Događanja u kolovozu
Datum:
kolovoz 2023.
Sve lokacije muzeja

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA
Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka
radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h
Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren.

IZLOŽBA
SJETI SE MENE
organizatori: Hrvatski restauratorski zavod, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autori izložbe: dr. sc. Andrej Janeš (HRZ) i Jasna Ujčić Grudenić (PPMHP)
izložba ostaje otvorena do 29. listopada 2023. godine

Ususret blagdanu Vele Gospe u Velikom atriju Muzeja postavljena je izložba „Sjeti se mene“, nastala u suradnji Hrvatskog restauratorskog zavoda i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.
Na izložbi su predstavljeni nabožni predmeti koji se čuvaju u Arheološkom odjelu Muzeja, a prikupljeni su arheološkim istraživanjima uokolo župnih crkva u Rijeci i Mošćenicama.
Nabožni predmeti ili devocionalije su predmeti koji potiču i proširuju pobožnost i podsjećaju na religiozne misterije. Riječ je o medaljicama, medaljonima, križevima, brevarima i krunicama koje posebnu popularnost postižu tijekom 17. i 18. stoljeća. U arheologiji se s njima najčešće susrećemo u istraživanjima grobalja jer su to osobni predmeti uz koje su pokojnici pokapani.
Rabili su se kako bi svakodnevno podsjećali vjernike na njegovu vjeru. Među njima su najmnogobrojnije medaljice na kojima se nalaze prikazi Isusa ili Marije, raznih svetaca, svetih predmeta ili mjesta.
Na izložbi su, po cjelinama, obrađene i predstavljene svetačke medaljice, marijanske medaljice, hodočasničke medaljice te za naš prostor posebno zanimljive Riječke i Trsatske medaljice.
Trsatske medaljice rađene su za svetište na Trsatu, gdje je, prema predaji, od 10. svibnja do 10. prosinca 1294. godine kad je preseljena u Loreto, bila smještena kućica iz Nazareta. Danas se u svetištu nalazi čudotvorna drvena ikona Bogorodice s djetetom za koju se vjeruje da ju je naslikao sv. Luka. Bogorodica i Isus na ikoni su 1715. godine dodatno okrunjeni zlatnim krunama, a takav prikaz ikone pojavljuje se na licu svih Trsatskih medaljica.
Na riječkim medaljicama se na licu prikazuje Riječko čudotvorno raspelo koje se danas nalazi u crkvi sv. Vida u Rijeci iza kojeg je, u drugom planu, pogled na grad s mora. Vjeruje se da se čudo dogodilo 1296. godine, kada se građanin Petar Lončarić razljutio u igri karata pred crkvom te bacio kamen na raspelo, koje je prokrvarilo.
U Arheološkom odjelu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka ukupno se nalazi više od 700 predmeta nabožnog karaktera, a na izložbi je predstavljeno njih oko 170.

IZLOŽBA
POGREBNI OBREDI I OBIČAJI STAROG RIMA
organizator: Arheološki muzeja Zadar
suorganizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorice izložbe: Kornelia A. Giunio, Timka Alihodžić
izložba ostaje otvorena do 30. listopada 2023. godine

Na izložbi je predstavljeno više od 400 eksponata – od sitnih nakitnih oblika do konstruktivnih grobnih dijelova. Kroz grobne priloge moguće je pratiti socijalni i duhovni aspekt stanovništva na području Zadra u vremenu od 1. do 4. stoljeća.
Kao popratni sadržaj uz izložbu se organiziraju tematska predavanja za javnost te radionice za djecu.

ČUDOTVORNICA
Radionice za male kreativce održavaju se u prostoru Čudotvornice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i perivoju Muzeja, a edukativni programi održavaju se i u dislociranim zbirkama.

PROGRAM
ROĐENDAN U MUZEJU
Edukativne rođendanske radionice u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka namijenjene su djeci od 4 do 12 godina. Radionice su tematske, a slavljenik odabire između šest ponuđenih tema: Bal pod maskama, Trsatski zmaj, Uzbuna na brodu, Neobična forma, Staza izazova te Potraga za blagom.
Program se odvija u prostoru Muzeja. Potrebna je najava.

ČUDOTVORNICA NA PUTU
Čudotvornica na putu namijenjena je djeci iz udaljenijih škola kojima se na taj način olakšava sudjelovanje u edukativno-kreativnim programima povezanim sa sadržajem i fundusom muzeja, ali i segmentima lokalne kulturno-povijesne baštine.

JUTRO U MUZEJU
RADIONICA USPOMENE
vrijeme održavanja: subota 12. kolovoza 2023., od 9 do 13 sati
voditeljica: Iva Volović
Radionica je namijenjena djeci od 6 do 10 godina.
Cijena: 5,31€
prijave: porukom na Facebook stranici Čudotvornice, e-mail cudotvornica@ppmhp.hr ili broj telefona 051/213-578.

U predahu od kupanja, radoznale kreativce očekujemo u šarenoj Čudotvornici na radionici na kojoj ćemo se prisjetiti nama najvažnijih uspomena. Osim u sjećanjima, inspiraciju ćemo potražiti i u aktualnoj izložbi „Sjeti se mene“ postavljenoj u atriju Muzeja.

PREDSTAVA
CVRČAK I MRAVI
vrijeme održavanja: subota 26. kolovoza 2023., u 20.30 u Perivoju Muzeja
glumci: Marina Štanger, Zoran Josić
predstava je namijenjena djeci od 3 do 12 godina.
ulaz je slobodan

Predstava „Cvrčak i mravi“ vedra je i dinamična glazbeno-edukativna predstava za djecu, nastala na temelju jedne od najpoznatijih Ezopovih basna. Uz gledanje ove glumačko-lutkarske predstave koja se koristi i animacijom predmeta te teatrom sjena, dijete prati život mrava kroz sva godišnja doba. Što će mravi odlučiti i kakva je sudbina Cvrčka, saznat će se u predstavi.

EDUKACIJA
LJETNA DRAMSKA ŠKOLICA
vrijeme održavanja: 28. kolovoza do 1. rujna od 17 do 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja
voditelj: Zoran Josić
radionica je namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta, a sudjelovanje je besplatno

Ljeto još nije gotovo i zato Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka za sve male zaljubljenike u glumu, kazalište i raskošne kostime posljednji tjedan prije povratka u školske klupe organizira zabavnu ljetnu petodnevnu radionicu na kojoj će saznati sve o tome kako biti najbolji glumac!

Prijave: porukom na Facebook stranici Čudotvornice, e-mail cudotvornica@ppmhp.hr ili broj telefona 051/213-578.

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE
Prolaz Ivana iz Kastva 1, Kastav
ljetno radno vrijeme – od 1. lipnja do 30. rujna
utorak i četvrtak: 10 – 12 sati
srijeda, petak, subota i nedjelja: 17 – 21 sat

U stalnom je postavu povijest Kastva i Kastavštine predstavljena trima temama – Kako je nastao Kastav, Kulturno-prosvjetni život Kastavštine i Život na granici.
Postavljena je i izložba fotografija „Iz muzejskog vremeplova“ na kojoj je predstavljeno prvo otvorenje Zbirke 1981. godine.

MEMORIJALNI CENTAR „LIPA PAMTI“
Lipa 35, Šapjane
radno vrijeme:
utorak – petak od 10 do 17 h
nedjelja, ponedjeljak, blagdani i državni praznici zatvoreno

Stalni postav.

ZBIRKA MAKETA BRODOGRADILIŠTA „KRALJEVICA“
Posjet je moguć uz prethodnu najavu Muzeju i uz uvjete Brodogradilišta Dalmont d.o.o. iz Kraljevice.

ARHEOLOŠKA ZBIRKA CICKINI, OTOK KRK
Posjet je moguć uz prethodnu najavu.

Ostale objave

Brdo kulture

Brdo kulture

Japanska avantura, radionica za djecu 27. lipnja od 10 do 12 sati radionica je namijenjena djeci od 6 do 12 godina najava na mail: cudotvornica@ppmhp.hr i Rajka Jurdana Šepić: Sakuramichi – Japan u 100 slika 27. lipnja u 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja U sklopu...

Pročitajte više
Reci lutka

Reci lutka

kreativno-likovna radionica za djecu i obitelj 25. lipnja 2024. u 18 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka U ovogodišnji program Brda kulture Gradsko kazalište lutaka Rijeka uključilo se reciklažnom...

Pročitajte više
Reci lutka

Korezin od besed

glazbeno-poetski čakavski recital 19. lipnja 2024. u 20 sati u Mramornoj dvorani Muzeja organizator: Ustanova Ivan Matetić Ronjgov Za sve ljubitelje čakavskog govornog i glazbenog izričaja, za one koji znaju, a osobito one koji ne znaju što je korezin, Ustanova Ivan...

Pročitajte više
Skip to content