudotvornica@ppmhp.hr
+385 553666, Andrea Samaržija

JUTRO U MUZEJU
I ŽIVJELI SU SRETNO DO KRAJA ŽIVOTA…
autorice: Andrea Samaržija, Ivana Šarić Žic
vrijeme održavanja: 26. rujna 2020. od 9 do 13 sati
Edukativno-kreativna radionica I živjeli su sretno do kraja života… namijenjena je djeci od 4 do 12 godina. Njome se obilježava ovogodišnja Edukativna muzejska akcija s temom Ljubav. Na radionici će se muzejskim predmetima – dječjom umjetnošću i pričama potaknutim maštom i kreativnošću – udahnuti nov, bajkovit život.
Radionica je besplatna, a bit će usklađena s epidemiološkim mjera koje će u vrijeme njezina održavanja biti na snazi.
Broj sudionika je ograničen i potrebna je najava.

ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom.
Program će se organizirati sukladno epidemiološkim mjerama, a broj sudionika je ograničen.
Potrebna je najava.

IZVANNASTAVNE SLOBODNE AKTIVNOSTI
LIKOVNA RADIONICA MuMA – MUZEJSKI MALI ATELJE
radionica je namijenjena djeci od 5 do 11 godina
vrijeme održavanja: utorak i četvrtak od 18 do 19.30 sati
prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100 kuna mjesečno
Broj sudionika, uz poštivanje epidemioloških mjera, ograničen je na desetero polaznika.

DRAMSKA RADIONICA DRAMCI IZ GUVERA
radionica je namijenjena djeci od 8 do 18 godina
vrijeme održavanja: srijeda i petak od 17 do 19 sati
prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100 kuna mjesečno
Broj sudionika, uz poštivanje epidemioloških mjera, ograničen je na desetero polaznika.

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
radno vrijeme: utorak i četvrtak od 10 do 12; srijeda, petak, subota, nedjelja od 17 do 21 h
http://mzk.ppmhp.hr/
Broj posjetitelja u Muzejskoj zbirci Kastavštine ograničava se na dvoje, odnosno troje ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.

IZLOŽBA
GRANICE
autor izložbe: Marko Badurina
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
izložba će u Muzejskoj zbirci Kastavštine biti otvorena do 1. studenog 2020.

Izložba zemljovidima, predmetima iz svakodnevnog života i osobnim pričama daje prikaz događanja na Kastavštini
između dvaju svjetskih ratova, ali i tematizira problem granice između Kraljevine Italije i Kraljevine Jugoslavije, gubitak teritorija te život Kastavaca uz granicu.

IZLOŽBA
Iz fotografskog albuma Urbana Rienzera
autori izložbe: Ivo Mileusnić, Vana Gović
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Fotografije Urbana Rienzera donose drugačiji pogled na događanja na ovim prostorima tijekom Drugog svjetskog rat i nacističke okupacije.
Zahvaljujući Pokrajinskom arhivu južnog Tirola u Bolzanu na izložbi je predstavljeno 147 fotografija snimljenih na području Istre, Učke,
Kastavštine, Liburnijskog krasa i Liburnije tijekom operacije Braunschweigh 1944. godine.

 

MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: utorak – subota od 10 do 17 h
http://lipapamti.ppmhp.hr/,
U Memorijalnom centru Lipa pamti broj posjetitelja ograničava se na troje, odnosno četvero ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.

PREDSTAVA SUVREMENOG PLESA
DANAS JE JUČER OD SUTRA
izvedba: Umjetnička organizacija “Kabinet”
autorica i koreografkinja: Ivana Kalc
skladatelj: Enver Krivac
asistentica koreografije: Mila Čuljak
kostimografkinja: Tajči Čekada
fotograf i snimatelj: Karlo Čargonja
tehničar: Dino Marković
muzejski informatičar: Tihomir Tutek
kustosica programa Prepoznavanje odsustva: Vana Gović
organizatori: Umjetnička organizacija “Kabinet” i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
premijera: 19. rujna 2020.
repriza: 20. rujna 2020.
Ulaz na izvedbe je slobodan, no broj posjetitelja je ograničen pa se mole posjetitelje da svoj dolazak najave mailom na lipapamti(et)ppmhp.hr ili telefonom na 0914440142.
Vrijeme premijere i reprize, kao i uvjeti prisustvovanja na predstavi najavit će se naknadno i bit će usklađeni s epidemiološkim mjerama koje će biti na snazi na dan otvorenja.

Predstava Danas je jučer od sutra dio je programa Prepoznavanje odsustva Memorijalnog centra Lipa pamti.
Riječ je o predstavi suvremenog plesa kreiranoj u javnom prostoru Lipe (site-specific) i to specifičnom metodom rada naziva Viewpoints. Kompozicija izvedbenih elemenata predstave stvarana je kroz promišljanje prostora, vremena, narativa, emocija, pokreta i oblika unutar zadanosti lipajske lokacije i povijesti. Materijalno i nematerijalno nasljeđe Lipe tako postaje poticajan okvir za umjetničko istraživanje, analizu i stvaranje plesne izvedbe. Dokumentacija cjelokupnog stvaralačkog procesa s video snimkom predstave, činit će dio izložbe postavljene u Memorijalnom centru Lipa pamti na dan premijere, a trajat će do 15. studenog 2020.
Umjetnički program Prepoznavanje odsustva posvećen je sjećanju na 269 stradalih Lipljana i trajnom ukazivanju na razorne posljedice rata te nepoštivanje temeljnih ljudskih prava. Već četvrtu godinu zaredom, program predstavlja umjetnike različitih disciplina koji teškoj povijesti Lipe prilaze uvijek na drugačiji način, stvarajući nove vrijednosti i značenja.
Umjetnička organizacija “Kabinet” osnovana je 2008. u Rijeci te djeluje u području izvedbenih umjetnosti (s naglaskom na plesnu umjetnost), istražujući mogućnosti interdisciplinarne suradnje sa vizualnim umjetnostima i novim medijima. Umjetnička voditeljica organizacije je Ivana Kalc a izvođači su Tina Perić, Tereza Korošec, Sanda Hunjak, Kristina Žuvela, Tajči Čekada, Nika Krajnović, Željka Rupčić, Morena Scotti Andrić, Tihana Naglić, Darija Morosin.

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.
Broj posjetitelja ograničava se na troje, odnosno četvero ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.
Broj posjetitelja ograničava se na dvoje, odnosno troje ako se radi o skupini osoba u stalnom kontaktu.

 

MUZEJ VIRTUALNO
Muzej je i ostalim svojim sadržajima prisutan u virtualnom svijetu.
Na web stranicama https://ppmhp.hr/, http://mzk.ppmhp.hr/ i http://lipapamti.ppmhp.hr/, na FB stranici Muzeja https://www.facebook.com/ppmhp/ na kojoj dnevno objavljujemo zanimljivosti iz rada muzeja, tekstovima i kratkim video pričama predstavljamo Muzej, nekadašnju Guvernerovu palaču u kojoj je smješten, bogati muzejski fundus, ali i zanimljivosti rada „iza scene“.
Prisutni smo i na YouTube kanalu https://www.youtube.com/channel/UC10rJeHJHvmD2CvfYv2FZRw, i aplikaciji TikTok https://www.tiktok.com/@ppmhp.

Skip to content