Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka (PPMHP)svoju misiju komunikacije baštine ostvaruje i kroz rad s lokalnim zajednicama koji je od izuzetne važnosti. U tom je smislu došlo do suradnje s Katedrom čakavskog sabora Grobnišćine na organiziranju izložbe koja prikazuje najznačajnije predmete koji se čuvaju u zbirkama Muzeja, a pronađene su na Grobniku i govore o njegovoj bogatoj prošlosti.
Na izložbi će se predstaviti predmeti pronađeni prilikom areholoških kampanja na lokalitetu Grobišće, a potječu iz razdoblja prapovijesti, antike i ranog srednjeg vijeka. Jedan od najznačajnijih predmeta s Grobnika je i mač pronađen u pješčaniku u blizini Majura ispod kaštela, a potječe iz sredine 13. stoljeća. O Grobničkoj gospoštiji i njezinim granicama svjedoče i karte iz 17. i 18. stoljeća koje se čuvaju u PPMHP, a o hrvatskom identitetu koji se osobito isticao u vrijeme zategnutih odnosa s Mađarima od druge polovice 19. stoljeća svjedoči i zapisnik blagoslova zastave Županije Riječke čiji je kum bio nadbiskup Josip Juraj Strossmajer.
Izložba pod naslovom „Žeravice“, čiji su autori kustosi PPMHP: Tea Perinčić, Jasna Ujčić Grudenić i Ivo Mileusnić, biti će otvorena u nedjelju, 22. rujna 2013. godine u18.00 sati u kaštelu Grobnik. Time će ujedno započeti manifestacija Katedre čakavskog sabora Grobinšćine – „Grobničke jeseni 2013.“.

Skip to content