Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, 24. srpnja u 11:00 sati održati će se svećanost otvaranja novog stalnog postava U obrani Domovine posvećenog svima koji su svoj život položili u obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu.

Postav predstavlja tijek ratnih zbivanja, policijske i vojne postrojbe, bojišta na kojima su ratovali žitelji i pripadnici postrojbi Primorsko-goranske županije.

Premda područje Primorsko-goranske županije nije bilo izravno zahvaćeno ratnim sukobima, Primorci, Gorani i otočani u izuzetno su velikom broju sudjelovali u obrani domovine braneći svoju zemlju na svim bojišnicama. Odaziv na mobilizaciju je, uz iznimno velik broj dragovoljnih odlazaka u rat, bio među najvećima u Hrvatskoj.

Snažno gospodarstvo i industrija na području Primorsko-goranske županije odigralo je značajnu ulogu u Domovinskom ratu, dok je grad Rijeka bio logističko središte i mjesto brige za ranjenike te prihvat brojnih prognanika s ratom zahvaćenih krajeva Hrvatske.

Postav je ostvaren u suradnji s članovima udruga proizašlih iz Domovinskog rata, sudionicima i svjedocima ratnih događanja, fotoreporterima koji su na ratom zahvaćenim područjima Republike Hrvatske kamerom bilježili tijek rata stvorivši tako vrijednu dokumentarnu građu, svjedočanstvo ratnih stradanja na prostoru Hrvatske.

U stalnom muzejskom postavu U obrani Domovine postavljena je i spomen ploča s imenima 222 smrtno stradala branitelja iz Primorsko-goranske županije i postrojbi ustrojenih i stacioniranih na području Primorsko goranske županije.

organizatori: Primorsko-goranska županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

autorica idejnog koncepta i dizajna: Vesna Rožman

autor postava: Ivo Mileusnić

autori tekstova: Slaven Ružić i Domagoj Štefančić

autori fotografija: Dragan Borčić, Livio Černjul, Sergej Drechsler, Ivan Fabijan, Silvano Ježina, Robert Kalčić, Branko Jani Kukurin, Petar Lovrović, Frane Morić, Denis Škomrlj, Srđan Vrančić, Fotoarhiva Novi list, Muzej Grada Rijeke

Skip to content