Nevidljive granice

Partneri: Udruga Žmergo, Kreativni kolektiv Kombinat, Centar za poticanje darovitosti, Udruga slijepih Primorsko-goranske županije te Matica umirovljenika Grada Rijeke
Autori izložbe: članovi Građanskog muzejskog vijeća
Otvorenje izložbe 15. siječnja 2020. u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka
Izložba ostaje otvorena do 15. veljače 2020.
Izložba (Ne)vidljive granice predprogram je izložbe Granice – između reda i kaosa,središnjeg događanja Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka u programu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.
Izložba je dio projekta Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja kojeg Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka provodi uz financijsku podršku Europskog socijalnog fonda. Ovaj muzejski projekt u potpunosti je kreiran kroz udruženo djelovanje Muzeja, Primorsko-goranske županije te partnerskih organizacija civilnog društva. Njihova je suradnja potaknuta formiranjem Građanskog muzejskog vijeća u sklopu kojeg organizacije-članice rade na demokratizaciji muzeja te usmjeravanju njegova rada sukladno potrebama zajednice.
Izložbom (Ne)vidljive granice organizacije-članice Građanskog muzejskog vijeća (GMV) progovaraju o problematici s kojom se susreću u svom svakodnevnom radu: o statusu umirovljenika te razlozima njihove nedostatne uključenosti u život naše zajednice, otvaraju kompleksnu temu integracije slijepih i slabovidnih osoba u društvu, progovaraju o otežanim uvjetima rada kojima je izložen izrazito propulzivni sektor našeg gospodarstva – kreativne industrije i pitaju se, jesmo li kao društvo u stanju prepoznati najveći potencijal s kojim raspolažemo – darovitu djecu? Govore o našim sugrađanima i sugrađankama, djeci i odraslima, koji prolaze „ispod radara“ te čine nevidljiv, a time i diskriminiran, dio naše zajednice. Podsjećaju i na negativnost utjecaja čovjeka na prirodni svijet. Gomilanjem otpada uništavamo planet i činimo ga nevidljivim budućim generacijama.
Osim što upozoravaju, organizacije-članice predlažu rješenja. Brojne aktivnosti koje u svom radu provode put su ostvarivanja boljih uvjeta, mogućnosti i prava za pojedinca i društvene skupine kojima su posvećene. A brojni postignuti uspjesi svjedočanstva su pomicanja granica vidljivog, nauštrb onog nevidljivog.
U konačnici, obraćaju se i svakom od nas s pitanjem jesmo li informirani o spomenutim temama, imamo li mišljenje o njima i jesmo li spremni mijenjati sebe, svoje navike i pogled na svijet kako bismo unaprijedili položaj drugih.
Projekt je dio programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Ostale objave

Danuncijada na otoku Krku

Danuncijada na otoku Krku

organizatori: Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka autori: Tvrtko Božić, Tea Perinčić otvorenje izložbe: petak 11. studenog 2022. u 19 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja...

Pročitajte više
Skip to content