Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

organizator: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

vrijeme i mjesto događanja: 8. studenog 2021. u 18 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka

Program „Muzeji kakve trebamo“ odvija se u okviru međunarodne manifestacije Dani europske baštine 2021 i na njemu će se – uz okrugli stol s temom „Promjena muzejske paradigme – zajednica u centru“ – predstaviti rezultati Drugog javnog poziva za predlaganje predmeta za Civilnu muzejsku zbirku.
Promjena paradigme se često spominje u kontekstu evolucije muzeja i njihova rada iz prostora konzerviranja i hramova u prostore života. U tom se smislu potiču inovativni programi koji se bave suvremenim temama, programi učenja na nov način, suradnja sa zajednicom na kreiranju i kuriranju sadržaja. Što radimo po tom pitanju?

 
Sudionici:
• Nikolina Radić Štivić, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
• Tamara Mataija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
• Marko Badurina, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
• Emil Mandarić, Udruga slijepih Primorsko-goranske županije
• Asja Brusić, Hrvatski kulturni dom na Sušaku
• Sandi Bujan Cvečić, Kanal Ri
 
moderator: Dorian Celcer, Primorsko-goranska županija
 
Građansko muzejsko vijeće (GMV) savjetodavno je i sudioničko tijelo Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka osnovano 2019. godine s ciljem demokratizacije muzeja. Građansko muzejsko vijeće osnovano je u sklopu projekta “Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja” i prvi je primjer izravnog sudjelovanja građana u radu institucija u Republici Hrvatskoj. Vijeće pridonosi uključivanju građana u aktivnosti predlaganja, osmišljavanja i provedbe kulturnih programa Muzeja sukladno interesima i potrebama zajednice. Čini ga pet udruga-članica.
U nizu aktivnosti GMV i prikupljačkoj djelatnosti pristupa na drugačiji način. Javnim pozivom „Kako želimo da nas pamte“ GMV je 2019. godine sa zajednicom počeo dijeliti odgovornost odabira muzejskih predmeta iz naše svakodnevice vrijedne čuvanja za buduće generacije – građani predlažu predmete, građani ih biraju. Time je stvorena prva Civilna muzejska zbirka u Hrvatskoj. Cilj projekta je poticanja zaposlenika Muzeja, jedinica lokalne i regionalne samouprave te organizacija civilnog društva na suradnju, uzajamno jačanje kapaciteta, umrežavanje te razvijanje inovativnog modela sudioničkog upravljanja u kulturi.
Manifestacija Dani europske baštine održava se tijekom rujna i listopada 2021. godine sa zajedničkom temom „Baština za sve“. Cilj je ovogodišnje manifestacije potaknuti zajedništvo, suradnju, uključivost i jednake mogućnosti za sve društvene skupine da dožive kulturnu baštinu. Odabrana tema omogućuje usmjerenost na različite društvene skupine koje stvaraju, čuvaju i predstavljaju baštinu kao dio vlastita identiteta i zalog za budućnost.
 
Program će se provoditi poštujući sve mjere propisane u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Zbog ograničena broja sudionika potrebna je najava na info[at]ppmhp.hr

 
Skip to content