POGREBNI OBREDI I OBIČAJI STAROG RIMA

organizator: Arheološki muzeja Zadar
suorganizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
autorice izložbe: Kornelia A. Giunio, Timka Alihodžić
otvorenje izložbe: 7. lipnja 2023. u 12 sati u izložbenom prostoru Muzeja
izložba ostaje otvorena do 30. listopada 2023. godine
 
Tema izložbe predstavljena je kroz dvije cjeline. U uvodnom dijelu „Memento mori“ (Sjeti se smrti) autorica dr. sc. Kornelia A. Giunio predstavlja pojam smrti kako su ga doživljavale rane civilizacije – Mezopotamija, Egipat, Grčka i Etrurija. Posebno je obrađen pojam smrti te razvoj pogrebnih obreda i običaja u starom Rimu, a detaljno je opisan rimski pogreb i pokapanje u gradu Rimu.
 
U drugom dijelu „Mors et fugacem persequitur virum“ (Smrt dostigne i čovjeka koji bježi) autorica Timka Alihodžić eksponatima i rekonstruiranim grobovima te na plakatima nastoji  prepoznati i predstaviti rimske pogrebne običaje u antičkom Zadru. Naglasak stavlja na rituale vezane za smrt i ispraćaj umrlog koji su dio ljudske tradicije, a ne jedne određene civilizacije te ih povezuje s običajima koji se prakticiraju i danas, dakako u modificiranom obliku.
 
Kao popratni sadržaj uz izložbu će se organizirati tematska predavanja za javnost te radionice za djecu.

Ostale objave

Obavijest o radnom vremenu

Obavijest o radnom vremenu

Zbog pripreme i održavanja Humanitarnog karnevalskog bala naš će muzej, od danas, 9. veljače do nedjelje 11. veljače, biti zatvoren za posjetitelje. Vidimo se u ponedjeljak!

Pročitajte više
Obavijest o radnom vremenu

Događanja u veljači

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. IZLOŽBA O'BLOG NA BLOG organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog...

Pročitajte više
Skip to content