Događanja u listopadu
Datum:
listopad 2021.
Sve lokacije

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka donio je Odluku o privremenoj organizaciji rada Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka prema propisanim mjerama u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19.
Muzej je uključen u akciju Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice te je dobio oznaku “Safe stay in Croatia“ koja ga ističe kao muzej u kojem se, u vrijeme pandemije bolesti COVID-19, primjenjuju svi zdravstveni i sigurnosni protokoli, što ga čini sigurnom i poželjnom destinacijom. Tako su, zahvaljujući dobivenoj oznaci “Safe Stay in Croatia“ Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i njegove dislocirane zbirke sigurna mjesta za posjet.
Muzej je i partner Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Republike Hrvatske u programu informacijskog sustava e-Dječja kartica i mobilne aplikacije Mudrica koji uključuju pogodnosti za roditelje i djecu prilikom posjeta Muzeju. Aplikacija je besplatna, a korisnicima omogućuje brojne pogodnosti poput besplatnog ulaza za djecu iz jedne obitelji uz kupljene ulaznice za roditelje, jedinstvene ulaznice za sve tri muzejske lokacije, besplatan ulaz za roditelje čija djeca sudjeluju na edukativnim radionicama te 50 % popusta na kupnju publikacija namijenjenih djeci.
Svakog četvrtka ulaz u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka na svim lokacijama je slobodan.
LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.
http://ppmhp.hr/
Dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.
DANI EUROPSKE BAŠTINE
DOGAĐANJE
MUZEJI KAKVE TREBAMO
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
vrijeme događanja: 8. listopada 2021. od 18 sati u perivoju Muzeja
U obilježavanje Dana europske baštine Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka uključio se predstavljanjem Građanskog muzejskog vijeća i projekata koje ono, kao savjetodavno i sudioničko tijelo Muzeja, provodi. Osnovano je 2019 . godine s ciljem demokratizacije muzeja, a čini ga pet udruga-članica. Svojim aktivnostima Vijeće pridonosi uključivanju građana u predlaganje, osmišljavanje i provedbu kulturnih programa Muzeja sukladno interesima i potrebama zajednice. U nizu svojih aktivnosti, Građansko muzejsko vijeće pristupa i prikupljačkoj djelatnosti na drugačiji način. Javnim pozivom „Kako želimo da nas pamte“ Vijeće je 2019 . godine počelo dijeliti sa zajednicom odgovornost odabira muzejskih predmeta iz naše svakodnevice vrijednih čuvanja za buduće naraštaje. Tako je stvorena prva Civilna muzejska zbirka u Hrvatskoj koja će se tijekom 2021 . nadopuniti, a na javnom događanju bit će predstavljene njezine posljednje akvizicije.
ČUDOTVORNICA
U skladu s uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite koje se odnose na epidemiju COVID-19, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka provodi edukativno-kreativne programe Čudotvornice. Edukativni programi se održavaju na terasi istočnog aneksa Guvernerove palače, ispred Čudotvornice i u perivoju, a u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta u prostoru Mramorne dvorane. Prema kriteriju površine prostora za održavanje fizičke udaljenosti u Mramornoj dvorani Guvernerove palače može boraviti najviše 10 polaznika radionice.
Edukativni programi vezani uz dislocirane zbirke Muzeja također se održavaju sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, a sve promjene u radu s korisnicima Muzej će objavljivati na svojim web stranicama i u medijima.
DJEČJI TJEDAN
JUTRO U MUZEJU
RIBA RIBI GRIZE REP
radionica je namijenjena djeci od 5 do 10 godina
vrijeme održavanja: 9. listopada 2021. od 9 do 13 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka
Zbog ograničena broja sudionika potrebna je najava na e-mail cudotvornica[at]ppmhp.hr ili broj telefona 051/213-578
Radionica je besplatna.
Obilježavajući Dječji tjedan Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka organizira radionicu koja će veličanstvenu palaču Muzeja pretvoriti u tradicionalni primorski gradić, a djeca će naučiti kako su naši stari lovili ribe i pripremali ukusna jela.
Radionica će se odvijati u prilagođenim uvjetima prema preporukama za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom. Pri dolasku će roditelji/pratitelji upisati sudionike u evidenciju te će im se izmjeriti tjelesna temperatura. Na radionici sudjeluju djeca bez pratnje roditelja/pratitelja, a zbog dužeg trajanja programa savjetujemo da svako dijete donese marendu.
ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom. Program se odvija u prostoru Muzeja i prilagođene su preporukama za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom.
Potrebna je najava.
IZVANNASTAVNE SLOBODNE AKTIVNOSTI
LIKOVNA RADIONICA MuMA – MUZEJSKI MALI ATELJE
radionica je namijenjena djeci od 5 do 11 godina
vrijeme održavanja: utorak i četvrtak od 18 do 19.30 sati
prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100 kuna mjesečno
DRAMSKA RADIONICA DRAMCI IZ GUVERA
radionica je namijenjena djeci od 8 do 18 godina
vrijeme održavanja: srijeda i petak od 17 do 19 sati
prijave su moguće tijekom čitave školske godine
cijena: 100 kuna mjesečno
ONLINE PROGRAM
KUĆNA ČUDOTVORNICA
Na web i Facebook stranici Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Čudotvornice objavljivat će se online edukativna videa i radionice za djecu i mlade s temama iz muzejskog fundusa, stalnog postava i izložbi.
IZLOŽBA
PAZI DA TE NE O’GREBEN
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
suorganizator: Udruga za pomoć ovisnicima „Vida“ Rijeka
autor izložbe: Jelenko Ujdur / Koraljko Greben
izložba ostaje otvorena do 8. listopada 2021. u prostoru ex kluba Python
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, u prostoru nekadašnjeg kluba Python, ugošćuje Jelenka Ujdura, umjetničkog imena Koraljko Greben, mladog umjetnika iz Metkovića koji se riječkoj publici predstavio recentnim umjetničkim ostvarenjima u različitim medijima – skulpturama, reljefnim skulpturama, fotografijama te street artom.
MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme: utorak – subota od 10 do 17 h
http://lipapamti.ppmhp.hr/,
Dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.
DOGAĐANJE
PREPOZNAVANJE ODSUSTVA
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
partner na programu: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka
Program je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goranske županije i Općine Matulji, a bit će ostvaren koncem listopada 2021. u javnom prostoru Lipe.
Memorijalni centar Lipa pamti od svog je otvorenja posvećen sjećanju na 269-ero stradalih Lipljana i trajnom ukazivanju na razorne posljedice rata i nepoštivanja temeljnih ljudskih prava. Sjećanje se u Lipi gradi kroz uključivanje pojedinaca različitih struka i pristupa, ne bi li promišljanje teškog povijesnog nasljeđa stvaralo uvijek nove vrijednosti i značenja. Na jedno se pitanje uvijek iznova traži odgovor: Kako odsustvo stradalih Lipljana učiniti dijelom našeg postojanja danas? Program „Prepoznavanje odsustva” na to pitanje odgovara iz perspektive suvremene umjetnosti, i to čini već petu godinu zaredom. Na ovogodišnji Javni poziv za privremene umjetničke projekte u javnom prostoru Lipe primljeno je sedam prijedloga site-specific radova među kojima je žiri za realizaciju odabrao dva rada. Umjetnik Ivo Vičić će radom naziva „Zvučna kompozicija“ kreirati zvučni „portret” lipajskog krajolika. Bježeći od jezika doslovne prezentacije, istražit će koliko se u zvukovima suvremene Lipe otkrivaju mehanizmi traumatske stvarnosti te u kojoj mjeri svakidašnje i trivijalno može postati označiteljem traumatičnog iskustva. Umjetnica Marina Rajšić realizirat će pejzažnu instalaciju naziva „Čestice Lipe” u kojoj će listove stabla Lipe tretirati kao simbole lipajskog identiteta te ih umjetničkom gestom diseminirati javnim prostorom.
MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
Muzejska je zbirka – zbog početka izvođenja radova u sklopu projekta obnove i rekonstrukcije stalnog postava Muzejske zbirke Kastavštine koju financiraju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Grad Kastav – za posjetitelje do daljnjeg zatvorena.
ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.
ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.
Dopušten broj posjetitelja korigirat će se sukladno važećim epidemiološkim mjerama.
MUZEJ VIRTUALNO
Muzej je i ostalim svojim sadržajima prisutan u virtualnom svijetu.
Na web stranicama http://ppmhp.hr/, http://mzk.ppmhp.hr/ i http://lipapamti.ppmhp.hr/, na FB stranici Muzeja https://www.facebook.com/ppmhp/ na kojoj dnevno objavljujemo zanimljivosti iz rada muzeja, tekstovima i kratkim video pričama predstavljamo Muzej, nekadašnju Guvernerovu palaču u kojoj je smješten, bogati muzejski fundus, ali i zanimljivosti rada „iza scene“.
Prisutni smo i na YouTube kanalu https://www.youtube.com/channel/UC10rJeHJHvmD2CvfYv2FZRw, i aplikaciji TikTok https://www.tiktok.com/@ppmhp.

Ostale objave

Događanja u prosincu

Događanja u prosincu

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ PROGRAM USUSRET BOŽIĆU KREATIVNO-HUMANITARNI PROJEKT „MUZEJI...

Pročitajte više
Događanja u prosincu

Događanja u studenom

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ IZLOŽBA SLAVIMO ARHEOLOŠKU BAŠTINU IRSKE organizatori:...

Pročitajte više
Cvrčak i mravi

Cvrčak i mravi

15. studenog 2023. u 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja Predstava je namijenjena djeci od 3 do 10 godina U sklopu projekta Brdo kulture, kao posljednji program ove sezone, u Mramornoj dvorani Muzeja bit će održana predstava Cvrčak i mravi organizirana suradnjom Muzeja...

Pročitajte više
Skip to content