Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na otvorenje izložbe Tragom hrvatske baštine autora Marka Gracina i Slavice Mrkić Modrić koje će biti upriličeno u Velikom atriju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka 12. ožujka 2020. u 19 sati. Otvorenje će uveličati brojni predstavnici kulturno-umjetničkih društava iz cijele Hrvatske.

Projekt Tragom hrvatske baštine zamišljen je kao običajna “slikovnica” koja bi upućene podsjetila, a neupućene educirala o tom silnom baštinskom bogatstvu koje Hrvatska ima. I to putem fotografskog ali i pismenog zapisa.
Riječ je o ugodnom putovanju hrvatskom prošlošću, identitetom i korijenima Lijepe naše na kojem će tradicijski instrumenti svirati, folklorna društva plesati, pjevati, i družiti se, a sve s ciljem, kako bi Primorci rekli – da se užanca ne zatare.
Osim očuvanja nacionalnog identiteta, jedan od osnovnih ciljeva izložbe je ukazati na činjenicu da ovaj grad čine lukom različitosti i svi oni koji su u nju tijekom stoljeća dolazili donosivši sa sobom djeliće tradicijskog bogatstva svojih zavičaja, stvaravši tako neku uvijek novu i drugačiju Rijeku. Želja je bila pokazati da su migracije bile i ostale dio opstojnosti grada na Rječini, nešto na čemu počiva ta riječka drugačijost i taj, toliko specifičan, riječki običajni mozaik.
Putem 22 fotografije na kojima su zastupljeni neki od tradicijskih običaja Hrvatske (vrličko gluho kolo, ples Ljelja iz Gorjana, onaj Kumpanije Pupnat, istarski balun, bećarac, ojkanje, ličko prelo, turopoljski pir…) autori su odali počast svima onima koji su u Rijeci našli drugi dom, ali i koji su Rijeci dali dio sebe.

Izložba je otvorena do 9. travnja 2020.

Skip to content