Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Srdačno Vas pozivamo na otvorenje gostujuće izložbe Zavičajnog muzeja “Stjepan Gruber” Županja Zlatovez na području istočne Hrvatske, autorice mr. sc. Janje Juzbašić, koje će se održati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka u četvrtak 4. srpnja 2019. u 19.00 sati.
U svečanom dijelu otvorenja nastupa KUU „Tomislav“ iz Županje, a na prigodnoj prezentaciji tradicijske manifestacije „Šokačko sijelo“ sudjeluje najljepša djevojka ovogodišnjega Sijela odjevena u tradicijsku svečanu nošnju „Šokački cvit 2019.“.
Popratni sajam zlatoveza i tradicijskih proizvoda održava se pod pokroviteljstvom Grada Županje.

U petak 5. srpnja 2019. u 10 sati održat će se i tematska radionica izrade zlatoveza za odrasle na kojoj će se polaznici, uz poduku spretnih ruku izvorne vezilje, iskušati u toj fascinantnoj tehnici.

Broj polaznika je ograničen, a predbilježbe do popunjavanja kapaciteta radionice, primamo na e-mail adresu ivana[at]ppmhp.hr.

Izložbom Zlatovez na području istočne Hrvatske prezentira se jedan u nizu tradicijskih oblika vezova koji se na području Slavonije, Baranje i Srijema nazivaju zlatovez, vezovi zlatom ili vezovi zlatem. On pripada skupini najskupocjenijih tradicijskih vezova čija je pojava i izrada uvelike ovisila o imovinskom stanju obitelji.
Izložbom se predstavljaju različiti tradicijski predmeti urešeni zlatovezom koji po nekim specifičnostima i nadasve svojom skupocjenošću predstavljaju još jedan oblik umješnosti slavonskih, baranjskih i srijemskih Šokica u kreiranju i oblikovanju svečanoga ruha kao i ostalih svečanih predmeta. Izložbu čini veći broj predmeta, različite veličine i namjene, ukrašenih tehnikom zlatoveza, kao i 10-ak kompleta muške i ženske nošnje, također urešenih tom tehnikom, prikupljenih iz više slavonskih muzeja.

Ova vezilačka vještina, koja se smatra simbolom identiteta Slavonije, rješenjem Ministarstva kulture proglašena je nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, s ciljem kontinuirane brige i potpore očuvanju ovog neprocjenjivog umijeća.

Realizacija ove izložbe u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka rezultat je suradnje dviju muzejskih institucija, započete gostovanjem izložbe Tržnica – trbuh grada u Županji.

Izložba je otvorena do 26. kolovoza 2019.

Dobrodošli!

Skip to content