Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka


otvorenje izložbe: 24. siječnja 2019. u 18 sati

izložba ostaje otvorena do 24. veljače 2019.

U organizaciji Zajednice tehničke kulture Rijeka i suorganizaciji s Tehniškim muzejom Slovenije i Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka, 24. siječnja 2019. u 18 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka bit će otvorena međunarodna izložba Strojevi za računanje.

Na izložbi će biti predstavljeni strojevi za zbrajanje iz fundusa Tehniškog muzeja Slovenije koji u svojoj zbirci posjeduje gotovo 100 strojeva za zbrajanje – od  mehaničkih električnih do suvremenih elektroničkih – stolnih i džepnih. Bit će izloženi strojevi za zbrajanje iz različitih vremenskih razdoblja, a modernim stolnim i džepnim elektroničkim kalkulatorima, prikazat će se prijelaz iz analognog u digitalni svijet, a time i početak razvoja suvremenih računala.

Zanimljivim detaljima i pričama iz povijesti računskih strojeva objasnit će se osnovna načela rada mehaničkih računskih strojeva.

Na prigodnoj svečanosti nakon otvorenja izložbe bit će dodijeljene nagrade i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka za 2018. godinu. Prema odluci Upravnog odbora Zajednice, biti će uručeno Posebno priznanje-maketa “Spasilac obale”, te  Godišnje nagrade i priznanja zaslužnim fizičkim i pravnim osobama koje svojim radom pridonose razvoju i promicanju tehničke kulture grada Rijeke.

Skip to content