Ostavština grofa Lavala Nugenta u postavu PPMHP
Datum:

#ostanidoma i virtualno razgledaj dio stalnog postava Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka u kojem vas upoznajemo s ostavštinom grofa Lavala Nugenta u Rijeci.
Grof Laval Nugent of Westmeath (Ballynacor, 1777. – Bosiljevo, 1862.) bio je Irac koji je ostvario uspješnu vojnu karijeru u austrijskoj vojsci. Bio je ljubitelj i sakupljač umjetnina i prijatelj hrvatskog naroda, te pobornik Ilirskog narodnog preporoda. Kupovao je utvrde i dvorce koji su nekada bili vlasništvo obitelji Frankapan i Zrinski, kako bi ih u duhu romantizma uredio i u njima uživao. Uz pomoć Andrije Ljudevita Adamića, Laval Nugent otkupljuje i trsatski kaštel kako bi ga pretvorio u obiteljski mauzolej i privatni “Museum Nugent” u kojem su od 1828. bili izloženi predmeti koji su svjedočili o vojnim uspjesima grofa Lavala Nugenta i njegovih predaka, te vrijedne umjetnine koje je grof tijekom života prikupio. Sačuvani predmeti iz ostavštine grofa Nugenta danas su izloženi u stalnom postavu na prvom katu muzeja.
 

Ostale objave

Predstavljanje knjige Nadje Terčon “Sava i Jolanda”

Predstavljanje knjige Nadje Terčon “Sava i Jolanda”

PREDSTAVLJANJE KNJIGE knjiga: „Sava i Jolanda“ autorica: Nadja Terčon nakladnik: Pomorski muzeju „Sergej Mašera“ Piran predstavljanje knjige: 16. rujna 2022. u 18 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka U Pomorskom muzeju...

Pročitajte više
Skip to content