Povijest inovacija i tehničke kulture

U organizaciji Zajednice tehničke kulture Rijeka i u suradnji s našim muzejom i Tehničkim muzejom Slovenije obilježit će se 70. godina postojanja zajednice te inovacije kao što su torpedo i Tesline inovacije. Izložba će biti upotpunjena predmetima iz Tehničke zbirke muzeja te predstavljena u Velikom atriju Guvernerove palače.
Svečanost započinje u četvrtak, 10. ožujka 2016. u 13:00 sati.
 
Pokrovitelj:
Grad Rijeka
Organizator:
Zajednica tehničke kulture Rijeka sa članicama
Suorganizator manifestacije:
Hrvatska Zajednica tehničke kulture
Suorganizatori izložbe:
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Tehniški muzej Slovenije, Slovenski dom KPD Bazovica
Sponzori: Botel Marina, Grawe Hrvatska d.d.
Potpora organizaciji:
Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci, Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci
Medijski pokrovitelji:
Hrvatska radio televizija, Hrvatski radio-Radio Rijeka, Kanal Ri, Novi list
Termin održavanja izložbe:
10. ožujak – 10. travanj 2016.g.
O DVODNEVNOM PROGRAMU  10.-11. ožujka 2016.
ČETVRTAK, 10.3.2016.

Program će se održati  u četvrtak, 10.3.2016.g.u 13 sati u atriju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja otvaranjem međunarodne izložbe “Povijest tehničke kulture” sa prigodnim izložbama o Nikoli Tesli povodom 160. obljetnice rođenja, te Ivanu Luppisu povodom 150. obljetnice od proizvodnje  prvog torpeda u Rijeci. U dogovoru sa Pomorskim muzejom Hrvartskog primorja, Organizator je uputio poziv osnovnim i srednjim školama da organiziranim dolaskom učenika u pratnji nastavnika besplatno obiđu postav izložbe.
Pojedine škole već su iskazale interes za ovu mogućnost.

Na samom dolasku u Muzej, uzvanike će dočekati mažoretkinje i učenice Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci koje će uzvanicima dijeliti prigodne bedževe sa znakom obljentice, a koji su za ovu prigodu izrađeni u njihovoj školi i prostoru Tehničkog centra mladih pri Zajednici tehničke kulture Rijeka.

Na otvaranju se očekuju mnogobrojni uzvanici Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, predstavnici Ministarstva znanosti, uzvanici iz Slovenije, sponzori, predstavnici nacionalne, te županijskih i gradskih zajednica tehničke kulture, članovi udruga tehničke kulture, učenici škola sudionika manifestacije, te predstavnici medija.

Nakon otvaranja izložbe, slijedi drugi  dio svečanog programa koji započinje u 13,30 sati u Mramornoj dvorani nastupom  studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Rijeci koji će tijekom programa izvesti nekoliko glazbenih točaka.
Slijedi podjela Nagrada i priznanja ZTK Rijeka za 2015.g. te će se ovom prilikom uručiti ukupno 11 priznanja članovima udruga tehničke kulture, udrugama, te Nagrada za životno djelo u vidu makete “Spasilac obale”.
Program se nastavlja dodjelom priznanja i zahvalnica povodom 70. obljetnice tehničke kulture, fizičkim i pravnim osobama koje su u proteklom periodu dale značajan doprinos tehničkoj kulturi grada Rijeke.
Priznanja članovima udruga dodjeliti će se u 12 područja tehničke kulture, te će se u svakom području po jednom pojedincu dodjeliti skulptura “Lansirna rampa” koju su izradili polaznici u Tehničkom centru mladih – ili ukupno 12 skulptura. Dodjeljuje se otprilike i 200-tinak priznanja članovima udruga koji su se istakli proteklih godina u radu.
Zahvalnice uz skulpturu u obliku stilizirane kutije i kemijske olovke “Torpedo”  autora Željka Žica dodjeljuju se osobama koje su dali izuzetnu potporu u relaizaciji programa tehničke kulture u Rijeci. Riječ je o stiliziranom prvom torpedu kome je dodana i funkcija kemijske olovke. Navedeni rad je registriran u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo i njegovo je autorsko djelo, dok su prigodnu kutiju izradili polaznici u Tehničkom centru mladih.
Skulptura “Žiroskop” sa zahvalnicama dobiti će devet pravnih subjekata za suradnju i poseban doprinos programima i projektima tehničke kulture, a još njih troje dobiti će zahvalnice.
Šest Zahvalnica uz skulpturu “Zvono” dodijeliti će se Zajednicama iz drugih krajeva Hrvatske za suradnju u realizaciji programa, a još njih tri dobiti će zahvalnice.
Nadalje, Zahvalnice sa skulpturom “Zvono” će se dodijeliti svim bivšim pročelnicima Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke.
Zahvalnice će se dodijelti i djelatnicima OGU za  sport i tehničku kulturu i djelatnicima stručne službe Zajednice tehničke kulture Rijeka, te srednjim školama grada Rijeke za dugogodišnju suradnju i doprinos programima i projektima  tehničke kulture s kojima ZTK Rijeka dugi niz godina uspješno surađuje, te osnovnim školama grada Rijeke u kojima se dosad uspješno provodi program “Dani tehničke kulture u osnovnim školama grada Rijeke”.
Nakon svečanog programa i podjele zahvalnica, Organizator je uz potporu Grada Rijeke  za sve zainteresirane osigurao organizirani prijevoz i razgled depoa torpeda smještenog u skladištu na Žabici.
Za goste iz nacionalne, te županijskih i gradskih zajednica, organizirana je posjeta Tehničkom centru mladih na Korzu gdje će se prezentirati edukacija mladih uključujući praktičan rada na CNC stroju. Iza toga slijedi radni sastanak  na Botelu “Marina”  za sve sudionike sa AKREDITACIJAMA čime se i završava program prvog dana.

PETAK, 11.3.2016. godine

Zadnji dan programa, Organizator je za goste  na Botelu Marina predvidio  predstavljanje nastavka programa obilježavanja 70 godina, te za sve sudionike sa AKREDITACIJAMA  i za sve one koji se prijave do srijede stručnoj službi ZTK Rijeka, obilazak Rijeke turističkim autobusom, nakon čega slijedi ispračaj gostiju njihov odlazak prema svojim destinacijama.

Organizator zadržava pravo izmjene programa.

Ostale objave

Predstavljanje knjige Nadje Terčon “Sava i Jolanda”

Predstavljanje knjige Nadje Terčon “Sava i Jolanda”

PREDSTAVLJANJE KNJIGE knjiga: „Sava i Jolanda“ autorica: Nadja Terčon nakladnik: Pomorski muzeju „Sergej Mašera“ Piran predstavljanje knjige: 16. rujna 2022. u 18 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka U Pomorskom muzeju...

Pročitajte više
Skip to content