Vodstvo po skloništu u Guvernerovoj palači
Datum:

Poštujte pravilo #ostanidoma i uz stručno vodstvo virtualno razgledajte Sklonište 37 – nekadašnje zračno sklonište s obavještajnim centrom u sklopu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.
Prostor skloništa i obavještajnog centra uređen je 1970-ih godina za potrebe Civilne zaštite, a izgrađen je povezivanjem i opremanjem zračnih skloništa ispod zgrade Guvernerove palače i zgrade današnje Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka. Skloništa su izgrađena u razdoblju fašističke vladavine 1936. i 1937. godine, a otkrivena su tijekom radova na izgradnji zgrade Muzeja Narodne revolucije Rijeka u kojoj je danas smješten Muzej grada Rijeke. Sklonište je pod nazivom “Sklonište 37 i 37A” koristila služba Civilne zaštite, a zatim i Služba sigurnosti grada Rijeke. Početkom Domovinskog rata prostor je bio korišten za potrebe obrane grada Rijeke od agresije Jugoslavenske narodne armije i iz njega je koordinirana obrana zračnog prostora grada Rijeke. Prostor je sačuvan u izvornom obliku s opremom za zaštitu od nuklearnog ratovanja, opremljen je sustavima poput filtroventilacije i dekontaminacijskim tušem. Dio skloništa namijenjen boravku mogao je primiti do 100 ljudi, koji bi ondje mogli boraviti duže vrijeme jer je prostor bio opremljen agregatom proizvodnje riječke tvornice Torpedo i generatorom proizvodnje riječkog pogona tvornice Rade Končar za opskrbu električnom energijom. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka ima u planu urediti prostor obavještajnog centra i skloništa kako bi se obogaćen dodatnim sadržajima i muzeološki interpretiran otvorio za javnost kao dio stalne ponude muzeja.
#ppmhpsvama
 

Ostale objave

Predstavljanje knjige Nadje Terčon “Sava i Jolanda”

Predstavljanje knjige Nadje Terčon “Sava i Jolanda”

PREDSTAVLJANJE KNJIGE knjiga: „Sava i Jolanda“ autorica: Nadja Terčon nakladnik: Pomorski muzeju „Sergej Mašera“ Piran predstavljanje knjige: 16. rujna 2022. u 18 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka U Pomorskom muzeju...

Pročitajte više
Skip to content