Otvorenje izložbe Protoci (Fluxes)

OTVARANJE IZLOŽBE PROTOCI (FLUXES) – REVITALIZACIJA LUČKE BAŠTINE NA JADRANU U SKLOPU MEĐUNARODNOG PROJEKTA TEMPUS
Danas u 11 sati Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom, na riječkom Korzu otvorio je izložbu Protoci (Fluxes) posvećenu kulturnoj baštini vezanoj uz riječku luku. Zbog pandemije bolesti COVID-19, izložba je u veljači ove godine prvotno objavljena u virtualnoj inačici na mrežnom mjestu www.myportheritage.eu, a sada će ju javnost moći razgledati u fizičkom obliku na postamentima Grada Rijeke na riječkom Korzu. Izložbu se može pogledati od danas do 24. kolovoza 2021.
Na otvorenju su bili nazočni predstavnik Primorsko-goranske županije, zamjenik župana Petar Mamula, zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Nikolina Radić Štivić, autor izložbe Nikša Mendeš te članovi tima projekta Tempus (Marko Badurina, Luka Strašek i Valentina Bićanić).
Pozdravnu riječ uputila je Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Muzeja koja je ujedno i predstavila sam Projekt i njegov značaj. Naglasila je kako će Izložba istaknuti povijesni aspekt razvoja riječke luke i njen utjecaj kroz razne epohe na svoje okruženje, a posjetitelji će stjecati znanja o komercijalnim, proizvodnim i slobodnim aktivnostima koje su karakterizirale život luke. Ovom izložbom želimo nadahnuti poduzetnike da prepoznaju gospodarski potencijal kulturne baštine i ostvare svoje poduzetničke ideje povezujući prošlost i sadašnjost.
Ravnateljica Muzeja zahvalila je Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci koji su, sudjelovali u ostvarenju ove izložbe.
Nazočnima se obratio i Nikša Mendeš, muzejski savjetnik i kustos za pomorstvo istaknuo je važnost luke za grad Rijeku te njezin razvoj kroz četiri protoka – protok robe, tehnologije, ljudi i kulture koje su povijesno utjecale na razvoj i širenje riječke luke. Upravo tako možemo sagledati veličinu i važnost lučkog središta, njegovu evoluciju te naposljetku i perspektivu. Četiri temeljna pojma, protoka, daju jasan prikaz razvoja luke, industrije i grada. Vodstvom kroz izložbu uzvanicima je predstavio značajnu baštinu vezanu uz luku i grad koja je popraćena tekstovima, fotografijama i razglednicama iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te fotografijama današnjeg izgled luke i grada autora Petra Fabijana.
Zamjenica Gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan govorila je o značenju luke za razvoj grada i njegovog identiteta po čemu je Rijeka do danas ostala prepoznatljiva. Naglasila je važnost današnjeg razvoja riječke luke kao temelja gospodarskog i ekonomskog prosperiteta grada i njegove okolice.
U ime Primorsko-goranske županije svim prisutnima čestitao je zamjenik Župana Primorsko-goranske županije, Petar Mamula koji je istaknuo važnost riječke luke i njene značajke za cijelu regiju. Posebno se osvrnuo na dolazak radne snage i stanovništva na područje grada koji su imali značajnu ulogu u razvoju Rijeke i riječke luke.

[:]

Ostale objave

Događanja u prosincu

Događanja u prosincu

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ PROGRAM USUSRET BOŽIĆU KREATIVNO-HUMANITARNI PROJEKT „MUZEJI...

Pročitajte više
Događanja u prosincu

Događanja u studenom

LOKACIJA GUVERNEROVA PALAČA Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka radno vrijeme: ponedjeljak od 9 do 16; utorak – subota od 9 do 20, nedjelja od 9 do 13 h Muzej je praznicima i blagdanima zatvoren. http://ppmhp.hr/ IZLOŽBA SLAVIMO ARHEOLOŠKU BAŠTINU IRSKE organizatori:...

Pročitajte više
Cvrčak i mravi

Cvrčak i mravi

15. studenog 2023. u 19 sati u Mramornoj dvorani Muzeja Predstava je namijenjena djeci od 3 do 10 godina U sklopu projekta Brdo kulture, kao posljednji program ove sezone, u Mramornoj dvorani Muzeja bit će održana predstava Cvrčak i mravi organizirana suradnjom Muzeja...

Pročitajte više
Skip to content