Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

autorica: Margita Cvijetinović
24. srpnja – 14. rujna 2018.

Gradu Rijeci je 24. ožujka 2016. za program “Luka različitosti”, čiji je cilj stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost, dodijeljena prestižna titula Europske prijestolnice kulture 2020. Nadamo se da će u tu luku konačno “uploviti” i prostor u kojem bi se jedinstveno predstavila bogata ostavština jednog od najvećih, a sigurno najplodnijeg riječkog slikara Romola Venuccija.
Kako bi se ukazalo na samo mali dio tog bogatstva u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka postavljena je izložba Romolo Venucci – umjetnost kao sudbina kojom se prvi put predstavlja, svih osamdeset radova iz fundusa Muzeja. Iako je Romolo Venucci svoja najmarkantnija umjetnička ostvarenja ostvario u međuratnom razdoblju (1929. – 1939.), Riječanima je najbliži po prikazima voljenog Grada.
Minuciozno bilježeći svaki kamen, svaku voltu, na svojim je slikama “konzervirao” sjećanje na grad kojeg više nema. Njegove su slike virtualni muzej nestalog grada čijim ulicama hodaju neki novi ljudi.
Naša je obveza sačuvati taj grad za naraštaje koji dolaze i učiniti dostupnom neizmjernu likovnu, povijesnu i emotivnu ostavštinu Romola Venuccija onima kojima je i namijenjena, njegovim sugrađanima, Riječanima, Fiumanima.
Otvorenje izložbe je 24. srpnja 2018. u 19:00 sati.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23. srpnja 2018. tiskovna konferencija u izložbenom prostoru

 

24. srpnja 2018. Otvorenje izložbe

Skip to content