Claustra+ Rimska noć u Studeni

Pozivamo vas da nam se pridružite na Rimska noć u Studeni!

Prije eventa nas očekuje volonterska akcija čišćenja obrambenih zidova na Studeni u 15h – pridružite nam se i pomognite da oslobodimo zidove od korova i grmlja! Nije teško, a mi ćemo donjeti potreban alat – vi donesite dobru volju i koju bocu vode! 

Po lokalitetu će vas voditi arheolozi iz Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, rimljane – točnije rimske vojnike iz kasne antike će nam približiti KD Vespesjan & Legio I Italica, a na kraju večeri pogledat ćemo odličan dokumentarac o Claustra Alpium Iuliarum Žmergo Udruga & Udruga Ukus!

LOKACIJA
Studena, lokalitet “Za Presikom”, pored lovačke kuće Vranjeno – travnati obronak pored ostataka rimskog zida: LINK NA GOOGLE MAPS
DATUM I VRIJEME
1.9.2018. od cca 16 do 22h.
O MANIFESTACIJI
Kulturno-turistički događaj „Rimska noć u Studeni” zamišljen je kao oživljavanje rimskog antičkog doba prikazujući svakodnevan život, ali i općenito rimsku kulturu. Događanje će se voditi tematikom Claustre Alpium Iuliarum, kasnoantičkim obrambenim sistemom koji je bio u funkciji od kasnog 3. do početka 5. stojeća.
Provedba Rimske noći u Studeni jedna je od aktivnosti u okviru projekta Claustra+ prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum.
U okviru događanja realizirati će se oživljavanja rimske povijesti iz povijesnog doba od kasnog 3. do početka 5. stoljeća sa prikazima:
– Rimskog vojničkog kampa
– Antičkih zanata
– Igraonica za djecu
– Dječja dramska predstava
– Edukativni, stručno vođeni obilasci rimskog zida
– Edukativna video projekcija o Claustri Alpium Iuliarum
– Degustacija rimske hrane i pića
SUDJELOVANJE U PROGRAMU TE SVE DEGUSTACIJE HRANE I PIĆA SU BESPLATNE!
SCENARIJ PROGRAMA I PRATEĆE AKTIVNOSTI
Kako bi posjetitelji imali što lakši pristup lokaciji na samu manifestaciju, biti će organiziran besplatan autobus iz Rijeke i Opatije ili drugih lokacija, ovisno o potrebi. Svi zainteresirani mogu se javiti u Inbox FB događanja ( Rimska noć u Studeni ) kako bi se pravovremeno rezervirala mjesta u autobusu i dogovorila lokacija polaska.
Prilikom dolaska posjetitelja na lokaciju počinje program događanja uz stručno vodstvo i voditelja koji će animirati i educirati posjetitelje, dovesti ih do same lokacije te “uvući” u događanje sa interaktivnim pristupom za odrasle i djecu koji će moći sudjelovati u uprizorenjima, isprobavati hranu, rimsku odjeću te finalno, kada padne mrak, pogledati dokumentarni film o projektu Claustra.
Manifestacija se provodi kao dio projekta  Claustra+ Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum 
Financijska podrška: Europska unija – Europski fond za regionalni razvoj (EFRR) (85%) u okviru Program suradnje INTEREG-V-A Slovenija-Hrvatska 2014. – 2020. i Općina Kostrena te partneri sami.

Ostale objave

Vespa i Kvarner

Vespa i Kvarner

organizator: Vespa Klub Rijeka autori: Igor Pavić, Danijel Teslak fotografije: Dorian Bogut, VK Rijeka, AMD Matulji, Igor Puž 6. rujna do 12. rujna 2023.  U sklopu manifestacije Crovespa 2023. u našem je perivoju postavljena izložba na kojoj je predstavljeno...

Pročitajte više
Događanja u rujnu

Događanja u rujnu

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. IZLOŽBA SJETI SE MENE organizatori: Hrvatski restauratorski zavod, Pomorski i...

Pročitajte više
Skip to content