Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

27. studeni 2012. u 11 sati:

 

Predstavljanje slikovnice Titanic i Carpathia – djeca pričaju nastale suradnjom Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Dječjeg vrtića Rijeka: PPO Pčelice i PPO Mirta. Tom će prigodom u prostoru Muzeja za male autore GKL Rijeka izvest predstavu Vedrane Balen-Spinčić Izgubljena priča: Ivica i Marica, redatelja Serđa Dlačića. Ulaz je slobodan.

Obilježavajući izložbom Titanic – Carpathia autora Nikše Mendeša i Slobodana Novkovića 100. obljetnicu jedne od najvećih pomorskih nesreća u povijesti – potonuće parobroda Titanic, nismo mislili da bi ta velika tragedija mogla zainteresirati djecu predškolske dobi, no pokazalo se da ni jedan brod, točnije parobrod – već čitavo jedno stoljeće ne pobuđuje takav interes kao parobrod Titanic.   Velika tragedija, a posebno povezanost s parobrodom Carpathia koji je prvi stigao na mjesto na kojem je taj, kako se vjerovalo, nepotopivi  putnički gigant počeo tonuti, u dječjim vrtićima Mirta i Pčelice potaknula projekt Titanic – Carpathia, a  višegodišnja suradnja Muzeja i predškolskih ustanova grada Rijeke dovela je do još jedne izložbe likovnih radova s temom potonuća Titanica. Tako su Lovro, Adrijan i Bartol iz dječjeg vrtića „Pčelice“ zapisali, ispričali i ilustrirali tužnu sudbinu Titanica.  Impresionirani, poželjeli smo upoznati svu djecu s njihovim uratkom. Kako?! Veoma lako, jer će Muzej svakom dječjem vrtiću pokloniti jednu slikovnicu, te, čitajući njihovu, na suprotnoj stranici djeca će moći osmisliti svoju priču o Titanicu.

Slikovnica je realizirana sredstvima Ministarstva kulture i Primorsko – goranske županije. Autorica teksta je viša muzejska pedagoginja Denis Nepokoj, a dizajn potpisuje Vesna Rožman. O Titanicu  i Carpathiji su čitali, istraživali, razgovarali, učili i slikali: iz DJEČJEG VRTIĆA PČELICE  s odgojiteljicom Biljanom Francisković: Adrian Ivošević, Bartol Oršić, Lovro Linić, Petra Nikolić, Sara Kamenar, a iz DJEČJEG VRTIĆA MIRTA s odgojiteljicama Aleksandrom Volf, Gordanom Piskavica, Lorenom Brajković, Sanjom Požega, Snježanom Logar i Verom Žigić: Andrej Rubat, Borna Brnetić, Filip Udovičić, Jakov Pavlović, Lovro Dragičević, Marko D’ Alessio, Nai Lović, Nika Ćosić, Patrick Eremija, Stela Mitrović i Tin Milun.

Skip to content