Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

PREZENTACIJA LUTKE KAROLINE i PROJEKTA KAROLINA ZNA

prezentacija će se održati 3. srpnja 2013. u 20 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka

organizator i izdavač: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

autorica umjetničkog projekta: Izabela Peculić, samostalna umjetnica

U sklopu edukativnog programa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Muzej u igri – igra u muzeju kojim se muzej pretvara u zanimljivo susretište djece koja u njemu uče igrajući se i igraju se učeći, osmišljen je projekt Karolina zna za koji je umjetnica Izabela Peculić, inspirirana likom poznate Riječanke Karoline Belinić, kreirala lutku Karolinu .

Karolina Belinić – poznata i kao Karolina Riječka 3. je srpnja 1813. svojom hrabrošću, odlučnošću, ljubavlju za grad, ali i svojim šarmom, spasila Rijeku od napada engleske flote predvođene admiralom Hostom. Obilježavajući 200 godina od događaja koji i danas privlači pažnju pjesnika, dramaturga, kazalištaraca, ali i građana koji iščitavajući povijest Grada uče  o njemu, Izabela Peculić osmislila je edukativnu igru koja će suvremenim pristupom povijesnim sadržajima potaknuti kreativnost i proširiti znanja o mladoj ženi koja je, ugrozivši vlastiti život, spasila svoj grad. Sa željom da se zadrži u kolektivnom sjećanju na muzejskim je  radionicama nastala lutka Karolina koju će, interaktivnim pristupom usvajanju znanja kroz igru, sudionici radionica, ali i korisnici interneta, moći oblačiti u odjeću određenog vremena, smještajući je tako u različite interijere i povijesne kontekste. Na taj će se način usvajati znanja o umjetničkim razdobljima i stilovima, o povijesnim događajima koji su određivali povijesni razvoj Grada, o inovacijama i izumima koji su doveli do podizanja životnog standarda…  što je nastavak usvajanja znanja kroz igru započet edukativnom igrom Art MemoRi.

Pozivamo vas na konferenciju za novinare koja će se održati u utorak 2. srpnja 2013. u 11 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.

Skip to content