Pazi da te ne O’ Greben

autor: Koraljko Greben / Jelenko Ujdur
organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
suorganizator: Udruga za pomoć ovisnicima „Vida” Rijeka
otvorenje izložbe: 8. rujna 2021. u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, prostor ex kluba Python
izložba ostaje otvorena do 8. listopada 2021., a može se razgledati od ponedjeljka do subote od 10 do 14 te nedjeljom od 10 do 13 sati

Često se govori o umjetnosti kao o vrijednom “alatu” transformacije društva. Poimanju te ideje najviše je pridonio Joseph Beuys, proslavljeni predstavnik konceptualne umjetnosti 20. stoljeća, koji je otišao toliko daleko da je čitavo društvo izjednačio sa skulpturom. Smatrao je da se svakom aspektu života može pristupiti kreativno te, posljedično, da svatko ima potencijal postati umjetnikom. “Čak i guljenje krumpira može biti umjetničko djelo, sve dok se izvodi svjesno”, kazao je Beuys. Gradivni materijal te sveprožimajuće “društvene skulpture” naše su, ljudske, aktivnosti. One oblikuju i strukturiraju svijet koji nas okružuje, kroz imaginaciju i različite načine promišljanja.
Jelenko Ujdur, umjetničkog imena Koraljko Greben, Beuysov koncept socijalne skulpture usvaja intuitivno. S lakoćom u svakodnevnim aktivnostima prepoznaje prostor umjetničkog djelovanja, pa proces zamjećivanja pretvara u fotografiranje, objave na društvenim mrežama pretvara u aforizme i memove, kupanje u moru pretvara u prostorne instalacije ili performanse, zidove ulica u murale, a otpad i naplavine s obala Neretve u skulpture. Sposoban je svaku životnu situaciju obojiti vlastitom egzistencijom, te svekoliku materijalnu pojavnost privesti nekoj novoj svrsi. Posebnu pažnju pritom posvećuje otpadu – predmetima koje je društvo odbacilo, izmjestilo iz vlastite svakodnevice te na njih zaboravilo. Koraljko ih pronalazi neadekvatno zbrinute u prirodi, ponajprije kao morske naplavine te ih, putem umjetnosti, iznova integrira u život. Odbačene osti on koristi za oblikovanje kose na portretnoj bisti, plastičnim čepovima oblikuje tijelo kita, ventilom od pumpe glavu ljame, a ljuskama od kikirikija sugerira krdo stoke. Svojim radom svjedoči da sve naizgled bezvrijedno i odbačeno ima potencijal biti oživljeno, regenerirano te povezano u smislenu cjelinu.
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka organizirao je izložbu “Pazi da te ne O’ Greben” u suradnji s Udrugom za pomoć ovisnicima “Vida” Rijeka kao dio programa Građanskog muzejskog vijeća. Riječ je o sustavnom programu demokratizacije muzeja te uključivanja različitih društvenih skupina u njegov rad. Kroz članstvo u Građanskom muzejskom vijeću, Udruga „Vida” nastoji povećati vidljivosti problematike ovisnosti u zajednici te promicati demokraciju ‘odozdo’ – na način da sami ovisnici/e sudjeluju u aktivnostima kojima je cilj prenošenje njihovih iskustva, problema i težnji zajednici.
Izložba “Pazi da te ne O’ Greben” umjetničkim jezikom i prenesenim značenjima otvara temu socijalne reintegracije ovisnika te propituje njihov status u društvu. Njome prigodno započinje program edukacije muzejskih djelatnika o specifičnostima rada s ovisnicima koji će trajati kroz mjesec rujan u organizaciji Udruge „Vida”. Za vrijeme trajanja programa muzejski djelatnici će posjetiti Resocijalizacijski centar u Rijeci kao i Stambenu zajednicu u Lokvama – upoznati se s korisnicima usluga poludnevnog boravka i organizirnog stanovanja, njihovim aktivnostima i potrebama. Temeljem stečenih uvida i u suradnji s korisnicima Udruge Vida, reinterpretirat će stalni postav muzeja posebnim vodstvima.
Posebne zahvale u organizaciji programa i izložbe idu muzejskim preparatorima Dinu Markoviću i Darku Takaliću koji su za potrebe postava izložbe “reciklirali” prostor bivšeg Paythona u sklopu kompleksa Guvernerove palače.
Više o umjetniku
Koraljko Greben rođen je 18.12.1976. u Metkoviću. Iako je od malih nogu imao potrebu za stvaranjem, ozbiljnije se umjetnošću počinje baviti od 2012. godine.
Svoje umjetničke radove od recikliranih ready made predmeta, redovito smiješta u humorne kontekste, zaodijeva ih tekstualnim opisima različitih iskustava svakodnevice ili snova. Tematski on je uvijek negdje u Dalmaciji, vezan uz doživljaje mora i motive kojima se rado vraća poput brodova hobotnice, riba (ciklus „Ribe šizike”) ili životinja općenito (ciklus „Zanemarene životinje”). No u opusu su zastupljene i portretne biste, zatim skulpture skejtera nadahnute stvaralaštvom Vaska Lipovca, brojni murali i fotografije.
Više o Udruzi “Vida”
Udruga za pomoć ovisnicima „Vida” Rijeka osnovana je 7. studenog 2006. kao neprofitna organizacija nastala s ciljem prevencije i suzbijanja ovisnosti, pružanja podrške ovisnicima i ovisnicama u svrhu rehabilitacije i socijalne reintegracije te pomoći obiteljima ugroženima ovisnošću i pratećim bolestima, invaliditetom, nasiljem i/ili poteškoćama nastalim zbog deficita mentalnog i psihičkog zdravlja. Udruga pruža podršku djeci iz takvih obitelji u svrhu prevencije bolesti ovisnosti te promocije zdravih, kvalitetnih i nenasilnih životnih izbora; radi s mladima i za mlade, a naročito s mladim osobama u riziku od socijalne isključenosti. Udruga provodi tri glavna programa: Program socijalne reintegracije, Program prevencije te Program razvoja društvenog poduzetništva
Više o Građanskom muzejskom vijeću
Građansko muzejsko vijeće savjetodavno je i sudioničko tijelo PPMHP-a osnovano 2019. godine u sklopu provođenja projekta „Muzej budućnosti” financiranog od strane Europskog socijalnog fonda.
Članovi su predstavnici organizacija civilnog društva i Muzeja, a osnovano s misijom poticanja građana na uključivanje u predlaganje, osmišljavanje i provedbu kulturnih programa Muzeja u skladu s interesima i potrebama lokalne zajednice. Danas Vijeće dijeluje već u drugom sazivu kojeg čine ove organizacije civilnog društva: Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, Udruga u kulturi „Stol“ Kraljevica, Udruga za pomoć ovisnicima „Vida” Rijeka, Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“ te Kreativni kolektiv Kombinat kao reizabrana članica.
Na otvorenju će zbog epidemioloških mjera prisustvovati najviše 50 osoba i na njemu se može prisustvovati samo uz pozivnicu i prethodnu najavu na info[at]ppmhp.hr.

Ostale objave

Predstavljanje knjige Nadje Terčon “Sava i Jolanda”

Predstavljanje knjige Nadje Terčon “Sava i Jolanda”

PREDSTAVLJANJE KNJIGE knjiga: „Sava i Jolanda“ autorica: Nadja Terčon nakladnik: Pomorski muzeju „Sergej Mašera“ Piran predstavljanje knjige: 16. rujna 2022. u 18 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka U Pomorskom muzeju...

Pročitajte više
Skip to content