Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Ni kiša ni loše vrijeme nisu zaustavili ove subote 1.9.2018. Rimljane da obrane Claustru Alpium Iuliarum na sektoru Studena. Vojnici su hrabro postavili svoj tabor, čuvali stražu i dočekivali posjetitelje kako bi ih na kratko vratili u kasnoantičko doba. A kako hrabre sreća prati, zasjalo je i sunce.

Photo by Petar Kurschner

Uz rimske vojnike KD Vespasjan koji su nam došli iz Slovenije te Legio I Italica iz Italije, s raznovrsnom opremom i igrama, na lokalitetu Vranjeno, kod lovačke kućice u Studeni, tu je bio i organizator Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka s promotivnim materijalima o Claustri te replikama odjeće i predmeta iz svakodnevnog života. Tako su i mali i veliki na trenutak mogli iskusiti kako je to izgledalo biti rimski vojnik te nositi svu tu tešku opremu na sebi. Sam lokalitet približilo je stručno vodstvo arheologa, a Claustru u cjelini dramska predstava Dramaca iz Guvera te dokumentarni film Claustra Udruge Žmergo i Ukus. Uz sve navedeno, posjetitelji su mogli i degustirati rimsku hranu i piće.

Organizator događanja: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Produkcija: Thorax Promotion d.o.o.

Fotografije možete pogledati na LINK

Rimska noć u Studeni dio je projekta Claustra+ Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum, koji se provodi uz financijsku podršku Europske unije – Europski fond za regionalni razvoj (EFRR) (85%) u okviru Program suradnje INTEREG-V-A Slovenija-Hrvatska 2014. – 2020., Općine Kostrena te partnera samih.

Photo by Petar Kurschner

 

Više o projektu CLAUSTRA+

Claustra Alpium Iuliarum (www.claustra.org);  kasnorimski unutarnji obrambeni sustav koji je štitio od prodora u središte rimskog imperija. Arheološki ostaci sustava pružaju se u intervalima od Rijeke u Hrvatskoj do Posočja u Sloveniji, a položaj pregradnih zidova ukazuje na svrhovito korištenje prirodnih obilježja nemirnog krajolika. Claustra predstavlja izniman primjer integracije arhitekture u prirodni okoliš pa je doživljaj sustava tijesno povezan s doživljajem prirode. Arheološki ostaci se uglavnom nalaze u područjima prekrivenim šumom, nerijetko i na područjima zaštićenim temeljem propisa s područja zaštite prirode ili šumarstva. Dionici te baštine su iznimno usitnjeni, a ostaci nisu zadovoljavajuće konzervirani, prezentirani i dostupni, pa je nužno povećati njihovu vidljivost i prepoznatljivost kao zajedničke destinacije kulturnog i zelenog turizma. Projekt predviđa skup aktivnosti za razvoj turističkog proizvoda CLAUSTRA. Pomoći će uspješnijem turističkom razvoju programskog područja i stvoriti jednu od najprivlačnijih destinacija u ovom dijelu Europe, koja će se moći mjeriti sa srodnim destinacijama u inozemstvu, poput Zemlje Hadrijanovog zida ili njemačkog limesa.

Skip to content