Brdo kulture – konferencija za medije

Konferencija za novinare, 8. lipnja 2021. u 11.30 sati
Danas je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održana još jedna konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekt Brdo kulture. Ovu zanimljivu inicijativu koja je povezala ustanove u kulturi s privatnim sektorom kojem je kultura područje djelovanja predstavila je Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka koji je inicirao projekt i sa suorganizatorima – Državnim arhivom u Rijeci, Prirodoslovnim muzejom Rijeka, Hrvatskim kulturnim domom na Sušaku te Galerijom Poneštica – osmislila zanimljiv i raznolik program namijenjen svim naraštajima i posjetiteljima različitih kulturnih događanja. Nikolina Radić Štivić pojasnila je i naziv projekta – Brdo kulture – istaknuvši kako je ideja bila povezati ustanove koje se nalaze u našem neposrednom okruženju, unutar mikro prostora zelenog poteza urbanog tkiva grada i koje baštine iste vrijednosti i nastojanja. Riječ je o dionicima i kreatorima kulturnih događanja u zajednici u kojoj djeluju s ciljem stvaranja sadržaja za naše građane u urbanom prostoru središta Rijeke. Formirajući program unutar zelene oaze grada i povezujući se i udružujući se s drugima, Muzej želi i na ovaj način aktivirati prostor oko sebe i privući još više posjetitelja kreirajući programe koje posjetitelji žele. Tako će od 9. do 14. lipnja biti organizirana besplatna stručna vodstva, radionice za djecu, plesne radionice, predavanja i ostale programe u prostoru Muzeja i perivoja koji ga okružuje. Nikolina Radić Štivić je istaknula kako zajedničkom realizacijom programa i udruživanjem pridonosimo aktivnijoj percepciji kulture i njene važnosti u određenju pojedinih urbanih područja grada. Izrazila je i žaljenje što je ovu, prvu godinu održavanja ovog projekta obilježila pandemija koja je utjecala i na broj sudionika i na broj programa, no i nadu kako će projekt zaživjeti i već iduće godine okupiti veći broj sudionika.
Ravnateljica Muzeja je i najavila događanja u organizaciji Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.
Prvo događanje Brda kulture je otvorenje izložbe Riječka zavičajnost ili kako postati građanin Rijeke koju je Muzej ostvario suradnjom s Državnim arhivom u Rijeci, a koja se postavlja uz obilježavanje Međunarodnog dana arhiva 9. lipnja. Autori su Tea Perinčić, viša kustosica Muzeja i Markus Leideck, ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci.
U programu projekta Brdo kulture, slijedi predstavljanje kataloga Keramika naša svagdašnja autorice Margite Cvijetinović. Katalog je uslijedio nakon iznimno posjećene izložbe Keramika naša svagdašnja, a predstavit će ga autorica 11. lipnja 2021. u 11.30 sati u perivoju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.
Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka istaknula je projekt Brdo kulture i kao projekt namijenjen svim naraštajima te najavila radionicu koju je Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka organizirao suradnjom s Prirodoslovnim muzejom Rijeka. Pod nazivom »Riba ribi grize rep« krije se radionica koja će se održati 13. lipnja 2021. od 10 do 12 sati u Parku Nikole Hosta ispred Prirodoslovnog muzeja Rijeka. Radionica je namijenjena djeci predškolske dobi i učenicima razredne nastave i na njoj djeca uče o običajima primorskog kraja.
Za sve naše sugrađane koji se s poviješću grada Rijeke žele upoznati i uz kamene spomenike sačuvane na ovom prostoru Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka organizirao je i stručno vodstvo po lapidariju i perivoju Muzeja. Na dugu povijest grada sve će zainteresirane povesti Ranko Starac, kustos Muzeja.
Program je namijenjen građanima Rijeke, svima koji vole grad u kojem žive i žele ga upoznati i kroz priče ustanova koje se bave čuvanjem i valorizacijom baštine, istaknula je Nikolina Radić Štivić i pozvala Riječane da svojim sudjelovanjem u ovom projektu pridonesu njegovoj vidljivosti u uspješnosti.
Prvo događanje projekta Brdo kulture, izložbu »Riječka zavičajnost ili kako postati građanin Rijeke« koja se sutra otvara u perivoju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, najavio je Markus Leideck, ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci. Istaknuo je uvjerenje da baštinske ustanove moraju međusobno surađivati zbog niza prednosti koje im ta suradnja daje što je u interesu i institucija i korisnika. Izrazio je i zadovoljstvo što se ovaj projekt, kao i izložba događaju na Međunarodni dan arhiva koji se u Hrvatskoj obilježava od 2009. godine, a to je i uvod u događanja vezana uz obilježavanje Dana svetog Vida. Svim svojim projektima i otvaranjem Arhiva javnosti usmjerava se pažnja na značenje arhivskog gradiva kao kulturne baštine Republike Hrvatske, a time se i popularizira arhivska djelatnost.
Projekt Site specific kojim se u Brdo kulture uključio Hrvatski kulturni dom na Sušaku predstavio je Edvin Liverić, ravnatelj, ističući kako je riječ o projektu namijenjenom mladim plesačima u dobi od 14 do 22 godine jer je u toj skupini mladih prepoznat velik plesni potencijal, a ovakvi programi mogu im pomoći u njihovu daljnjem profesionalnom životu. Uz zahvalu Primorsko-goranskoj županiji koja je podržala ovaj projekt, ali i Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja koji ga je inicirao, Liverić je izrazio nadu da će Brdo kulture postati tradicionalna manifestacija.
Projekte Prirodoslovnog muzeja Rijeka predstavio je Marin Kirinčić, muzejski savjetnik Muzeja i najavio zvučno-scensko događanje »Divlja noć« namijenjeno svim naraštajima. Iako ime sugerira da bi se moglo događati nešto »divlje« riječ je o stručnom vođenju kroz Park Nikola Hosta i upoznavanje s njegovim »stanovnicima«, noćnim životinjama, s njihovim glasanjem, načinom na koji se glasaju… Kirinčić je najavio i radionicu »Riba ribi grize rep« organiziranu s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka.
Radionica je namijenjan djeci, a održavat će se u muzejskom botaničkom vrtu i stalnom postavu Muzeja u kojem će se djeca upoznati sa živim svijetom u moru.
U ime Galerije Poneštrica, zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu Brdo kulture iskazala je i Željka Barbarić, voditeljica Galerije i naglasila kako svaki posjetitelj događanja u sklopu projekta Brdo kulture, s besplatnom ulaznicom na događanja, u Galeriji Poneštrica ima popust na proizvode s oznakom Izvorno riječko.
Sonja Šišić, pročelnica Odjela za sport, kulturu i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije čestitala je inicijatoru projekta Brdo kulture, Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka u ime osnivača, Primorsko-goranske županije i u ime župana Zlatka Komadine. Istaknula je koliko je važno što su se u ovaj projekt uključile gradske, županijske i državne ustanove, ali i privatni sektor. Vrijednost ovog projekta je i raznovrsan program koji nudi u središtu grada Rijeke – od kulturno-povijesne i prirodne baštine do plesnih događanja. Uz nadu da će program Brdo kulture postati tradicionalna manifestacija koju će Županija uvijek podržavati, Sonja Šišić zaželjela je sreću svim sudionicima i pozvala Riječane da u njoj sudjeluju.

Ostale objave

Danuncijada na otoku Krku

Danuncijada na otoku Krku

organizatori: Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka autori: Tvrtko Božić, Tea Perinčić otvorenje izložbe: petak 11. studenog 2022. u 19 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja...

Pročitajte više
Skip to content