Rimska noć na Claustri

Želite vidjeti kako su izgledali vojnici u kasnoj antici? Što su oni ovdje branili? Ili koje se životinje skrivaju u našoj šumi?
U sklopu projekta Claustra+ 31. kolovoza 2019. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Prirodoslovni muzej Rijeka organiziraju Rimsku noć na Claustri gdje se možete družiti s rimskim vojnicima i arheolozima i upoznati živi svijet koji okružuje kasnoantički obrambeni sustav Claustra Alpium Iuliarum čije se zidine protežu od Rijeke do Posočja u Sloveniji.

Događanja će oživjeti rimsku povijest obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum na lokaciji rimskog obrambenog zida, na lokalitetu Za Presikom u Studeni te upoznati posjetitelje s danas živućim svijetom koji taj sustav okružuje na malo udaljenijoj lokaciji na Gumancu.
Na lokalitetu Za Presikom u Studeni posjetitelje očekuje bogat program koji uključuje druženje s kasnoantičkim vojnicima iz Slovenije (KD Vespesjan) i Italije (Legio I Italica) u vojničkom kampu uz obrambeni zid sustava Claustra Alpium Iuliarum.

Mladi će moći zaigrati rimske igre za djecu kao što su Terni lapilli, Omilla, Orca, Trigon te povlačenje užeta koje će organizirati Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i kulturno društvo Vespesjan. Bit će predstavljen i dokumentarni film o Claustri udruge Žmergo, a posjetitelji će upoznati i antičke zanate i običaje te, budu li željeli, sami izraditi svoju fibulu. Kako bi više saznali o Claustri organizirat će se arheološko vodstvo arheologa Ranka Starca koji će posjetitelje provesti po lokalitetu te prirodoslovno vodstvo muzejske pedagoginje Marte Blažević. Arheologinje Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Ana Golja i Jasna Ujčić Grudenić predstavit će i pomoći zainteresiranim posjetiteljima u odijevanju u odjeće kasnoantičkog vojnika.
Na lokalitetu Gumance posjetitelje očekuje čudesan svijet noćnih životinja koje okružuju otvorenu kršku zaravan Gumance na 850 m/nv, gdje će članovi udruge Jezero educirati prisutne o noćnim pticama uz demonstraciju pera i gvalica te osluškivanje glasanja sova, dok će vanjski suradnik Vedran Slijepčević, dr. vet. med., održati edukativni program uz demonstraciju različitih suvremenih metoda neinvazivnog istraživanja te korištenja opreme za hvatanje, manipulaciju i praćenje velikih zvijeri. Uz ugodnu šetnju i priču, u intimnoj atmosferi, posjetitelji će moći uživati u delicijama pripremljenima prema rimskim receptima.
 
Sudjelovanje na rimskoj noći je za posjetitelje besplatno, besplatni su i autobusi, ali su prijave za autobuse obavezne zbog popunjavanja mjesta.
VLASTITI PRIJEVOZ: Do lokaliteta u Studeni (Za presikom) moguće je doći vlastitim prijevozom (pratite smjerokaze): LINK, parkiralište će biti označeno, zadnjih 2km puta je makadamska cesta.

PRIJAVE ZA AUTOBUS DO Studene – lokalitet Za presikom iz Rijeke i Opatije (14:00 Opatija, 14:30 Rijeka): LINK. Napomena: autobus dolazi do Studene odakle je do lokacije potrebno pješačiti cca 2 km po makadamskoj cesti.
PRIJAVE ZA AUTOBUS – program na lokalitetu Gumance: marta@prirodoslovni.com. Napomena: Na Gumance moguće isključivo uz prijavu zbog ograničenih mjesta. Hvala na razumijevanju.
 
KONTAKT OSOBE:
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka:

Ana Golja, uni. dipl. arheolog – kustos

T:051/553-667 // M: 091 88 55 259

E: ana@ppmhp.hr

 
Prirodoslovni muzej Rijeka 

Marta Blažević, mag.biol., muzejska pedagoginja

T: 051/553-669

E: marta@prirodoslovni.com

Ostale objave

Brdo kulture

Brdo kulture

Japanska avantura, radionica za djecu 27. lipnja od 10 do 12 sati radionica je namijenjena djeci od 6 do 12 godina najava na mail: cudotvornica@ppmhp.hr i Rajka Jurdana Šepić: Sakuramichi – Japan u 100 slika 27. lipnja u 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja U sklopu...

Pročitajte više
Reci lutka

Reci lutka

kreativno-likovna radionica za djecu i obitelj 25. lipnja 2024. u 18 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka U ovogodišnji program Brda kulture Gradsko kazalište lutaka Rijeka uključilo se reciklažnom...

Pročitajte više
Reci lutka

Korezin od besed

glazbeno-poetski čakavski recital 19. lipnja 2024. u 20 sati u Mramornoj dvorani Muzeja organizator: Ustanova Ivan Matetić Ronjgov Za sve ljubitelje čakavskog govornog i glazbenog izričaja, za one koji znaju, a osobito one koji ne znaju što je korezin, Ustanova Ivan...

Pročitajte više
Skip to content