Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Danas u podne u našem je muzeju održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljena izložba “Nove akvizicije Civilne muzejske zbirke”. Predstavnike medija i predlagatelja predmeta za Civilnu muzejsku zbirku pozdravila je Nikolina Radić Štivić, ravnateljica koja se nazočnima obratila u ime Muzeja, ali i u ime Građanskog muzejskog vijeća čija predstavnica danas nije mogla doći. Ravnateljica je podsjetila da je riječ o drugoj izložbi kojom predstavljamo rezultate zajedničkog rada Građanskog muzejskog vijeća i naših građana dijeljenjem odgovornosti odabira baštine vrijedne čuvanja za budućnost. Javnim pozivom „Kako želimo da nas pamte?“ pozvali smo građane da nam pomognu odabrati predmete koje ćemo pohraniti u naš muzejski fundus kao materijalne i nematerijalne svjedoke vremena koji će budućim generacijama pomoći u interpretaciji i kontekstualizaciji vremena u kojem živimo danas. Tako povezujemo muzej sa zajednicom pridonoseći relevantnosti i odgovornosti muzeja u životu pojedinca i društva danas, istaknula je Radić Štivić. Od, na poziv 7 pristiglih predmeta, od kojih je jedan stigao izvan roka, 5 je predmeta, odabirom građana, postalo dijelom fundusa, a to su:
1) Nagrada volonterima EPK 2020.,
2) Reportaža Kanala Ri o herojima koronapandemije,
3) Značka i fotografija Hitne medicinske pomoći 1950-ih bolničara Klementa Rovisa
4) Online program Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku,
5) Prazne bočice cjepiva protiv bolesti COVID-19 – KBC Rijeka
No, istaknula je ravnateljica, mi danas predstavljamo svih sedam prijedloga kao zahvalu za sudjelovanje pa odabranim predmetima pridodajemo „Zoomanje“ kako ga je nazvao predlagatelj i spot „Modra“ u kojem snimke Ivana Banovića prikazuju Rijeku u vrijeme potpunog lockdowna 2020. godine.
Na kraju je Nikolina Radić Štivić zahvalila svim predlagačima, građanima, suradnicima, ali i ovogodišnjem sazivu Građanskog muzejskog vijeća koje čine Udruga u kulturi Stol Kraljevica, Udruga za pomoć ovisnicima Vida Rijeka, Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, Kreativni kolektiv Kombinat i Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkula i pozvala Alena Ružića, ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Rijeka koji je u ime KBC-a kao predlagatelja prijedloga (Prazne bočice cjepiva protiv bolesti COVID-19- KBC Rijeka) obrazložio razloge sudjelovanja KBC-a Rijeka u ovom programu.
Alen Ružić čestitao je Muzeju na iskoraku koji čini uključivanjem zajednice u rad Muzeja i zahvalio građanima koji su glasali za prijedlog KBC-a – prazne bočice cjepiva koje su simbol proteklih dviju godina obilježenih pandemijom bolesti COVID-19 i okolnosti koje nismo mogli predvidjeti, ali kojima smo se prilagodili i fokusirali na pokušaj svakodnevnog normalnog življenja. U tom smo vremenu, istaknuo je Ružić, prepoznali zdravlje kao središnju točku naših života, ali i shvatili da velikim naporima zdravstvenih djelatnika i građana život može i mora ići dalje. Govoreći o cjepivu Alen Ružić je naglasio da je cjepivo najveći znanstveni doseg u povijesti medicine i iskazao zadovoljstvo što će ove prazne bočice cjepiva, ulaskom u muzejski fundus, postati simbol jednog vremena i svjedočanstvo naših nastojanja da i u najtežim okolnostima živimo što normalnije.
Nazočnima se obratila i Sandi Bujan Cvečić, novinarka Kanala Ri i istaknula kako danas predstavlja sve svoje kolege koji su u okolnostima pandemije građanima svakodnevno prenosili vijesti i upute i izvještavali o ovoj bolesti. Zahvalila je ravnatelju KBC-a prof. Alenu Ružiću, voditelju Respiracijskog centra Rijeka prof. Alenu Protiću i glavnom tehničaru Josipu Brusiću koji su im omogućili ulazak u Respiracijski centar Rijeka u drugom valu pandemije, u jednom od najtežih razdoblja u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, osigurali sigurno snimanje i dali mogućnost da priča iz Respiracijskog centra dopre do građana kako bi shvatili opasnost od bolesti i kako bi ih potaknula na odgovorno ponašanje.

Sandi Bujan Cvečić zahvalila je i kolegi Ivanu Banoviću koji je snimio dirljiv video o gradu Rijeci u doba lockdowna i koji je, iako je na Javni natječaj, stigao izvan roka, danas izložen na ovoj izložbi. Uz zahvalu svojoj matičnoj kući zahvalila je i svima koji su glasali za ovaj prijedlog.
U ime HKD na Sušaku nazočnima se obratio Edvin Liverić, ravnatelj koji je istaknuo da je HKD prijavio dva programa koji su obilježili vrijeme pandemije, a to su Volonterski program i Online programi. U Volonterski program koji je dobio najviše glasova i na koji su osobito ponosni uključilo se više od 300 naših sugrađana, a njihovo je volontiranje obilježilo prilagođavanje okolnostima pandemije tijekom koje su volontirali u Kliničkom bolničkom centru, u akcijama dobrovoljnog darivanja krvi, pomaganje stradalima u potresu… Online programi HKD-a odnosno digitalni programi proizašli su iz nemogućnosti održavanja programa uživo, ali i želje da se unatoč ograničenjima ipak održe u digitalnom obliku što se pokazalo kao dobra odluka.
U ime župana Zlatka Komadine i Primorsko-goranske županije pozdravila je Marina Medarić, zamjenica župana i iskazala zadovoljstvo što se Civilna muzejska zbirka, prva takva zbirka u Hrvatskoj i ove godine popunjava novim predmetima predstavljajući tako iskorak u muzejskoj djelatnosti, posebno naglasivši ulogu volontera u okolnostima pandemije i mjera koje određuju svakodnevni život. Uz zahvalu Muzeju, Muzejskom građanskom vijeću, predlagateljima i građanima i želju da se nastavi s ovakvim programima Marina Medarić otvorila je izložbu.

Skip to content