Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autor: Ivo Vičić
izložba će biti otvorena od 4. studenog 2016. do 9. siječnja 2017. u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka

Zvučna izložba Sjećanje na more sastoji se od više zvučnih instalacija/kompozicija koje se reproduciraju u različitim muzejskim prostorima, nadopunjuju i grade cjelovitu zvučnu priču o moru.
Zastupljeni su zvukovi prirodnog okruženja mora: zvukovi plaža, oblutaka koje valovi kotrljaju po morskome žalu ili na ulazu u malu morsku pećinu, zvukovi valova, škrapa, galebova, ali i različitih intonacija mora pod jugom ili burom.
Od divljeg, pobješnjelog mora pod udarima jakog juga do bonace, sve je prisutno u ovoj zvučnoj kompoziciji.
Zvukovima prirodnog okruženja suprotstavljeni su zvukovi mora u urbanom, industrijskom okruženju našega grada, zvukovi luke i lučkih postrojenja, brodova u plovidbi ili vezanih za bove, barki i drugih tipičnih zvukova koji se mogu naći u takvom okruženju.
Postav ističe atmosferu takvih mjesta. Tako je predstavljena noćna zvučna slika riječke luke zimi te autentični “prostor”, reverberacija mora ispod lansirne rampe nekadašnje tvornice Torpedo, lukobrana Molo longo itd. Dio postava su i podvodni zvukovi mora snimljeni podvodnim mikrofonima.
Od zvukova koji se također mogu čuti uz more ili na plažama tu je i neizostavno glasanje zrikavaca, kukaca i ptica.
Vezano uz kolekcije muzeja, stvarni eksponati, kao što su zvona s brodova i brodske sirene, također su snimljeni. Snimke su korištene u zvučnim kompozicijama, a eksponati su dio izložbenog postava.
Materijal je sniman diljem Primorsko-goranske županije tijekom više godina, a u postavu su izabrane neke od najboljih snimki.

Ivo Vičić, bavi se profesionalnim snimanje zvuka, izradom zvučnih instalacija te glazbenom produkcijom. Autor je brojnih izložbi, zvučnih kulisa ili audio postava, a kao samostalni umjetnik ili u suradnji s drugim umjetnicima, sudjeluje na raznim umjetničkim festivalima i izložbama. Njegovi se radovi mogu doživjeti u Etnografskom muzeju u Zagrebu, Etnografskom muzeju u Udinama, Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, riječkoj galeriji Filodrammatica, LegendFestu, na Venecijanskom bijenalu itd.

https://soundcloud.com/arexx-music/sound-exhibition-sound-of-the-sea-in-urban-environment

https://soundcloud.com/arexx-music/sound-exhibition

Skip to content