Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

31. siječnja 2014. od 18.00 do 01.00 h

Prigodnim programom i sadržajima prilagođenim svim uzrastima Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka obilježit će Noć muzeja ’14.

Izložba  

Teatar i povijesni prizori  izložba je o razvoju scene i scenskih prostora u gradu Rijeci od prvih zapisa o društvenom životu do danas. Izložba progovara o povijesti i arhitekturi kazališta, o riječkim kazališnim počecima i o ljudima koji su svojim talentom, znanjem i ljubavlju prema kazalištu ispisivali riječku kazališnu povijest. Ispreplitanjem povijesti Grada s poviješću scene ukazuje se na njihovu  neodvojivu povezanost, a okosnice izložbe dvojica su Riječana koji su svojim snažnim osobnostima, svaki u svoje vrijeme, snažno obilježili riječki kazališni život i jedna kazališna predstava – najsnažnija veza Grada i njegova kazališta u dugoj povijesti scenskoga života u Rijeci.

Izložba 

Iz muzejske riznice: 120 godina – 120 predmeta simboličan je naziv izložbe kojom Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka obilježava 120 godina organizirane i kontinuirane muzejske djelatnosti u Rijeci i predstavlja 120 zanimljivih predmeta iz bogatog fundusa Kulturnopovijesnog, Etnografskog, Arheološkog i Odjela za povijest pomorstva.

Nagradna igra

Pridružite se  potrazi za muzejskim predmetima. Pronađite one koji su zaslužili da budu na izložbi Iz muzejske riznice: 120 godina – 120 predmeta i nagradit ćemo Vas vrijednom monografijom. Početak igre je u Mramornoj dvorani u 21 sat, a proglašenje pobjednika i dodjela nagrada na istom mjestu u 23 sata.

Izložba

Povijest oldtimera

U organizaciji Udruge Oldtimer klub Rijeka u Noći muzeja 2014. predstaviti će se zanimljivi primjerci oldtimer automobila, motocikala i brodskih motora te predstaviti rad Udruge osnovane 1996. godine, a čiji članovi sakupljaju, čuvaju, obnavljaju i prezentiraju oldtimer vozila u cilju promicanja tehničke kulture na području grada Rijeke i  Primorsko goranske županije.

Radionica / igraonica

Čudotvornica

Otkrijte stare igre i igračke u muzejskoj radionici – Čudotvornici, novouređenom prostoru nekadašnjeg vrtnog paviljona Guvernerove palače. U 18 i 19 sati predstavljamo igre za djecu, a u 20 sati igru za odrasle Tira Honoranza,  popularnu od 16. do 18. stoljeća.

Stalni postav Muzeja

Posjetitelji se u Noći muzeja mogu upoznati i sa stalnim postavom Muzeja kojim je prezentirana gospodarska, kulturna i politička povijest Grada i Županije. I sama zgrada u kojoj se Muzej nalazi –

bivša Guvernerova palača, spomenik je  kulture pod zaštitom i muzejski izložak br. 1. Posjetitelji mogu razgledati i Memorijalnu zbirku dr. Franje Kresnika (1869. – 1943.) sušačkog liječnika, vrhunskog poznavatelja kremonske liuterije i u svijetu poznatog graditelja violina te studijski postav Zbirke oružja s karakterističnim tipovima oružja od 17. do sredine 20. stoljeća. Na drugom je katu postavljena izložba Jedra Kvarnera koja daje presjek povijesti i razvoja pomorstva i brodogradnje Kvarnera od kasne antike do današnjih dana naglašavajući 19. stoljeće kao zlatno doba jedrenjaka.

U muzejskom parku, u lapidariju, izloženi su kameni spomenici (1. – 19. st.): arheološki ili slučajni nalazi s užeg prostora Grada, segmenti srušenih arhitektonskih spomenika, natpisi i grbovi riječkih patricijskih obitelji i kapetana. Posebno vrijedan i zanimljiv predmet izložen u dvorištu je i lansirna cijev za torpedo.

Etnografska zbirka otoka Krka u Dobrinju

Dobrinj 106

Info:  051/553-666, ivana[at]ppmhp.hr

Izložba

Iz muzejske riznice: 40 godina Etnografske zbirke otoka Krka u Dobrinju

31. siječnja 2014. od 18 do 21 h

Kada „veliki“ Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, još uvijek u svečarskoj atmosferi, obilježava 120 godina kontinuirane muzejske djelatnosti u Rijeci, njegova „mala“ područna zbirka, Etnografska zbirka otoka Krka, podsjeća na sada već davnu 1974. godinu kada je zbirka predstavljena javnosti. Stoga Vas ove Noći muzeja pozivamo na rođendansku proslavu! Njome ćemo obilježiti 40. obljetnicu muzejske djelatnosti u Dobrinju, predstavljajući najznačajnije eksponate iz etnografskog fundusa koji pričaju priču o krčkom identitetu.

Muzejska zbirka Kastavštine

Ivana iz Kastva 1, Kastav

Info:  051/213-578, tamara[at]ppmhp.hr

Izložba  

Srdoči kao dio Kastavštine

 31. siječnja 2014. od 17 do 22

Muzejska zbirka Kastavštine predstavit će se u Noći muzeja izložbom Udruge Mavrica iz Srdoča. Srdoči su u prošlosti administrativno pripadali Kastavštini, a autorica izložbe i predsjednica udruge Nada Paladin poručuje da je ta veza živa i danas.

Svečano otvorenje izložbe biti će u 17 sati, a moći će se razgledati do 22 sata.

Tijekom Noći muzeja 2014. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka posjetilo je 5600 velikih i malih Riječana i njihovih gostiju. Zahvaljujemo svima koji su se unatoč lošem vremenu, upustili u avanturu istraživanja muzejskih riznica i upućujemo poziv na ponovna druženja tijekom cijele godine – sve do Noći muzeja ’15.

Skip to content