Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

OTVARANJE IZLOŽBE “SUPER SVJETLOST” I SVEČANA PODJELA NAGRADA I PRIZNANJA ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE RIJEKA ZA 2017. GODINU
U četvrtak, 25. siječnja 2018.g. s početkom u 18,00 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, otvara se međunarodna izložba «Super svjetlost» u suorganizaciji Zajednice tehničke kulture Rijeka, Tehniškog muzeja Slovenije i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja i održava svečana podjela Nagrada i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka za 2017.g.
Nagrade i priznanja dodjeliti će se zaslužnim pojedincima iz udruga članica Zajednice, te ostalim pravnim  i drugim osobama koje su tijekom godina dale doprinos provedbi programa tehničke kulture grada Rijeke u organizaciji ZTK Rijeka.

O izložbi

Na izložbi “Super svjetlost” prikazat će se počeci i razvoj laserske tehnologije u Sloveniji, proizvodi i područja u kojima su se koristili. Također vidjeti ćemo i princip rada lasera i koje su njegove najvažnije značajke što ga čini tako široko primjenjivim. Osim nekih od najstarijih proizvoda iz ranih godina, izložba će sadržavati holograme iz 1970-ih. To su trodimenzionalne fotografije koje se mogu proizvesti samo pomoću koherentne laserske svjetlosti. Čak i u holografiji, slovenski su se znanstvenici svrstali u sam vrh svijeta, ali program se zaustavio zbog nedostatka tržišno relevantnih proizvoda. Laserska tehnologija se koristi u medicini, industriji, vojnoj opremi, holografiji.

Skip to content