Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Jedna od temeljnih djelatnosti Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka već je godinama izdavačka djelatnost temeljena na vjerovanju da je pisana riječ i danas naša najsnažnija, najtrajnija i najvrednija poveznica s prošlošću, ali i zalog za budućnost. Zbog toga u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka potičemo nakladničku djelatnost koju je kao vrijednu prepoznala i struka dodijelivši 2005. godine Godišnju nagradu Hrvatskog muzejskog društva monografiji Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka.
Trend se nastavlja. U protekloj, 2019. godini, muzej je, u suradnji s riječkom
izdavačkom kućom „Val d.o.o.“ objavio knjigu Rijeka ili smrt! autorice Tee Perinčić za koju je jučer, na svečanosti u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Hrvatsko muzejsko društvo Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka dodijelilo Posebno priznanje za ostvaren izdavački projekt Rijeka ili smrt!.
Knjiga je plod višegodišnjeg istraživačkog rada na temi boravka Gabriela D’Annunzija u Rijeci. Cilj ovog izdavačkog projekta bio je da se na sintetički, znanstveno utemeljen i široj javnosti pristupačan način, predstave događanja u Rijeci prije stotinu godina koja su na svojevrstan način bila najava mračnog dijela europske i svjetske povijesti obilježena ekstremnim nacionalizmom, šovinizmom, rasizmom te ratom koji je odnio mnoge živote, ali i postavio temelje za bolju Europu. Urednik knjige je Dragan Ogurlić, a recenzenti dr. sc. Natka Badurina, dr. sc. Željko Bartulović, Ivo Mileusnić i Igor Bezinović.
Dizajn potpisuje Željko Maletić, a prijevod na engleski jezik Edo Bosnar i Tanja Tomaš.
Knjiga je ostvarena u sklopu programa EPK Rijeka 2020 uz financijsku potporu
Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

 

Skip to content