Tjedan za darovitost 2021

Ovaj tjedan, od 22. do 26. ožujka 2021., obilježavamo Tjedan za darovitost – program.
Ove godine pripremili smo online Tjedni izazov Kućne Čudotvornice. Od danas do petka objavljivat ćemo kreativne zadatke za djecu, a tko ispuni svih pet zadataka Tjednog izazova dobit će vrijednu muzejsku nagradu.
Prvi izazov pročitajte u nastavku…
Jeste li znali da se u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka čuva 70-etak slika i 45 maketa jedrenjaka?! Otputujmo sada našim vremeplovom u drugu polovicu 19. stoljeća. Nazivamo ga „zlatno doba“ jedrenjaka jer tada u Rijeci, na priobalju i okolnim otocima izgrađen najveći broj jedenjaka. Najčuveniji riječki jedrenjak je bark Stefano koji je ostao upamćen po tužnoj, ali poučnoj priči. Ovaj je brod 1875. godine doživio brodolom na obali Australije, a o tom tragičnom događaju saznajemo iz sačuvanog dnevnika u kojem su ostala zapisana iskustva preživjelih pomoraca. Unesrećene pomorce pronašli su Aboridžini koji su im spasili živote donoseći im hranu i vodu, iako su ih se pomorci u početku bojali o čemu čitamo u dnevniku: „Sutradan smo ugledali gole divljake, žene i ljude. Ispočetka smo se bojali da nas ne pojedu, ali nam nijesu ništa učinili. S neznatnom zalihom vode i hrane pješačili smo šest dana, i da nijesmo naišli na neke divljake, koji nam pokazaše gdje ima vode, bili bismo svi umrli od žeđe nasred pijeska.“ Još je jedna zanimljivost vezana uz ovaj dnevnik – na njegovu je kraju rječnik pomorskih naziva na talijanskom i jeziku Aboridžina!
Evo i prvog zadatka nagradnog Tjednog izazova Kućne Čudotvornice:
Zamisli da si sa svojom posadom, na velikom jedrenjaku, pošao/la na put oko svijeta. No, jednog vas je dana na moru zatekla strašna oluja i vaš se jedrenjak našao nasukan na otoku. Je li to pusti otok ili možda ipak nije? Osmisli i opiši tijek ovog zanimljivog događaja! Uz opis možeš dodati i crtež.
Svoje radove šaljite u inbox ili na e-mail cudotvornica[at]ppmhp.hr.

Ostale objave

Upisi u muzejske radionice

Upisi u muzejske radionice

Dragi naši Čudotvorci! Školska godina je počela, a s njom i razigane izvannastavne aktivnosti u našoj Čudotvornici. U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka tijekom cijele školske godine možete sudjelovati u likovnoj i dramskoj grupi. Upisati se...

Pročitajte više
Skip to content