Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka,

Arheološki muzej u Zagrebu te Turski kulturni centar Yunus Emre

pozivaju vas na otvorenje

putujuće fotografske izložbe „Troja na putu“

16.10.2018. s početkom u 18h.

 

Otvorenje izložbe obogatiti će glumica Edita Karađole s čitanjima dijelova iz Ilijade.

Izložba će biti postavljena u atriju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Muzejski trg 1 od 16.10. do 3.11.2018., a tijekom trajanja izložbe Čudotvornica PPMHP pripremila je niz radionica za djecu na temu Troje.

Troja je jedan od najslavnijih i najznačajnijih arheoloških lokaliteta na svijetu, a njezini su ostaci najznačajniji primjer kontakata između Mediterana i anatolijskih civilizacija i kultura. Zbog svog strateškog položaja u Troadi, Troja je stoljećima imala ulogu poveznice između Anatolije, Balkana te Egeide i Crnog mora, ponajviše trgovačkog, migracijskog, kulturološkog i političkog značaja. Zahvaljujući Homeru i njegovim epovima, Troja je postigla besmrtnost i postala simbolom herojskih ideala koji su kroz povijest nadahnjivali brojne umjetnike, osvajače, istraživače i romantike.

Iskoristite ovu priliku da pobliže upoznate Troju kroz izložbu fotografija koja vam donosi legendu o Trojanskom ratu, priču o pronalasku slavnog drevnog grada, arheološke nalaze koji bacaju svjetlo na mitove koje svi poznajemo te na nasljeđe samog lokaliteta. Ovom izložbom, koja vodi Troju na put kroz mnoge hrvatske gradove, i sami ste pozvani da se otisnete na vlastito putovanje – u Troju i njezino očaravajuće okruženje koje će vam oduzeti dah svojom ljepotom i povijesnim patosom.

Čudotvornica PPMHP je organizirala i zanimljiv tematski program za djecu:

  • radionice za grupe:

 za djecu predškolske dobi – Koga to skriva trojanski konj?

učenike osnovnih škola – Iz grčke mitologije: Trojanski rat

učenike srednjih škola – Trojanski rat: kroz arheologiju i mit

Radionica za djecu predškolske dobi traje 60 minuta, a za učenike osnovnih i srednjih škola 90 minuta. Cijena je 20 kuna po osobi.

  • radionice-igraonice Jutro u Muzeju:

 održavat će se dvije subote u terminu od 9 do 13 sati. Jutro u Muzeju namijenjeno je djeci od 5 do 11 godina. Cijena radionice je 40 kuna.

  1. 10. – Koga to skriva trojanski konj?

Polaznici će kroz radionicu-igradonicu naučiti o Trojanskom ratu te na kreativan način interpretirati temu. Izrađeni predmeti bit će izloženi u Muzeju.

  1. 10. – Animiramo

Uoči Svjetskog dana animiranog filma, koji se obilježava 28. listopada, radionica-igraonica bit će posvećena animaciji i crtićima. Polaznici ove radionice-igraonice bavit će se temom Trojanskog rata kroz prizmu crtića. Na ovoj će radionici gledati crtić Odisej i trojanski konj te će se okušat u jednostavnim vježbama animacije. Metodom stop animacije izradit će crtić na temu Trojanskog rata.


Mogućnost održavanja radionica je do 1. studenoga 2018.

Potrebna je najava na: cudotvornica[@]ppmhp.hr, messenger Facebook stranice Čudotvornice (https://www.facebook.com/cudotvornica/), 051/213-578 ili 0989123700 (Andrea Samaržija)

 

Skip to content