Monografija PPMHP

Monografija PPMHP

54.00  (406.86 kn)

Monografija „Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka“ prvi je i dosad jedini cjeloviti prikaz razvoja muzejske djelatnosti u gradu Rijeci. Na gotovo četiristo stranica  hrvatskog i engleskog teksta koncipirana u dva dijela sažeto je 110 godina kontinuirane muzejske djelatnosti u gradu.

Prvi dio monografije započinje Proslovom koji daje odgovor na moguće pitanje Zašto obilježavamo 110.,  a nismo obilježili 100. obljetnicu?  kao što je uobičajeno i Pohvalom muzeju, tekstom u kojem svoje razmišljanje o muzeju danas potpisuje Slobodan Prosperov Novak.

Poglavlje Priča o čaši temeljeno je na povijesnoj bilješki o dvojici careva, jednom hrabrom generalu i jednoj čaši koja čuvana u obitelji generalovih nasljednika 1893. potiče osnivanje Musea Civica, prvog riječkog muzeja. Taj je put detaljno opisan u Kronologiji koja, po godinama, prati sva događanja u gradu vezana uz želju da se novoj generaciji sačuvaju ona dobra koja se mogu zaboraviti, a potiču od naših uvaženih djedova. Kronologija obuhvaća razdoblje od 1775. do 2003. godine.

U drugom dijelu monografije kroz prikaz građe koja se čuva u četrdesetak zbirki Arheološkog, Etnografskog, Kulturno-povijesnog odjela, Odjela za povijest pomorstva te u Muzejskoj zbirci Kastavštine i Etnografskoj zbirci otoka Krka u Dobrinju predstavljeno je bogatstvo baštine koja svjedoči o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Primorsko-goranske županije i grada Rijeke.

Monografija „Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka“ 2005. je godine nagrađena Godišnjom nagradom Hrvatskog muzejskog društva, najvišom nagradom struke.

SKU: 18 Kategorija:

Dodatne informacije

Težina 2038 g
Dimenzije 28.2 × 23.2 cm
Urednica:

Denis Nepokoj

Autori:

Marica Balabanić Fačini, Margita Cvijetinović Starac, Željka Cetinić, Smiljka Fajdetić, Mirjana Kos Nalis, Nikša Mendeš, Denis Nepokoj, Goroslav Oštrić, Slobodan Prosperov Novak, Melanija Štokov

Izdavač:

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Broj stranica:

395

Uvez:

meki

Godina izdanja:

2004.

Biblioteka:

Monografje i katalozi

ISBN:

953-96915-9-1