Rimska noć u Studeni – hit i po kiši!


Ni kiša ni loše vrijeme nisu zaustavili ove subote 1.9.2018. Rimljane da obrane Claustru Alpium Iuliarum na sektoru Studena. Vojnici su hrabro postavili svoj tabor, čuvali stražu i dočekivali posjetitelje kako bi ih na kratko vratili u kasnoantičko doba. A kako hrabre sreća prati, zasjalo je i sunce.

Photo by Petar Kurschner


Uz rimske vojnike KD Vespasjan koji su nam došli iz Slovenije te Legio I Italica iz Italije, s raznovrsnom opremom i igrama, na lokalitetu Vranjeno, kod lovačke kućice u Studeni, tu je bio i organizator Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka s promotivnim materijalima o Claustri te replikama odjeće i predmeta iz svakodnevnog života. Tako su i mali i veliki na trenutak mogli iskusiti kako je to izgledalo biti rimski vojnik te nositi svu tu tešku opremu na sebi. Sam lokalitet približilo je stručno vodstvo arheologa, a Claustru u cjelini dramska predstava Dramaca iz Guvera te dokumentarni film Claustra Udruge Žmergo i Ukus. Uz sve navedeno, posjetitelji su mogli i degustirati rimsku hranu i piće.
Organizator događanja: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Produkcija: Thorax Promotion d.o.o.
Fotografije možete pogledati na LINK
Rimska noć u Studeni dio je projekta Claustra+ Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum, koji se provodi uz financijsku podršku Europske unije – Europski fond za regionalni razvoj (EFRR) (85%) u okviru Program suradnje INTEREG-V-A Slovenija-Hrvatska 2014. – 2020., Općine Kostrena te partnera samih.

Photo by Petar Kurschner


 
Više o projektu CLAUSTRA+
Claustra Alpium Iuliarum (www.claustra.org);  kasnorimski unutarnji obrambeni sustav koji je štitio od prodora u središte rimskog imperija. Arheološki ostaci sustava pružaju se u intervalima od Rijeke u Hrvatskoj do Posočja u Sloveniji, a položaj pregradnih zidova ukazuje na svrhovito korištenje prirodnih obilježja nemirnog krajolika. Claustra predstavlja izniman primjer integracije arhitekture u prirodni okoliš pa je doživljaj sustava tijesno povezan s doživljajem prirode. Arheološki ostaci se uglavnom nalaze u područjima prekrivenim šumom, nerijetko i na područjima zaštićenim temeljem propisa s područja zaštite prirode ili šumarstva. Dionici te baštine su iznimno usitnjeni, a ostaci nisu zadovoljavajuće konzervirani, prezentirani i dostupni, pa je nužno povećati njihovu vidljivost i prepoznatljivost kao zajedničke destinacije kulturnog i zelenog turizma. Projekt predviđa skup aktivnosti za razvoj turističkog proizvoda CLAUSTRA. Pomoći će uspješnijem turističkom razvoju programskog područja i stvoriti jednu od najprivlačnijih destinacija u ovom dijelu Europe, koja će se moći mjeriti sa srodnim destinacijama u inozemstvu, poput Zemlje Hadrijanovog zida ili njemačkog limesa.

Ostale objave

Danuncijada na otoku Krku

Danuncijada na otoku Krku

organizatori: Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka autori: Tvrtko Božić, Tea Perinčić otvorenje izložbe: petak 11. studenog 2022. u 19 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja...

Pročitajte više
Skip to content