Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Vrijeme događanja: srijeda 18. svibnja 2022. u 18:00
Mjesto događanja: perivoj Guvernerove palače, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Tema: Predstavljanje života pomoraca koji su plovili na brodovima Jugolinije kroz zanimljive priče gostiju – novinarke i kapetana
Moderator: Gloria Fabijanić – Jelović, vanjska stručna suradnica Muzeja
Govornici: Gloria Fabijanić –Jelović
Branka Malnar, umirovljena novinarka HRT Radio Rijeka
Juraj Karninčić, zapovjednik broda
Ususret velikoj i, za Rijeku i Primorsko goransku županiju, značajnoj izložbi, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u svom perivoju organizira događanje koje će gledatelje i posjetitelje uvesti u izložbu “Priče plavog horizonta – Jugolinija 75 godina”, koja se otvara 24. svibnja 2022. u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.
More i brodovi oduvijek su bili polazište i mjesto povratka mnogih ljudi vezanih za kamen ovoga našeg kraja. „Kruh sa sedam kora“ prehranjivao je mnoge primorske obitelji, a njihov život sastavljen je od mnogobrojnih zanimljivih priča i događaja.
Neke od tih priča i zanimljivosti iz njihova života i rada predstavit će nam Branka Malnar i Juraj Karinčić.
• Branka Malnar, umirovljena novinarka s HRT, Radio Rijeke, godinama je bila poslom, ali i nevjerojatnom željom za upoznavanjem pomoraca i njihovih života na moru i uz more, prisutna u svakom segmentu rada mnogih kapetana, časnika i pomoraca. Kao urednica svima dobro poznate emisije Pomorska večer, čvrsto vezana za svaku priču mora i brodova Branka je i nagrađivana za svoj posao koji je radila s ljubavlju i pažnjom velikog profesionalca.
• Juraj Karninčić, rodom je iz Bola na Braču, a 1964. godine, po završetku Srednje pomorske škole u Splitu, zapošljava se kao kadet na Jugolinijinom m/b Trepča. Karijeru je stvarao u Jugoliniji, pa je 1977.unaprijeđen u zapovjednika m/b Nikola Tesla. Zapovijedao je na devet brodova Jugolinije: dva puta Nikola Tesla, Srbija, Bakar, Kumrovec, August Cesarec, Snježnik, Bribir i Triglav. Jugoliniju napušta 1989. no poslovi ga i dalje vezuju uz more. Radio je i na kopnu i još plovio na stranim kompanijama. Od 1998. do 2002. kad je umirovljen, bio je zapovjednik školskog broda Vila Velebita dva. Danas Vodi Udrugu pomorskih kapetana sjevernog Jadrana – Kraljica mora, a kao predsjednik Udruge sudjeluje i na skupštinama zapovjednika Europe.
Događanje će trajati oko sat vremena, a razgovoru se pitanjima i svojim sjećanjima može priključiti i publika.

Skip to content