Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

30. siječnja 2015. u 19 sati

otvorenje izložbe

RATNE BOJE

autori stručne koncepcije : Damir Batistić, Ivo Mileusnić

dizajn izložbe: Petar Popić Mileusnić, Lara Karlavaris

izložba ostaje otvorena do 30. ožujka 2015.

Prigodom 20. obljetnice velike vojno-redarstvene operacije Oluja, u kojoj je 1995. godine oslobođen najveći dio okupiranih teritorija Republike Hrvatske, naš muzej organizira izložbu naslova Ratne boje. Ideja o izložbi nastala je tijekom prikupljanja građe za stalni postav Domovinskog rata Primorsko-goranske županije a kroz suradnju s brojnim lokalnim kolekcionarima militarije. Zahvaljujući posudbama sakupljača i branitelja pribavljeni su predmeti uz pomoć kojih će autori izložbe prikazati tijek događanja u Domovinskom ratu. Predmete koji čine središnji dio ove izložbe muzeju su posudili kolekcionari Damir Batistić, Radovan Živanović, Damir Trinajstić i Čestimir Komarek.

Na izložbi će biti izložene borbene uniforme hrvatske vojske i policije, ali i pripadnika protivničke vojske. Poseban dio izložbe bit će proizvodi Riječke industrije odjeće – RIO, proizvedeni za potrebe obrane Republike Hrvatske. Osim uniformi, izloženih u scenografski izvedenom prostoru, izložit će se vojna oprema, ratni trofeji, dijelovi neprijateljskih zrakoplova srušenih u ratu i narukavne oznake kojima su pripadnici vojnih i policijskih postrojbi iskazivali svoj ratnički identitet. Izložba se ostvaruje u suradnji s Hrvatskim časničkim zborom PGŽ Rijeka, a otvorit će Danijel Borović, pilot hrvatskih zračnih snaga.

30. siječnja 2015. u 21.30 sati u Mramornoj dvorani Muzeja

performans

RATNICI

autorice: Sandy Uran, Izabela Peculić, Anamarija Reljac

U središnjem prostoru dvorane bit će izložena umjetnička instalacija Izabele Peculić koja simbolizira Hrvatsku.

U drugom dijelu dvorane Anamarija Reljac predstavit će svoj rad – 3 D komandosa sastavljenog od različitih začina, dok će se Sandy Uran predstaviti performansom u kojem će sudjelovati veterani Domovinskog rata i članovi Boksačkog kluba Ajkula te mlada skupina Capoeire.

Performans organiziran povodom obilježavanja 20. godišnjice vojne akcije Oluja simbolično će završiti minutom šutnje u čast svim poginulim sudionicima Domovinskog rata i poemom koju će izvesti glumica Sabina Salamon i sama, kao pripadnica Voda umjetnika, sudionica Domovinskog rata.

Atrij Muzeja

izložba

LLOYDOVI SLIKOPISI

organizator: Dubrovački muzeji

autor izložbe: Đivo Bašić

likovni postav: Ivona Michl

Prezentacijom kružnih putovanja parobroda „Kraljica Marija“ i „Princeza Olga“ kroz negative na staklu iz fundusa Pomorskog muzeja Dubrovačkih muzeja te njihove reprodukcije, izložba pruža izuzetno zanimljivo svjedočanstvo o Sredozemlju tridesetih godina 20. stoljeća. Kružna putovanja „Kraljice Marije“ i „Princeze Olge“ odvijala su se uz zemlje Sredozemlja – Grčku, Palestinu, Egipat, Maroko, Tunis, Španjolsku i Italiju. Karakterizirala ih je prvoklasna udobnost i vrlo niske cijene jer se radilo o organiziranim putovanjima, pa su bila dostupna i srednjim slojevima društva.

Dvorište i mali atrij Muzeja

izložba

OLDTIMER VOZILA I MOTOCIKLI – Oldtimer klub Rijeka

STALNI MUZEJSKI POSTAV

1. kat prezentacija sekvenci iz riječke povijesti te dijela zbirki namještaja, satova, Guvernerove palače, umjetničkog obrta i Likovne zbirke

2. kat stalni postav TRAGOVI VREMENA – ZAVIČAJNI MEMENTO prva je cjelina stalnog postava, a predstavlja jedinstvene arheološke artefakte iz fundusa Muzeja. Dolaskom u postav posjetioce očekuje niz malih senzacija koje, svim osjetilima, dočaravaju raznolikost prirodne i kulturne baštine Primorsko-goranske županije.

U stalnom postavu prezentirana su materijalna svjedočanstva, očuvani tragovi davno nestalih naraštaja koji su stvarali dijelove i našeg suvremenog identiteta. Riječ je o arheološkim nalazima iz razdoblja pretpovijesti, odnosno mlađeg kamenog, bakrenog, brončanog doba.

LAPIDARIJ – vrijedna zbirka kamenih spomenika datiranih u razdoblje od 1. do 19. stoljeća.

PROGRAM ZA NAJMLAĐE odvijat će se u Čudotvornici u vremenu od 18 do 22 sata. Zaigrat će se igre koje su u neka druga vremena bile sastavni dio odrastanja poput igara cip – cop i lastik, a predstavit će se i igra Znalac muzealac osmišljena u sklopu projekta Muzeji zajedno. Održat će se i radionice Kad narastem bit ću kustos i Mali arheolozi koje su tijekom godine sastavni dio edukativnih aktivnosti muzeja.

ETNOGRAFSKA ZBIRKA OTOKA KRKA U DOBRINJU

Dobrinj 106, otok Krk

Izložba

UNPLUGGED“ ILI ŽIVOT BEZ STRUJE

Autorica: Ivana Šarić Žic

vrijeme održavanja programa: 17:00 – 20:00

Kako je izgledao život prije struje? U kojoj je mjeri njezino otkriće promijenilo i olakšalo svakodnevicu naših predaka u ne tako davnoj prošlosti?

Nudimo odgovore na niz pitanja. Kako se mljela kava prije modernih mlinaca za kavu? Kakva je rasvjetna tijela čovjek koristio prije strujnog prekidača? Kako se održavalo rublje prije suvremenih mašina za pranje i glačala?

Zato, ne budite „isključeni“ – „uključite se“ u našu izložbu!

MUZEJSKA ZBIRKA KASTAVŠTINE, Kastav bit će zatvorena u Noći muzeja radi preuređenja.

Skip to content