Otvorena Didaktička Info točka Claustra

Otvorena Didaktička Info točka u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka u sklopu projekta Claustra +

Koristeći mogućnosti koje pruža europsko financiranje Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka otvorio je Didaktičku info točku Claustra koja je – dijelom – prilagođena slijepim i slabovidnim osobama.  Cilj je bio da se kroz raznovrsnost izbora opreme i sadržaja ova kulturna baština približi i slijepim i slabovidnim osobama, gluhim osobama, ali da bude zanimljiva i ostalim posjetiteljima. Didaktička Info točka Claustra zamišljena je i uređena kao multifunkcionalni prostor prilagođen raznim vrstama interakcije. U 3 međusobno povezana prostora, kroz interaktivne sadržaje kao što su računalo i touch screen uređaj, film, izložba, predmeti i replike, možemo se upoznati s kasnoantičkim obrambenim sistemom Claustra Alpium Iuliarum te životom rimskog vojnika. Tako je u sklopu projekta Claustra+ napravljen redizajn promotivno-edukativnog i dokumentarnog filma Claustra za slijepe i gluhe (audiodeskripcija i titlovanje), taktilna 3D maketa prostora Claustre kako bi slijepi mogli dodirom osjetiti zašto su Rimljani baš na tom području gradili obrambeni sustav, replike koje mogu dodirnuti i isprobati i na taj se način upoznati s opremom i svakodnevnim životom rimskoga vojnika, računalo prilagođeno slijepim i slabovidnim osobama – na kojem se nalaze svi materijali i knjige o Claustri, ali i drugi vodiči i publikacije muzeja, te diktafon i digitalno povećalo.
 
Taktilna 3D maketa Claustre za slijepe napravljena u suradnji s doc. dr. sc. Svenom Maričić, te uz stručnu podršku profesorice Javorke Milković iz OŠ Pećine i suradnika Deana Stanića, Marijane Vargić, mag. art. i Josipe Komljenović, mag. paed. Redizajn filma Claustra za slijepe i gluhe napravljen je u suradnji s Centrom za audiodeskriptivne djelatnosti i promicanje dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom, dok su računalo, touch screen i druga digitalna oprema u suradnji s Applicon d.o.o.
Zahvaljujemo na podršci i savjetima Udruzi slijepih Primorsko-goranske županije te Tiflološkom muzeju iz Zagreba.
 


 
Sva oprema je nabavljena u sklopu prekograničnog projekta Claustra+ Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum, sufinanciranog sredstvima Europske unije putem Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) (85%) u okviru Programa suradnje INTEREG-V-A Slovenija-Hrvatska 2014. – 2020.

Ostale objave

Danuncijada na otoku Krku

Danuncijada na otoku Krku

organizatori: Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka autori: Tvrtko Božić, Tea Perinčić otvorenje izložbe: petak 11. studenog 2022. u 19 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja...

Pročitajte više
Skip to content