Zli duhovi i dobre smrti: pogrebni običaji u starom Rimu – predavanje

Istraživanje nekropole u Caskoj

autorica: dr. sc. Zrinka Serventi, Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru
vrijeme održavanja: 20. listopada 2023. u 13 sati u Mramornoj dvorani Muzeja

Vjeruje li Rimljanin u dušu? Boji li se smrti i kako nastaju zli duhovi? To su pitanja na koja će se dijelom dati odgovor u ovom predavanju.

Naime, rimska država je unutar svojih opsežnih granica inkorporirala brojne i vrlo raznolike kulture i religije koje su imale kompleksne percepcije smrti i “života” nakon nje. Dakako, duboko ukorijenjeno vjerovanje u rimskom društvu bilo je da se prijelaz u blažen i sretan zagrobni život može osigurati nizom rituala koji su se trebali provesti prije, tijekom i nakon pogreba i da su takvi rituali osiguravali ono što je svaki pravi Rimljanin htio – dobru smrt.

Rituali su imali i društvenu komponentu pa su naglašavali položaj pokojnika u zajednici i njegove ekonomske mogućnosti, a pogrebne pompe su bile i prilika za okupljanje šire zajednice, pa čak i mjesto za prikupljanje prigodnih političkih “bodova”. Razvidno je, stoga, da je smrt oblikovala rimsko društvo i da je umiranje uz pompu i pamtljive posljednje riječi bilo nešto što se priželjkivalo.

No ako su takve procedure bile zanemarene onda je priča mogla dobiti i puno mračniji prizvuk – pa na scenu stupaju zli duhovi i vještice.

U predavanju će biti riječi i o osobitostima koje se javljaju u različitim provincijama, pri čemu će fokus biti na prostoru Liburnije, na čijim se nekropolama brojni rituali mogu jasno detektirati. I na kraju, vidjet ćemo da se pogrebni običaji prisutni u davnoj antici mogu često pronaći i u suvremenim društvima.

Ostale objave

Događanja u prosincu

Događanja u prosincu

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ PROGRAM USUSRET BOŽIĆU KREATIVNO-HUMANITARNI PROJEKT „MUZEJI...

Pročitajte više
Događanja u prosincu

Događanja u studenom

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ IZLOŽBA SLAVIMO ARHEOLOŠKU BAŠTINU IRSKE organizatori:...

Pročitajte više
Cvrčak i mravi

Cvrčak i mravi

15. studenog 2023. u 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja Predstava je namijenjena djeci od 3 do 10 godina U sklopu projekta Brdo kulture, kao posljednji program ove sezone, u Mramornoj dvorani Muzeja bit će održana predstava Cvrčak i mravi organizirana suradnjom Muzeja...

Pročitajte više
Skip to content