Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

 

Knjiga fotografija i priča o brodovima “Amorella ~ ploveći grad” vizualne umjetnice Duške Boban i novinara Nikole Bajte bit će predstavljena u ponedjeljak, 25. studenog 2019., u 12 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, Trg Riccarda Zanelle 1. Dok hrvatska brodogradnja proživljava svoju najveću krizu, ova knjiga na primjeru stoljetnog splitskog škvera istražuje i afirmira njeno bogato nasljeđe, osvještavajući nas o njenim dostignućima, značaju i razlozima za očuvanje.
Knjiga donosi fotografski esej Duške Boban nastao tijekom baltičke plovidbe feribotom Amorella 30 godina od njegove izgradnje u Brodosplitu te fotografije maketa 33 broda, snimljene u neformalnom brodogradilišnom muzeju. Kao simbol brodograđevnog Splita, Amorella je dobila centralno mjesto u knjizi, gdje je obrađena povijest njene gradnje i plovidbe. Istražujući sudbine ostalih brodova porinutih s navoza splitskog škvera, od prvog čeličnog broda, parnog remorkera Konjic iz 1937. godine, preko raznih trgovačkih, ratnih i specijalnih brodova, do luksuzne jahte Caspian Star iz 2012., Nikola Bajto je o njima ispisao priče iz kojih se iščitava uspon Brodosplita od malog lokalnog do velikog europskog brodogradilišta čije su ambiciozne novogradnje ponijele čitav niz svjetskih priznanja.
“Te brodske sudbine nadilaze Mediteran i obgrljuju sva svjetska mora. Ukazuju koliko smo bezuvjetno uvjetovani, povezani; koliko smo dio iste sreće ili nesreće”, navodi u knjizi Duška Boban, zagovarajući jačanje svijesti o značaju brodogradnje u kulturi, konkretno u budućem Muzeju mora koji zamišlja u zdanju Dalmacijavina u splitskoj Gradskoj luci.
Služeći se arhivskim i muzeološkim postupcima, autori otvaraju pitanje memoriranja brodograđevnog naslijeđa u identitetu jadranskih gradova poput Splita, Rijeke i Pule, čiji je razvoj uvelike definirala prisutnost škverova, ne samo na privrednoj, već i na socijalnoj, društvenoj i kulturnoj razini.
Knjigu “Amorella ~ ploveći grad” predstavit će autori Boban i Bajto te Danka Radić, ravnateljica Hrvatskog pomorskog muzeja Split, koji je suizdavač knjige. Predstavljanje će započeti prikazivanjem 20-minutnog dokumentarca Lordana Zafranovića “Amorella – Put u budućnost” iz 1989., koji uz naraciju Rade Šerbedžije donosi snimke gradnje, porinuća i primopredaje tog čuvenog feribota.
Nastala kao dio šireg projekta, knjiga prati istoimenu izložbu fotografija Duške Boban, postavljenu u travnju u Splitu, a otvorenu ovog listopada u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, gdje je se može posjetiti do 15. siječnja 2020.

Skip to content