Događanja u prosincu
Datum:
prosinac 2023.
Sve lokacije muzeja

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.
http://ppmhp.hr/

PROGRAM
USUSRET BOŽIĆU
KREATIVNO-HUMANITARNI PROJEKT „MUZEJI SA SRCEM“
autorice: Iva Volović, Denis Nepokoj
suradnici: Prirodoslovni muzej Rijeka, Muzej grada Rijeke, Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova, Prva riječka hrvatska gimnazija i Gimnazija Andrije Mohorovičića

„Ususret Božiću“ program je kojim Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka sa suradnicima – Prirodoslovnim muzejom Rijeka i Muzejom grada Rijeke, Glazbenom školom, Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom i Gimnazijom Andrije Mohorovičića – ulazi u najveseliji i najšareniji mjesec u godini. Različitim sadržajima – edukativnim i kreativnim radionicama, izložbama, koncertima… – pridružuje se svima koji, svatko na svoj način, pridonose ljepoti i radosti ovog jedinstvenog dijela godine. Ali ne samo to. Blagdansko su doba sudionici projekta odlučili obilježiti humanitarnim radom pa je osmišljen kreativno-humanitarni projekt „Muzeji sa srcem“ čiji je cilj prikupljanje financijske pomoći za Udrugu za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i poticanje harmoničnog razvoja djece i mladih „DIRA Rijeka“.

JUTRO U MUZEJU
RADIONICA
RIJEKA VILENJAKA
autorica: Iva Volović
vrijeme održavanja: 9. i 10. prosinca od 10 do 12 sati u Muzeju
Radionica je namijenjena djeci od 6 do 12 godina, a sudjelovanje je naš muzejski božićni dar!
Prijave: porukom na Facebook stranici Čudotvornice, e-mail cudotvornica@ppmhp.hr ili broj telefona 051/553-666

Ušli smo u najveseliji, najčarobniji i, količinom slatkiša koji se iščekuju, najslađi mjesec u godini. Kako bismo se što više družili, ovog ćemo mjeseca Jutro u Muzeju produljiti i u muzejskoj ćemo se Čudotvornici družiti čak dva dana!
Mali polaznici kreativne radionice upoznat će najljepše riječke palače, a da se ne bi izgubili u povijesnim pričama, na radionicu će doći – ni više ni manje – nego vragolasti božićni vilenjaci. Oni će naš grad pretvoriti u grad vilenjaka koji će viriti s prozora palače šarenih fasada, sjajnih šljokica i svih božićnih dekoracija koje će mašta osmisliti. Tako će polaznici radionice postati arhitekti i građevinari „Božićne Rijeke“, a njihovi će radovi biti izloženi na izložbi.

RADIONICA
ŠUMSKI BOŽIĆ
autorica: Iva Volović
vrijeme održavanja: 11., 12. i 13. prosinca

U sklopu edukativnog programa „Čudotvornica na putu“ kreativne radionice „Šumski Božić“ održavat će se u školama u okolici Muzeja i naše dislocirane zbirke u Kastvu. Zanimljive oblike i materijale, a možda i blagdanske boje, mali će polaznici potražiti u šumi! Od prirodnih materijala poput češera, drva, grančica i sl. izrađivat će božićne ukrase namijenjene prodaji u dobrotvorne svrhe. Sve je spremno! Očekuju se samo dobra volja, kreativni, spretni prstići, a može i nekoliko božićnih pjesama.
Svi predmeti izrađeni na radionicama bit će izloženi na prodajnoj humanitarnoj izložbi.

RADIONICA
VUNENI BOŽIĆ
autorica: Iva Volović
mjesto održavanja: Dom za starije osobe „Kantrida“
vrijeme održavanja: 13. i 15. prosinca 2023.

Muzejska Čudotvornica svojim edukativnim programom ovom prigodom „odlazi na put“ i to u Dom za starije osobe na Kantridi gdje će polaznici tehnikom suhog filcanja ovčje vune izrađivati božićne ukrase. Uz druženje i zanimljive priče, ali i marljiv rad, otputovat će u bezbrižno blagdansko ozračje.
Svi će ukrasi biti izloženi na prodajnoj humanitarnoj izložbi.

PRODAJNA HUMANITARNA IZLOŽBA
BOŽIĆNI BLJESAK
autorice: Iva Volović, Denis Nepokoj
otvorenje izložbe: 18. prosinca u 18 sati u Atriju Muzeja

Izložba „Božićni bljesak“ završnica je muzejskih radionica s velikim i malim kreativcima koji su se priključili humanitarnom projektu „Muzeji sa srcem“ i koji su na radionicama u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, Muzeju grada Rijeke i Prirodoslovnom muzeju, ali i u Domu za starije osobe „Kantrida“ izrađivali božićne ukrase namijenjene prodaji.
Sav prihod od prodaje namijenjen je našim sugrađanima kojima je pomoć najpotrebnija – Udruzi za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i poticanje harmoničnog razvoja djece i mladih „DIRA Rijeka“.

Istovremeno će biti otvorena i izložba likovnih radova nastalih na kreativnoj radionici „Rijeka vilenjaka“ i na radionicama polaznika MuMA-e – Muzejskog malog ateljea pod vodstvom Larise Dragelj, likovne pedagoginje. Svi su oni Rijeku pretvorili u grad vilenjaka i izložili ga na izložbi. A kako bi to izgledalo kad bi našim gradom zagospodarili vilenjaci može se vidjeti na ovoj zanimljivoj, zaigranoj i maštovitoj izložbi.

IZLOŽBA
SLAVIMO ARHEOLOŠKU BAŠTINU IRSKE
organizatori: Arheološki muzej Zagreb i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autori: Michael MacDonagh, glavni arheolog u Državnoj službi za spomenike Irske, John Lalor, fotograf u Državnoj službi za spomenike Irske
suradnik: Porin Šćukanec Rezniček, stručni suradnik Arheološkog muzeja Zagreb i kustos izložbe
izložba ostaje otvorena do 19. siječnja 2024.

Na ovoj izložbi fotografija predstavljeno je tridesetak najrelevantnijih arheoloških spomenika, krajolika i povijesnih građevina Irske, koji su izdvojeni iz gotovo 12 tisuća godina ljudskog naseljavanja otoka.

ČUDOTVORNICA
Radionice za male kreativce održavaju se u prostoru Čudotvornice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i perivoju Muzeja, a edukativni programi održavaju se i u dislociranim zbirkama.

PROGRAM
ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom.
Program se odvija u prostoru Muzeja. Potrebna je najava.

ČUDOTVORNICA NA PUTU
Čudotvornica na putu namijenjena je djeci iz udaljenijih škola kojima se na taj način olakšava sudjelovanje u edukativno-kreativnim programima povezanim sa sadržajem i fundusom muzeja, ali i segmentima lokalne kulturno-povijesne baštine.

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
zimsko radno vrijeme – od 1. listopada 2023. do 1. lipnja 2024.
utorak i četvrtak: 10 – 12 sati
srijeda: 18 – 20 sati
ostale dane prema dogovoru
U stalnom je postavu povijest Kastva i Kastavštine predstavljena trima temama – Kako je nastao Kastav, Kulturno-prosvjetni život Kastavštine i Život na granici.
Postavljena je i izložba fotografija „Iz muzejskog vremeplova“ na kojoj je predstavljeno prvo otvorenje Zbirke 1981. godine.

MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: utorak, četvrtak, petak od 10 do 14 h
srijeda od 12 do 19 h
subota od 10 do 18 h
nedjelja, ponedjeljak, blagdani i državni praznici zatvoreno

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.

 

Ostale objave

Brdo kulture

Brdo kulture

Japanska avantura, radionica za djecu 27. lipnja od 10 do 12 sati radionica je namijenjena djeci od 6 do 12 godina najava na mail: cudotvornica@ppmhp.hr i Rajka Jurdana Šepić: Sakuramichi – Japan u 100 slika 27. lipnja u 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja U sklopu...

Pročitajte više
Reci lutka

Reci lutka

kreativno-likovna radionica za djecu i obitelj 25. lipnja 2024. u 18 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka U ovogodišnji program Brda kulture Gradsko kazalište lutaka Rijeka uključilo se reciklažnom...

Pročitajte više
Reci lutka

Korezin od besed

glazbeno-poetski čakavski recital 19. lipnja 2024. u 20 sati u Mramornoj dvorani Muzeja organizator: Ustanova Ivan Matetić Ronjgov Za sve ljubitelje čakavskog govornog i glazbenog izričaja, za one koji znaju, a osobito one koji ne znaju što je korezin, Ustanova Ivan...

Pročitajte više
Skip to content