Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pozivamo vas na radionicu „Zajednička dobra i širi društveni angažman sudioničkim upravljanjem – primjeri dobre prakse” koja će se održati u četvrtak, 3. listopada 2019., u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka (Trg Riccarda Zanelle 1), od 9.00 do 15.00 sati.

Radionicu će voditi Dušica Radojčić, znano lice pulske i istarske ekološko-aktivističke scene, stručnjakinja iz područja uključivanja zajednice te participativnog upravljanja. Dušica Radojčić jedna je od inicijatorica Društvenog centra Rojc u Puli kao uspješnog primjera participativnog upravljanja javnim dobrom.

Voditeljica će sudionike upoznati sa širim društvenim angažmanom kroz sudioničko upravljanje kao i s novim trendovima u upravljanju zajedničkim dobrima pri čemu će posebna pažnja biti posvećena primjeru sudioničkog upravljanja Društvenim centrom Rojc u Puli. Ujedno će biti govora o primjeru institucionalizacije zajedničkih dobara (za potrebe kulture) iz Napulja, primjeru centra u Mariboru stvorenog za potrebe EPK i njegovom korištenju po završetku projekta EPK, kao i o nastojanjima uspostave nekih od sudioničkih modela upravljanja u mreži sedam društveno-kulturnih centara u Hrvatskoj. Riječ je o čitavoj paleti dobrih praksi o kojima će sudionici moći čuti na radionici.

Radionica je namijenjena članovima organizacija civilnog društva, djelatnicima ustanova u kulturi i zaposlenicima javne uprave te se održava na hrvatskom jeziku.

Provodi se u okviru projekta Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja, UP.04.2.1.04.0182. i financira se iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka provodi projekt u partnerstvu s lokalnim nevladinim organizacijama čiji je cilj razviti model participativnog muzejskog upravljanja: Udrugom Žmergo, Kreativnim kolektivom Kombinat, Centrom za poticanje darovitosti, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije te Maticom umirovljenika Grada Rijeke.

Građansko muzejsko vijeće ima za cilj omogućiti uključivanje zajednice u rad Muzeja te uspostavu modela suradnje između zaposlenika ustanova u kulturi i civilnog društva. Sastoji se od 15 članova, muzejskih djelatnika, članova nevladinih organizacija i zaposlenika u javnom sektoru.

Za sudjelovanje u radionici potrebno je ispuniti online obrazac za prijavu do 01. listopada 2019. Broj prijava je ograničen. Odabrani sudionici dobit će obavijest putem e-maila, a na radionici će im biti osigurani radni materijali te osvježenje na pauzama. Nakon završetka radionice, polaznicima koji su sudjelovali na najmanje 80 % programa, bit će dodijeljene potvrde o sudjelovanju. Za sve dodatne informacije možete se obratiti Heleni Traub, organizatorici edukativnih aktivnosti na projektu te članici Udruge Žmergo, putem e-maila helena[at]zmergo.hr.

Napomena sudionicima:
Sudionici su obvezni prije ili nakon edukacije dostaviti sljedeće dokumente: Zaposleni u udrugama trebaju dostaviti presliku ugovora o radu (važna je samo informacija da je osoba zaposlena u periodu u kojem se provodi edukacija, sve druge informacije je moguće cenzurirati). Članovi udruga trebaju dostaviti izjavu osobe ovlaštene za zastupanje u udruzi kao dokaz da ste član iste. Zaposlenici uprave dostavljaju presliku rješenja o prijemu u službu (važna je samo informacija da je osoba zaposlena u periodu u kojem se provodi edukacija, sve druge informacije je moguće cenzurirati). Zaposlenici ustanova u kulturi dostavljaju presliku ugovora o radu.

 

Skip to content